zoeken binnen de website

25 januari: Boekpresentatie 'Volwassen Digitale Overheid'

Arjan Widlak, directeur van de Stichting Kafkabrigade, presenteert 25 januari zijn nieuwe boek ‘Volwassen Digitale Overheid’. Over openbaar bestuur met een menselijk gezicht; een appèl aan politiek en bestuur. Kamerleden van zowel regerings- als oppositiepartijen zullen het boek als eerste in ontvangst nemen tijdens deze online lunchbijeenkomst. En u kunt daarbij zijn.

Datum: 25 januari 2022
Tijd: 12.30 – 13.30 uur
Plaats: Online achter uw laptop of iPad

U kunt de presentatie live bijwonen, u bent van harte uitgenodigd.

Graag even aanmelden via deze link

U ontvangt dan een bevestiging met een toegangslink tot de live uitzending.

Volwassen Digitale Overheid

Volwassen Digitale Overheid biedt het overzicht dat nodig is voor openbaar bestuur met een menselijk gezicht in een digitale tijd. De digitalisering van de overheid heeft gezorgd voor enorme verbetering van de efficiëntie. Tegelijkertijd voltrekken zich catastrofes. Het schandaal rond de kinderopvangtoeslag is het symbool geworden van maatschappelijke problemen die mede voortkomen uit de digitalisering van de overheid, zoals de toenemende schuldproblematiek, de verminderde wendbaarheid van overheden en het eroderen van de rechtsbescherming voor burgers. Het zijn symptomen van structurele problemen in de organisatie van de digitale overheid.

De tientallen columns in het boek illustreren kort en toegankelijk hoe de digitalisering concreet wordt in het leven van mensen. De opbouw van het boek aan de hand van een landkaart en praatplaten maakt het uitermate geschikt voor workshops en onderwijs.

Tenslotte is dit boek ook een appèl aan politiek en bestuur. Het legt de oorzaken bloot van een democratisch tekort bij de inrichting van de digitale infrastructuur. Echter niet zonder een uitweg te schetsen. Een weg naar besluiten die niet alleen steeds efficiënter zijn, maar ook rechtvaardiger.

Programma

  • Opening door Jolein Baidenmann; Jolein Baidenmann zit in de Raad van Toezicht van Stichting Kafkabrigade en is dagvoorzitter van de presentatie. In het dagelijks leven is zij programmamanager van het Programma Transparantie in Informatie. In dat programma staan informatiehuishouding, transparantie en openbaarmaking centraal.
  • Introductie op het thema door Rik Peeters; Rik Peeters is als onderzoek werkzaam bij het Centrum voor Economisch Onderzoek en Onderwijs in Mexico-Stad. Hij was mede-auteur van de Digitale Kooi en The Algorithmic Society, waarin actuele vraagstukken rond algoritmische besluitvorming worden geanalyseerd.
  • Uitreiking aan Senna Maatoug (GL) en René Peters (CDA); René Peters is lid van de Tijdelijke commissie Fraudebestrijding en Dienstverlening en van de Vaste commissie voor Digitale Zaken. Senna Maatoug is lid van de Tijdelijke commissie Fraudebestrijding en Dienstverlening en van de Vaste commissie voor Digitale Zaken.
  • Afsluitend woord door Marlies van Eck; Marlies van Eck is docent kunstmatige intelligentie en recht (AI & Law) aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en principal consultant bij Hooghiemstra & Partners. Terwijl Arjan en Rik bezig waren met hun onderzoek voor de Digitale Kooi, deed Marlies van Eck onderzoek naar ketenbesluiten voor haar proefschrift. Zonder dat ze dit van elkaar wisten deden ze onderzoek naar hetzelfde fenomeen.

‘Volwassen Digitale Overheid’ van Arjan Widlak is te verkrijgen via Boom Uitgevers

Het eerste hoofdstuk is gratis beschikbaar via DEZE LINK

tags:

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.