Jan Willem Boissevain is senior account executive bij softwareleverancier Pegasystems, lid van de commissies digitale overheid en integriteit van brancheorganisatie Nederland ICT en docent leveranciersmanagement en integriteit – blogt sinds 2012 voor iBestuur.
“Vraag aan Google: Wat kost onze overheid? Het teleurstellende antwoord luidt: Falende ICT kost de overheid miljarden. Mijn wedervraag is dan: Wat zou onze overheid kosten zonder ICT? Ik vermoed het vijfvoudige van de huidige overheidskosten. Een digitale overheid vermindert regeldruk en verhoogt kwaliteit en effciency. Laten overheid en ICT-bedrijven elkaar vasthouden om de grote uitdagingen op digitaal gebied aan te gaan.”
Alle blogs van Jan Willem Boissevain
door: Jan Willem Boissevain, 19 december 2022
Bij de overheid gaat meer dan 40 procent binnen 3 jaar met pensioen. Binnen 5 jaar is de uitstroom van oudere medewerkers bijna 60 procent, waarvan de grootste groep de ICT-professionals betreft. Waardevolle ICT-kennis en -ervaring verlaat in korte tijd de overheid. Maak de informatievoorziening toekomstbestendig!
overheid in transitie
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 11 juli 2022
Tijdens de ‘Dag van de Publieke Dienstverlening’ gingen Kamerleden met uitvoeringsorganisaties en beleidsambtenaren in gesprek om te kijken hoe de publieke dienstverlening verbeterd kan worden. Aan de vooravond presenteerden UWV en SVB hun knelpuntenbrieven. Die knelpunten zijn concreet beschreven, maar de oplossingen bieden nog weinig perspectief.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 23 mei 2022
“De overheid moet allereerst het werk goed doen. Steeds vaker horen we dat de overheid dan meer maatwerk moet bieden. Maar maatwerk is geen oplossing voor slecht beleid.” Schrijft de Nationale Ombudsman in haar jaarverslag ‘De burger kan niet wachten’. De ombudsman roept op beleid en uitvoering te ontwerpen vanuit het perspectief van de burger.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 20 april 2022
Een klant betaalt voor de geleverde producten of diensten, heeft keuzevrijheid en kan de winkel uitlopen als het product of de dienst niet bevalt. Zo werkt dat binnen de markt, maar niet bij overheid. De overheid heeft burgers en die hebben rechten en plichten. Toch spreken overheidsorganisaties vaak over hun klanten.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 2 februari 2022
In de vorige eeuw waren we er trots op om voor ICT-bedrijven zoals Volmac, BSO en CMG te mogen werken. Ze zijn opgeslokt door buitenlandse ICT-reuzen, maar de herinnering blijft. Eind vorig jaar publiceerde BZK een tentoonstelling over het informatiseringsbeleid van de overheid. Misschien wordt het zo langzamerhand ook tijd voor een tentoonstelling van nationale ICT-bedrijven.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 22 december 2021
De digitaliseringsparagraaf suggereert een gecoördineerde aanpak op het gebied van digitalisering. Dat wordt nog een hele opgave, want het beleidsterrein is verdeeld over meerdere ministeries. Bovenal ben ik nieuwsgiering wie de coalitie daarvoor naar voren schuift. Wordt het weer een politicus of een cyberexpert die nieuw elan toevoegt door de uitdagingen in Europees verband aan te gaan?
digitale toekomst eu
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 26 oktober 2021
Als waarborging van de rechtszekerheid conflicteert met bescherming van onze privacy, wat weegt dan het zwaarst? Die vraag lijkt nu centraal te staan in de discussie over de toekomst van ons Handelsregister. In dat register staan alle bedrijven en rechtspersonen ingeschreven. Die gegevens moeten openbaar zijn, zodat je te weten kunt komen met wie je zakendoet en wie er bevoegd is.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 14 september 2021
We zijn nog steeds niet verlost van de nadelige gevolgen van de openbaarheid van de contactinformatie bij het KvK. Vooruitlopend op de beleidsnota naar aanleiding van de brede consultatie over de datavisie van het Handelsregister, wil ik alvast mijn advies geven: Scherm het anoniem opvragen van contactinformatie af en geef de zzp’er (online) inzage wie wanneer zijn/haar gegevens opvraagt of raadpleegt.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 19 juli 2021
Alertheid op de omgeving maakt dat een zwerm als geheel reageert en gelijktijdig kan wenden bij verandering of dreigend gevaar. Organisaties, die gebaseerd zijn op top-down sturing, systemen en regels, zijn daar niet toe in staat. We hebben een wendbare overheid nodig die beleid en uitvoering tijdig kan bijsturen en inspelen op individuele behoeften van burgers.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 17 juni 2021
Vorige maand herhaalden we de enquête die we zeven jaar geleden uitzetten over integriteit een interessante verschuiving zien: mensen werkzaam bij ICT-bedrijven en zelfstandigen zijn voorzichtiger geworden.Mensen werkzaam bij ICT-bedrijven en zelfstandigen zijn voorzichtiger geworden. Respondenten vanuit de overheid zijn ten opzichte van zeven jaar geleden bereid meer risico te nemen.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 7 april 2021
Burgers zitten volgens de Tijdelijke Commissie Uitvoeringsorganisaties geregeld “klem tussen balie en beleid” en worden vermalen in de machinerie van de overheidsbureaucratie. De systeemwereld en de leefwereld moeten meer in balans komen. Het gaat nu mis bij de overdracht van beleid naar uitvoering en van uitvoering naar het publiek.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 10 maart 2021
Laat jij je op Corona testen als je het risico loopt dat jouw persoonlijke en medische gegevens kunnen worden verhandeld? Die vraag stelde ik in mijn Twitter netwerk. Ja, zegt 48 procent. Die groep is bereid het risico te nemen. Daar staat een afwijzende meerderheid van 52 procent tegenover die eerst zekerheid wil hebben. Het datalek bij de GGD heeft overduidelijk het vertrouwen geschaad. Dat vraagt om structurele maatregelen om het vertrouwen te herwinnen.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 26 januari 2021
In 2018 werden volgens beveiligingsbedrijf Symantec 3,3 miljoen Nederlanders slachtoffer van cybercriminaliteit. De zwakke plekken waar criminelen toeslaan, ontstaan vaak door gemakzucht, concludeert Modderkolk in zijn boek ‘Het is oorlog maar niemand die het ziet. Ondertussen gaan cybercriminelen steeds gerichter te werk.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 7 december 2020
In hoeverre ben je bereid 1 euro per maand te betalen voor een privacyvriendelijke en reclamevrije sociale media app?
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 17 november 2020
In de beginjaren was social media nog echt sociaal. Inmiddels is het een bedrijfstak die ons verslaafd wil maken én houden.
data en ai
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 7 oktober 2020
Is de huidige coronapandemie, net als tijdens de SARS-epidemie van 2003, een stimulans om te innoveren? Het lijkt erop.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 2 september 2020
Als we de informatie over corona minder versnipperd en eenvoudiger kunnen uitwisselen, kan iedereen bijdragen.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 15 juni 2020
Terwijl in de afgelopen tijd onze fysieke bewegingsvrijheid werd beperkt, bloeide in korte tijd een nieuwe virtuele wereld op.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 26 mei 2020
In deze coronatijd is het verzamelen van contactinformatie van groot belang. Hoe kunnen QR-codes daar een rol in spelen?
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 29 april 2020
De lockdown levert ook verrassingen op. Thuis Milaan-San Remo fietsen, onder het genot van de Matthäus-Passion.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 15 april 2020
We kunnen in deze coronatijd levens redden door locatiegegevens te delen met de overheid. Wat houdt ons tegen?
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 31 maart 2020
Data spelen in de coronacrisis een belangrijke rol, met name bij monitoring. Wat is daarbij de rol van publieke apps?
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 13 maart 2020
Medewerkers schakelen dagelijks meer dan 1100 keer tussen 35 kritische bedrijfsapplicaties. Is dat vooruitgang?
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 7 februari 2020
Marktpartijen zien internetgebruikers steeds vaker als product. Biedt een Europees initiatief uitkomst?
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 7 januari 2020
Kunnen wij onze gezondheidsdata toevertrouwen aan een zorgverzekeraar? Ook niet in ruil voor een beloning?
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 17 december 2019
Je krijgt de indruk dat het een grote chaos is met de ICT van de overheid, maar dat strookt niet met de werkelijkheid.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 3 december 2019
ICT-projecten bij de overheid willen nog wel eens falen, ziet ook het BIT. Is er dan in 25 jaar tijd niets veranderd?
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 27 september 2019
Organisaties (bedrijven én overheid) zouden klachten moeten koesteren. Klagers leveren namelijk gratis feedback.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 15 augustus 2019
Bedrijven gebruiken vaak AI voor één-op-één marketing, maar het vertrouwen van de consument in AI is nog niet groot.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 1 juli 2019
De digitale klantreis van publieke dienstverleners laat nog wel eens te wensen over. Nee, dan populaire webshops!
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 18 februari 2019
Wie redt de slachtoffers op de digitale snelweg? Het wordt tijd voor een digitale wegenwacht die burgers in nood écht helpt.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 1 februari 2019
Het gros van de ICT-budgetten in de publieke sector gaat op aan het in standhouden van legacy. Is er een oplossing?
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 19 december 2018
ICT-leveranciers die zaken doen met private bedrijven en overheden ervaren een stevig verschil bij de aanbesteding.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 28 november 2018
De discussie over robotisering wordt nog overwegend gedomineerd door de gedachte dat robots onze banen gaan innemen. Die gedachte is onterecht, want het is niet óf óf, maar én én.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 19 november 2018
Organisaties gebruiken in toenemende mate AI om klantervaring te verbeteren. Zij doen dit in de overtuiging dat dit het belang van klanten en de eigen organisatie dient.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 13 november 2018
Wat wij in de openbare ruimte nog ontoelaatbaar vinden is in de digitale wereld allang realiteit. Al onze stappen op het internet worden in de gaten gehouden, maar er is iets tegen te doen.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 29 oktober 2018
Als de verzekeraars hun aanbod van rijstijlverzekeringen afstemmen op beloning voor de klant, dan zullen de meeste automobilisten bereid zijn om hun rijgedragdata te delen.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 10 oktober 2018
De AVG mag dan nu wel van kracht zijn, maar het lijkt er op dat veel organisaties die AVG als een bedreiging zien die met een beschermingswal op afstand moet worden gehouden.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 14 september 2018
We leven in een tijd waarin sciencefiction werkelijkheid wordt, maar robots zijn en blijven hulpmiddelen en zullen altijd ondergeschikt blijven aan mensen.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 29 augustus 2018
Werving en selectie van personeel was hoofdzakelijk mensenwerk, maar nieuwe technologieën nemen veel taken over. Accepteren we dat robots beslissen wie welke baan krijgt?
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 26 juli 2018
Als het gaat om ethische dilemma’s zegt een meerderheid zichzelf op te offeren bij de keuze tussen overstekende mensen op het zebrapad of het betonblok. Zou het echt?
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 5 juli 2018
De voortschrijding van de technologie brengt ethische dillema’s met zich mee. Waar trek je de grens? Of accepteer je het als iets waar je verder geen invloed op hebt?
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 11 juni 2018
Leiders overtuigen door zelf het goede voorbeeld te geven. Zij winnen vertrouwen door goed voorbeeldgedrag. Zelfs als het gaat om het opruimen van gemorste koffie.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 14 mei 2018
PGP-versleuteling staat voor Pretty Good Privacy. Maar hoeveel is die term nog waard? De jacht op encryptiesleutels lijkt geopend en inmiddels biedt PGP-beveiliging geen volledige garantie meer.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 18 april 2018
Op een zwarte lijst geplaatst worden omdat je door rood loopt of omdat je niet de juiste websites bezoekt? In China kan het en ook andere landen zien de potentie van gezichtsherkenning.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 4 april 2018
Het perspectief van de burger moet geborgd worden in alles wat de overheid doet. Dat betekent minder vanuit het systeem denken en meer de burger als uitgangspunt nemen.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 6 maart 2018
Tech- en platformbedrijven zetten vol in op het medische domein. Willen we dat? Moeten we privacy inruilen voor proactieve zorg op basis van 7 × 24 uurs monitoring?
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 6 februari 2018
Mensen lokken met goedkope entreekaarten in ruil voor jouw adresgegevens en je vervolgens bestoken met ongewenste reclame. Is dat geoorloofd?
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 22 januari 2018
Wat hebben marsmissies, premier Rutte en de gemeente Amsterdam gemeen? Allen vielen ten prooi aan knullige fouten die voorkomen hadden moeten worden.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 11 december 2017
Robots kunnen veel taken van de mens overnemen en beïnvloeden ons gedrag zonder dat wij ons daar bewust van zijn. Maar helemaal ‘waterdicht’ zijn de robots nog niet.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 6 november 2017
Het is lastig opereren in het bestuurlijke krachtenveld van de overheid met al die belangen. Toch is er uiteindelijk één belang dat hen bindt: het klantbelang.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 2 oktober 2017
Overheid en commerciële ICT-bedrijven: het is niet echt een gelukkig huwelijk. Toch hebben beide partijen elkaar nodig. Hoe is het wederzijds vertrouwen te herstellen?
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 6 september 2017
Nudging, het geven van een subtiel duwtje bij burgers in de goede richting, heeft ook de overheid bereikt. In hoeverre kan het ook daar helpen richting meer transparantie?
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 9 augustus 2017
In onze moderne tijden verschuift het zwaartepunt in de richting van de systeemwereld. Maar of mensen die systeemwereld ook altijd begrijpen?
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 10 juli 2017
De overheid slaagt er al meer dan tien jaar niet in om persoonsgegevens van de bevolking te digitaliseren. Zij zou veel kunnen leren van de banken.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 26 juni 2017
Een open overheid vereist een cultuur- en systeemverandering. Dit kan door transparantie in te bouwen tijdens de ontwerpfase van processen en systemen.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 29 mei 2017
De fysieke infrastructuur als voorbeeld voor opdrachtgevers voor digitale projecten. Rijkswaterstaat investeert in verbetering van de marktrelaties.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 4 mei 2017
Als de toegelaten snelheid wordt gekoppeld aan een snelheidsbegrenzer worden boetes, uitvoeringsorganisatie en digitaal loket in één klap overbodig.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 19 april 2017
Vlakbij het paleis Huis ten Bosch kwam een gloednieuwe brug voor eekhoorns. Via de brug kunnen de knaagdiertjes veilig de drukke Benoordenhoutseweg oversteken.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 27 maart 2017
Organisaties meten veelvuldig prestaties, maar als wij ons laten leiden door ‘meten is weten’ zullen wij nooit meer weten dan wij meten.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 1 maart 2017
Burgers vertrouwen de politiek niet en de overheid vertrouwt de burgers niet. Als we elkaar niet meer vertrouwen, kan blockchain het onderlinge vertrouwen dan digitaliseren?
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 9 februari 2017
Bij de vorige verkiezingen kregen politici een handreiking om 9 miljard euro te besparen zonder verschraling. Daar is eigenlijk niets mee gebeurd.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 17 januari 2017
Politiek, overheid en bedrijfsleven tonen weinig lerend vermogen als het gaat om de ICT van de Nederlandse overheid.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 21 december 2016
Onze overheid beschikt over meer herstelvermogen dan we denken. Ze zou er alleen iets opener en transparanter over moeten zijn.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 29 november 2016
Nog altijd de techniek en niet de gebruiker centraal staat in de dienstverlening. Een ervaring met TenderNed en Digidentity illustreert dat op pijnlijke wijze.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 1 november 2016
De gemeentelijke IT is verouderd, onsamenhangend en inflexibel. Een gezamenlijke basisvoorziening – voor betere én goedkopere dienstverlening – is nodig.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 6 oktober 2016
Software die standaard in de markt verkrijgbaar is ga je niet zelf ontwikkelen. Dan kies je uiteraard voor bewezen technologie. Onze overheid kiest veelvuldig doelbewust voor maatwerk.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 6 september 2016
Kwaliteit moet altijd de dominante sturingsvariabele zijn. Maar juist die variabele ontbreekt nog steeds in alle rapportages: wat is het effect?
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 25 juli 2016
UWV verwacht een groot tekort aan ICT-deskundigen. Het wordt tijd om in Europa iets te doen aan de scheefgroei in vraag en aanbod van ICT’ers.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 1 juli 2016
Niet de aanbestedingsregels zelf knellen, maar de wijze waarop ze worden toegepast. De verhouding tussen overheid en leveranciers kan worden genormaliseerd.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 6 juni 2016
Technologische innovaties zijn veelbelovend. VR en IoT staan in de startblokken. Maar wat is de maatschappelijke relevantie?
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 9 mei 2016
Als ontwikkelaars een achterdeurtje inbouwen zullen ook criminelen en sjoemelende bedrijven jacht maken op toegang tot onze systemen.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 13 april 2016
MijnOverheid is nog steeds niet persoonlijk, relevant en waardevol. Van de ambities uit 2006 is maar weinig terechtgekomen.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 5 april 2016
Nieuwkomers in de digitale economie winnen het op transparantie, efficiency en keuzevrijheid. De overheid scoort slecht op die drie factoren.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 16 maart 2016
Twintig jaar na de start van Overheidsloket 2000 lijkt de ontwikkeling van de eOverheid nog steeds op de processie van Echternach.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 22 februari 2016
Het WRR-rapport iOverheid logt al vijf jaar in een bureaula. De wereld van verbonden systemen en informatieprocessen blijft ondertussen groeien.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 2 februari 2016
De overheid zou moeten leren van digitalisering in de bankensector. Zo kunnen ze onpersoonlijke communicatie persoonlijk, relevant en waardevol maken.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 5 januari 2016
De aanschaf van ICT door de overheid volgt een weinig rationeel traject. Het beste product komt niet boven drijven, falen wordt niet bestraft en prestaties niet beloond.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 8 december 2015
Bij overheidsprojecten gaat het vaak mis bij de overdracht van beleid naar uitvoering en van uitvoering naar het publiek. Werk.nl van UWV is een pijnlijk voorbeeld.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 25 november 2015
Wie in Engeland hulp zoekt bij problemen met huis, werk of geld kan terecht bij het Citizens Advice Bureau. Wanneer gaat hier de overheid het de burger makkelijk maken?
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 3 november 2015
Volgens NRC en Reporter is meer dan de helft van de gemeenten ontevreden over hun softwareleverancier. Maar ze moeten gewoon meer oplossingen delen.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 8 oktober 2015
Overheidsaanbestedingen leiden tot zinloze geldverspilling. De overheid moet zich niet zo afzonderen van de markt; de detailleringsdrang en juridificering moeten stoppen.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 16 september 2015
Leden van de Staten-Generaal, Het land heeft behoefte aan een paradigmaverschuiving. Een netwerksamenleving waarin burgers beleid maken.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 20 augustus 2015
Helaas wordt bij digitalisering verzuimd de oude processen te herzien. Burgers komen daardoor in de problemen bij complexere vragen. Dat kan beter.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 13 juli 2015
Het aantal regels waaraan burgers zijn onderworpen wordt niet bepaald minder, ook niet in de participatiemaatschappij. Vooral de kwetsbaren worden zo maar al te makkelijk fraudeurs.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 11 juni 2015
De provincie Noord-Holland wil haar website vernieuwen en buiten de deur laten beheren. De aanbesteding lijkt vooral een experiment met Best Value Procurement.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 6 mei 2015
Integriteit is vooral ethisch verantwoord handelen. In het schemergebied voelt eenieder wel aan waar de grens ligt. Bepalend is of je bereid bent tot volledige transparantie.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 16 april 2015
De ICT-sector heeft net zo’n imagoprobleem als de financiële sector. Men vindt elkaar zakkenvullers of incompetent. Er moet een cultuur komen waarin meer informatie wordt gedeeld.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 8 maart 2015
Logica brengt je van A naar B, maar bij medialogica gaat het uitsluitend om de beeldvorming. Zo ook bij de Zembla-uitzending over omkoping in de ICT-sector en bij de problemen met de PGB’s.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 18 februari 2015
De alomtegenwoordige spreadsheetmanager creëert een eigen werkelijkheid en stuurt op cijfertjes, ook binnen de overheid. Het wordt tijd voor managers die ruimte bieden.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 28 januari 2015
Wat hebben zij gemeen: zichzelf verrijkende bankiers, megalomane bestuurders, frauderende medewerkers, ruimhartig declarerende politici en collaborerende accountants?
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 6 januari 2015
Digitale technologie zal traditionele producten en diensten gaan veranderen. Je kunt dit bestrijden, zoals de roep van de taxibranche om Uber te verbieden. Je kunt het ook omarmen.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 10 december 2014
De ambtenaar biedt standaard excuses aan en meldt dat het allemaal goed zal komen. Met het versturen van de brief zit zijn werk er op. Het proces van de gemeente wordt afgesloten.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 11 november 2014
Als de minister de oorzaken van de ICT-problemen gaat aanpakken, en daarvoor alsnog een Deltaplan ICT oplevert, blijft ons een parlementaire enquête over pakweg zeven jaar bespaard.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 27 oktober 2014
De wijze waarop de commissie haar werk heeft gedaan dwingt respect af. En voor wie nog twijfelde aan de bevindingen: de actualiteit van de laatste weken vormt het levend bewijs.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 26 september 2014
In de afgelopen twintig jaar hebben we veel waardevolle informatie op het internet gepubliceerd. Met hetzelfde gemak hebben wij die informatie weer vernietigd.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 11 september 2014
Eenmaal in de Verenigde Staten besloten wij de dienst uit te proberen. Voor de poort van National Gallery of Art in Washington kozen we via de app een Uber-taxi.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 19 augustus 2014
ICT-debacles worden altijd ergens ondergeschoven. Bij het bedrijfsleven verdwijnen ze onder het tapijt. Maar bij de overheid worden ze onder het vergrootglas gelegd.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 16 juli 2014
De eeuwenoude wijsheid van de Dakota-indianen, overgeleverd van generatie op generatie, zegt dat als je ontdekt dat je op een dood paard rijdt, dat het dan de beste strategie is om af te stappen.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 8 juni 2014
Ik pleit voor meer openheid en transparantie tussen overheid en ict-bedrijven. Door beter wederzijds begrip kunnen cultuurverschillen makkelijker worden overbrugd.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 8 mei 2014
Vraag aan Google: “Wat kost onze overheid?” en de antwoorden zijn: ‘Falende ICT kost overheid miljarden’ en ‘Mislukte projecten van de overheid kost ons miljarden per jaar’.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 29 april 2014
Succes van ICT-projecten blijkt uit toegevoegde maatschappelijke waarde. Een project is nog niet geslaagd als de aanbesteding leidt tot gunning en geen rechtszaken zijn aangespannen.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 4 maart 2014
De staatssecretarissen zijn de loopjongens in het kabinet. Zij zitten niet in de ministerraad en beheren toch de lastigste portefeuilles.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 14 januari 2014
In Engeland worden complete overheidsdiensten kostenbesparend met een looptijd van 20 jaar uitbesteed op basis van simpele output-specificatie. Waarom doen wij dat niet?
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 12 december 2013
Politici moeten zich realiseren dat mensen niet economisch kiezen vanuit het perspectief van een overheidsbegroting. Laat ze zich verdiepen in de psychologie van het menselijk keuzegedrag.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 18 november 2013
Het uitgangspunt is dat gemeenten beter de taken op het gebied van zorg en welzijn kunnen uitvoeren, omdat ze dichter bij de burgers staan dan de overheid. Mooi in theorie…
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 30 oktober 2013
De omzetten lopen terug en de marges staan onder druk. De ICT-branche moet zichzelf opnieuw uitvinden om sterker uit de crisis te komen.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 11 oktober 2013
Als mensen dan massaal tegen een boom rijden, dan geven we de auto de schuld. Alle autofabrikanten worden verplicht de auto’s terug te roepen voor het inbouwen van een boombegrenzer.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 20 september 2013
De plannen voor een kleinere overheid zijn gemaakt. De efficiencybesparingen zijn ingeboekt. Maar het is de vraag of we de bezuinigingen ook daadwerkelijk gaan waarmaken.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 21 augustus 2013
Fouten maken wordt tegenwoordig gezien als een teken van zwakte. Terwijl dit juist de basis zou kunnen vormen voor het stimuleren van het lerend vermogen en innovatie.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 5 juli 2013
De politiek vervalt steevast in dezelfde reflex als er iets ontspoort in de samenleving. Er wordt direct gewezen naar de schuldigen. Maar de politiek leidt aan een kortetermijngeheugen.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 18 juni 2013
Meer invloed van burgers op innen en aanwenden van belastinggeld langs de volgende oplopende stappen: alle belastingen openbaar, aanwending inzichtelijk en democratische controle.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 29 mei 2013
Maak een start met het afschaffen van toeslagen. De inkomens kunnen worden gecompenseerd door een verlaging van de laagste belastingschijf of verhoging van de uitkering.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 1 mei 2013
Het platleggen van complete bedrijfsnetwerken is kinderspel. Dit brengt bij mij een visioen naar boven van het doemscenario, waarvan ik hoop dat het nooit werkelijkheid zal worden.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 8 april 2013
Niemand zal bestrijden dat er veel wetten en regels zijn en bovendien nog ingewikkeld ook. Maar de oproep van de Ombudsman voor eenvoud en minder regels zal niets opleveren.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 25 maart 2013
Vroeger konden we niets zelf, maar werd het allemaal voor ons geregeld. Nu kunnen we alles zelf, maar krijgen we het niet geregeld.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 18 februari 2013
De Belastingdienst kan een echte doorbraak bereiken door de burger centraal te stellen. Want leuker kunnen ze het niet maken, maar wel slimmer.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 30 januari 2013
Tijd voor de superhelden binnen verzekeraars, Belastingdienst, UWV, SVB om de handen ineen te slaan en zich gezamenlijk richten op de individuele omstandigheden van hun klanten.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 10 januari 2013
Dat maakte mij nieuwsgierig of de profeten van de onheilstijding zelf ook al zijn afgekickt. ‘Tijd voor een biertje’ (met foto van flesje pils en bakje olijven)…
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 20 december 2012
Een goedkopere overheid draagt niet per definitie bij aan een verbeterde dienstverlening. En vermindering van het aantal regels lijkt ook een illusie.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 3 december 2012
Per hoofd van de bevolking betaalt de burger gemiddeld tienduizend euro aan belasting en premies. Maar waar kan je al die gegevens over belastingen, premies en uitkeringen vinden?
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 14 november 2012
Met P-Direkt is het grootste shared service center van Europa gerealiseerd. De investeringen die zijn gedaan met de totstandkoming van P-Direkt verdienen zichzelf terug.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 8 november 2012
De politie moet er weer voor de burgers zijn en niet andersom. De politie moet haar werkprocessen moderniseren en aanpassen aan de nieuwe media en een mondige samenleving.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 25 oktober 2012
Het onderhoud van onze democratie impliceert ook het betrekken van de samenleving in de uitdagingen waar wij nu voor staan.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 21 september 2012
De voorstellen van de 20×20 ambitie laten nu al zien dat bezuinigen mogelijk is zonder verschraling en lastenverzwaring.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 3 september 2012
De Raad voor het Openbaar Bestuur heeft niets geleerd van de fouten die met de ontwikkeling van de eOverheid zijn gemaakt.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 13 augustus 2012
In de netwerksamenleving werkt het stimuleringsbeleid van overheid en bedrijven niet meer. Mensen halen voldoening uit wat zij zelf tot stand brengen.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 4 juli 2012
Overheid en ICT-bedrijfsleven hebben minimaal één ding met elkaar gemeen. Beide houden zij nog angstvallig vast aan hun vertrouwde zekerheden.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 13 juni 2012
Een netwerksamenleving biedt kansen om welvaart, een duurzaam leefmilieu en economische groei te combineren.
lees meer
door: Jan Willem Boissevain, 15 mei 2012
“Mijn belangrijkste uitdagingen zijn: ongelijkheid tussen man en vrouw, armoede en analfabetisme.” Dit is niet de uitspraak van een ontwikkelingswerker of een politicus.
lees meer