zoeken binnen de website

Ruben BoydRuben Boyd is wetenschapsjournalist en gespecialiseerd in het onderwerp kunstmatige intelligentie

“Ik ben begonnen met bloggen voor iBestuur omdat ik door mijn studie Kunstmatige Intelligentie geïnteresseerd ben geraakt in de manier waarop nieuwe technologieën mensen en de samenleving beïnvloeden. Onze levens digitaliseren in rap tempo en vele heilige huisjes van de maatschappij en politiek worden omgetrapt. Ik vind dat het mijn plicht als burger is om na te denken over hoe de nieuwe huisjes moeten worden opgebouwd.

Alle blogs van Ruben Boyd

Schermkijken: het nieuwe roken?

door: Ruben Boyd, 7 maart 2019

Zou de overheid een campagne moeten beginnen waarin de negatieve kanten van sociale netwerken worden belicht?

lees meer

Geen glazen bol

door: Ruben Boyd, 3 oktober 2018

Als we echt willen begrijpen hoe KI onze toekomst zal vormgeven, en hoe we daar invloed over kunnen uitoefenen, zouden we een duik in het onzekere midden moeten nemen.

lees meer

‘Mag ik daar een schepje pessimisme bij?’

door: Ruben Boyd, 12 juli 2018

Momenteel lijkt het debat over de toekomst gedomineerd te worden door tech-utopisten, dromers en ondernemers enerzijds en anderzijds de massa die er allang niets meer van begrijpt.

lees meer

De oorlog op informatie

door: Ruben Boyd, 25 juni 2018

Het is met geheimzinnigheid omgeven: de Bilderberg Meeting. De toestand in de (digitale) wereld komt aan de orde, maar wat en hoe is niet bekend. Tijd voor meer transparantie?

lees meer

De grenzen van automatisering

door: Ruben Boyd, 17 mei 2018

Automatisering is in veel gevallen noodzakelijk en aantrekkelijk, maar we moeten ons ervoor hoeden onze menselijkheid niet uit het oog te verliezen in de race naar meer efficiëntie.

lees meer

Burgers hebben wél iets te vrezen!

door: Ruben Boyd, 21 maart 2018

Inlichtingendiensten snappen maar niet dat hun online bevoegdheden zoveel weerstand oproepen. “Burgers staan toch ook het gros van hun gegevens af aan techbedrijven?”

lees meer

Niet voor kinderogen…

door: Ruben Boyd, 24 januari 2018

Vrijwel elke twaalfjarige loopt met een smartphone rond. Ook in de schoolklas. Niet om te bellen of te appen met hun vriendjes, maar om de vele sociale mediaplatforms. Tijd voor actie!

lees meer

Misplaatst vertrouwen in de toekomst

door: Ruben Boyd, 11 december 2017

‘Vertrouwen in de toekomst’. Dat is het motto van Rutte-III. Spiegelt het regeerakkoord dat vertrouwen ook echt af, of is een misplaatst vertrouwen in de toekomst meer van toepassing?

lees meer

Digitaal panopticum

door: Ruben Boyd, 9 oktober 2017

De vernieuwde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (‘sleepwet’), maakt flink wat tongen los. Een referendum over de wet is zo goed als zeker. Terecht of overdreven?

lees meer