door: Michiel Steltman, 9 juni 2022
Het nieuwste wetsvoorstel van de Europese commissie geeft de overheid de plicht en mogelijkheden om versleutelde digitale gesprekken en chats te scannen om kindermisbruik op te sporen. Klinkt goed toch? Een schoon internet, vrij van online narigheid? Er zitten goede kanten aan dit voorstel. Maar ook is er een ongekende inzet op privatisering van opsporing en handhaving.
door: Michiel Steltman, 2 december 2021
De pogingen om niet-Europese partijen uit te sluiten bij Gaia-X is een onverstandige en onwenselijke strategie. Cloud is en blijft een mondiaal fenomeen. De EU kan bij het inlopen van achterstanden volop profiteren van hun kennis en kunde van de techreuzen. Het is aan de Europese Commissie, parlement en lidstaten om goed flankerend beleid te maken voor cloud.
door: Michiel Steltman, 20 januari 2021
Draai de privatisering handhaving op internet terug, betoogt Michiel Steltman. Het is tijd voor co-regulering, op basis van duurzame publiek-private samenwerking, zonder einddatum.
'Van beleids- naar datacyclus'
door: Michiel Steltman, 29 oktober 2020
Zouden we met Agile de maatschappelijke problemen van digitale- en informatietechnologie beter aan kunnen?
door: Michiel Steltman, 18 mei 2020
Als het gaat om de digitale infrastructuur telt Nederland internationaal aardig mee, maar er zijn nog genoeg knelpunten.
door: Michiel Steltman, 20 maart 2020
De coronacrisis maakt duidelijk dat vergaderen, online werken, samenwerken en communiceren ook op afstand kan.
door: Michiel Steltman, 24 februari 2020
We moeten toe naar een ander besturingsparadigma: refactoring, waarbij het centraal stellen van data leidend is.
door: Michiel Steltman, 9 februari 2015
Bestuurders en organisaties die voor digitale dienstverlening hardnekkig vast blijven houden aan de besturingsprincipes van de intern gerichte IT, lopen onherroepelijk vast.