zoeken binnen de website

Kees Verhoeven staat met zijn Bureau Digitale Zaken voor een menselijke samenleving in het digitale tijdperk. Kees is voormalig lid van de Tweede Kamer voor D66.

Alle blogs van Kees Verhoeven

Hoe nieuws de nuance steeds verder verdringt

door: Kees Verhoeven, 28 februari 2023

Nieuws kan verslavend en misleidend zijn, het versterkt denkfouten waardoor we verkeerde conclusies trekken. Neem nou het recente artikel in de Volkskrant over de invoering van een digitale identiteit. Het suggereert één centraal Europees systeem en dat de Tweede Kamer buitenspel staat. Niets is minder waar.

lees meer

De Europese regeltrein raast door

door: Kees Verhoeven, 20 februari 2023

Deze titel suggereert wellicht een afkeer van EU-bureaucratie en bemoeizucht, maar het tegendeel is het geval. In dit blog een hartenkreet van mij aan alle overheden en bedrijven in Nederland: verzet je tegen je bedrieglijke brein en stap tijdig op de Europese regeltrein.

lees meer

Digitalisering en onze doorgeslagen driften

door: Kees Verhoeven, 13 december 2022

Digitalisering is een zegen, biedt grote kansen en hoe dan ook kunnen we niet meer zonder. Maar er zijn ook serieuze keerzijden. Als we onze economie, samenleving en democratie in de toekomst gezond willen houden moeten we remedies vinden tegen het verkeerde, verslaafde en dwangmatige gebruik van big data, social media en smartphones.

lees meer

De Werkagenda Digitalisering: 4 x hoera en 1 x helaas

door: Kees Verhoeven, 16 november 2022

Onlangs heeft het kabinet onder leiding van staatssecretaris Digitalisering Alexandra van Huffelen de Werkagenda Digitalisering gepresenteerd. U weet het, op beleidsgebied heb ik een kritische inborst, maar eerlijk is eerlijk: het is een doordacht stuk met duidelijke doelen. Helaas blijkt het – deels onzichtbare – fundament ervan een blinde vlek in het beleid.

lees meer

De digitale druk op onze democratie

door: Kees Verhoeven, 31 oktober 2022

De politiek moet paal en perk stellen aan de negatieve impact van social mediaplatforms. Met als doel dat niet het commerciële belang, maar het maatschappelijk welzijn centraal komt te staan. Geef de minister van Justitie en Veiligheid de mogelijkheid om de waarschuwing voor Amerikaanse toestanden in haar HJ Schoo lezing om te zetten in daden.

lees meer

De ICT-inhoud rechtvaardigt een inhoudelijk debat

door: Kees Verhoeven, 16 september 2022

Ook dit jaar was ik bij het jaarlijkse iBestuur congres. Ik ging er met een wat somber gemoed heen. Ik zie dat digitalisering langzaam aan wegzakt op de politieke prioriteitenladder. Met een aantal belangrijke dossiers gaat het m.i. de verkeerde kant op. Toch ging ik met een goed gevoel weer naar huis. Het congres liet zien dat een inhoudelijk debat over ICT wel degelijk mogelijk is.

lees meer

Aandacht voor de concentratiecrisis graag!

door: Kees Verhoeven, 30 augustus 2022

We hebben een klimaatcrisis, een stikstofcrisis, een energiecrisis, een koopkrachtcrisis, een asielcrisis en een woningcrisis. En omdat al deze hoofdpijndossiers voor steeds meer druk op de coalitiepartijen zorgen, dreigt nu ook nog een kabinetscrisis. Misschien denkt u dat dit alles weinig met digitalisering van doen heeft, maar het tegendeel is waar.

lees meer

3 grijze wolken boven een zonnig digitaal landschap

door: Kees Verhoeven, 28 juni 2022

De zomer is lekker zonnig begonnen. Met het regeerakkoord en de hoofdlijnenbrief van het kabinet worden uiterst hoopvolle stippen op de horizon geplaatst. Maar intussen trekken zich toch ook wat grauwgrijze wolken samen boven het digitale landschap van Nederland. Bij wijze van zomeroverdenking licht ik er drie uit.

lees meer

Tweede Kamer, open de hack-black-box!

door: Kees Verhoeven, 2 juni 2022

Nederland gebruikt zeer dubieuze hacksoftware van het Israëlische bedrijf NSO, schrijft de Volkskrant. Dit is geen verrassing. Het echte nieuws is dat de Tweede Kamer niets doet om de hackende overheid te begrenzen. Stop met oppervlakkig gedoe over Nokia-sms’jes van Rutte, verdiep je in de wereld van het hacken en bescherm zo de smartphones van alle Nederlanders.

lees meer

Controle over de cloud: complex maar cruciaal

door: Kees Verhoeven, 23 mei 2022

De ‘wolk’ van zeekabels, datacenters en glasvezelnetwerken is inmiddels onmisbaar geworden in ieders leven. Zonder cloud geen digitale samenleving. Regulering is nodig, maar overregulering is niet de oplossing. Laten we de cloud beschouwen als een schakelketting, of beter nog: als een keten van aanbieders en afnemers.

lees meer

Er is altijd wel een reden om meer data te willen

door: Kees Verhoeven, 16 mei 2022

Vorige week presenteerde de Europese Commissie plannen die chatdiensten ertoe verplichten om mee te kijken met de gesprekken van hun gebruikers. Met als doel de bestrijding van kinderporno en grooming, het online lokken van minderjarigen. De bestuurlijke reflex om digitale technologie en data in te zetten gaat veel verder dan kindermisbruik. We hebben het afgelopen jaren steeds vaker gezien.

lees meer

Ook onze eigen overheid bedreigt de democratie met digitale middelen

door: Kees Verhoeven, 14 maart 2022

De oorlog in Oekraïne onderstreept dat democratie niet zo vanzelfsprekend is als we lange tijd hoopten. Maar niet alleen fysieke wapens vormen een bedreiging, ook digitaal gereedschap kan onze democratie in gevaar brengen. In de Privacyrede 2022 die ik op 17 februari uitsprak, riep ik op tot hernieuwde parlementaire tegenmacht in het digitale tijdperk.

lees meer

WGS zorgt voor ongecontroleerde inzet van data tegen onschuldige burgers

door: Kees Verhoeven, 6 december 2021

De kabinetsformatie loopt op zijn eind. Er druppelen steeds meer nieuwe plannen door maar op het gebied van digitale technologie en data blijft het angstvallig stil. Om die stilte te doorbreken sla ik toch nog maar eens op de trom over de Wet Gegevensverwerking Samenwerkingsverbanden (WGS). Dat klinkt saai en suf, maar heeft mogelijk grote negatieve gevolgen voor ons allemaal.

lees meer