zoeken binnen de website

Maurits KreijveldMaurits Kreijveld is futuroloog en adviseert onder meer overheden hoe zij het beste kunnen inspelen op nieuwe ontwikkelingen, zoals digitalisering en de netwerksamenleving.

“Ik schrijf voor iBestuur omdat ik wil bijdragen aan een mooiere samenleving die op een verantwoorde manier gebruikmaakt van de nieuwe mogelijkheden die technologieën, en digitalisering in het bijzonder, bieden. Daarom wil ik overheden inspireren met toekomstvisies, hun inzicht bieden in de betekenis van nieuwe ontwikkelingen en handvatten aandragen hoe zij verandering en vernieuwing kunnen omarmen om zo effectiever en effciënter hun taken uit te voeren – en daarmee de samenleving te helpen veranderen.”

Alle blogs van Maurits Kreijveld

Nepnieuwsverantwoordelijkheid

door: Maurits Kreijveld, 22 april 2020

Waarom we sociale platformen niet als enige verantwoordelijk mogen houden voor het bewaken van onze democratie.

lees meer

Zijn co-ops de toekomst?

door: Maurits Kreijveld, 27 november 2018

Het ‘runnen’ van coöperatieve platformen is geen vrijblijvende oefening, maar het aangaan van een samenwerking die vraagt om regelmatige afstemming en herbezinning.

lees meer

Digital wellbeing

door: Maurits Kreijveld, 26 juni 2018

Partijen als Apple en Google gaan zich actief bezighouden met het bestrijden van de verslaving aan sociale media en met name die van jongeren. Wat betekent dat voor de rol van overheden?

lees meer

De strijd tegen nepnieuws - 4

door: Maurits Kreijveld, 19 maart 2018

De oplossing van de bestrijding van nepnieuws moet niet gezocht worden in het filteren van nieuws en het pamperen van burgers. Wat wél helpt is om burgers weerbaarder te maken.

lees meer

De strijd tegen nepnieuws - 3

door: Maurits Kreijveld, 9 maart 2018

In de strijd tegen nepnieuws zetten Facebook, Google en Twitter onder meer kunstmatige intelligentie en algoritmes in. Maar het is nog niet de door velen gehoopte oplossing.

lees meer

De strijd tegen nepnieuws - 2

door: Maurits Kreijveld, 27 februari 2018

Welke rol kunnen journalisten en factcheckers spelen als het gaat om het opsporen en bestrijden van nepnieuws en welke mogelijkheden hebben zij om het probleem op te lossen?

lees meer

De strijd tegen nepnieuws - 1

door: Maurits Kreijveld, 16 februari 2018

Nepnieuws. De roep wereldwijd om nepnieuws te bestrijden klinkt steeds luider. Maar wat is het eigenlijk, welke soorten nepnieuws zijn er en hóe moet je het bestrijden?

lees meer

Verbied gratis!

door: Maurits Kreijveld, 27 november 2017

De AVG zal niet voldoende zijn om onze privacy te beschermen in een digitale samenleving. De overheid zal meer moeten doen. Misschien zelfs overwegen om gratis diensten te verbieden?

lees meer

De overheid als platform

door: Maurits Kreijveld, 9 oktober 2017

Tot nu toe keek de overheid toe hoe burgers en bedrijven de kansen van de gedigitaliseerde netwerksamenleving aangrepen, maar nu is het tijd dat de overheid de regie terugneemt.

lees meer