door: Kees Verhoeven, 28 juni 2022
De zomer is lekker zonnig begonnen. Met het regeerakkoord en de hoofdlijnenbrief van het kabinet worden uiterst hoopvolle stippen op de horizon geplaatst. Maar intussen trekken zich toch ook wat grauwgrijze wolken samen boven het digitale landschap van Nederland. Bij wijze van zomeroverdenking licht ik er drie uit.
door: Kees Verhoeven, 2 juni 2022
Nederland gebruikt zeer dubieuze hacksoftware van het Israëlische bedrijf NSO, schrijft de Volkskrant. Dit is geen verrassing. Het echte nieuws is dat de Tweede Kamer niets doet om de hackende overheid te begrenzen. Stop met oppervlakkig gedoe over Nokia-sms’jes van Rutte, verdiep je in de wereld van het hacken en bescherm zo de smartphones van alle Nederlanders.
door: Kees Verhoeven, 23 mei 2022
De ‘wolk’ van zeekabels, datacenters en glasvezelnetwerken is inmiddels onmisbaar geworden in ieders leven. Zonder cloud geen digitale samenleving. Regulering is nodig, maar overregulering is niet de oplossing. Laten we de cloud beschouwen als een schakelketting, of beter nog: als een keten van aanbieders en afnemers.
door: Kees Verhoeven, 16 mei 2022
Vorige week presenteerde de Europese Commissie plannen die chatdiensten ertoe verplichten om mee te kijken met de gesprekken van hun gebruikers. Met als doel de bestrijding van kinderporno en grooming, het online lokken van minderjarigen. De bestuurlijke reflex om digitale technologie en data in te zetten gaat veel verder dan kindermisbruik. We hebben het afgelopen jaren steeds vaker gezien.
door: Kees Verhoeven, 14 maart 2022
De oorlog in Oekraïne onderstreept dat democratie niet zo vanzelfsprekend is als we lange tijd hoopten. Maar niet alleen fysieke wapens vormen een bedreiging, ook digitaal gereedschap kan onze democratie in gevaar brengen. In de Privacyrede 2022 die ik op 17 februari uitsprak, riep ik op tot hernieuwde parlementaire tegenmacht in het digitale tijdperk.
door: Kees Verhoeven, 6 december 2021
De kabinetsformatie loopt op zijn eind. Er druppelen steeds meer nieuwe plannen door maar op het gebied van digitale technologie en data blijft het angstvallig stil. Om die stilte te doorbreken sla ik toch nog maar eens op de trom over de Wet Gegevensverwerking Samenwerkingsverbanden (WGS). Dat klinkt saai en suf, maar heeft mogelijk grote negatieve gevolgen voor ons allemaal.