eerder verschenen nummers

zoeken binnen de website

iBestuur Magazine 19

 • Informatie ahoi!

  door: Marijke van Hees

  Marijke van Hees

  De informatiehuishouding van de overheid lijkt volgens adviseurs op een puberbrein, dat nog moeite heeft met onthouden, organiseren en controleren. We hebben daar met elkaar last van. Bestuurders worden steeds maar weer geacht een onfeilbaar geheugen te hebben.

 • Beleid als wedstrijd

  Draagvlak creëren bij het oplossen van een vraagstuk

  door: Tim Aarts

  Iedere beleidsmedewerker kent het wel: een vraagstuk waarop je niet echt een goed antwoord kunt vinden. Het uitschrijven van een wedstrijd kan een oplossing zijn. De winnaar krijgt dan betaald voor zijn idee. Maar hoe pak je het aan en wat zijn de voor- en nadelen?

 • Criminelendatabase kan beter

  door: Sophie in 't Veld

  Sophie in 't Veld

  Men stelt wel eens dat Europa niet kan functioneren vanwege taalbarrières en culturele verschillen, maar gek genoeg blijkt dat voor internationale criminele bendes in het geheel geen obstakel. Schurken profiteren van het gebrek aan samenwerking en uitwisseling van informatie tussen lidstaten.

 • Innoverende ambtenaar staat al gauw buitenspel

  door: Marie Louise Borsje

  Ambtenaren die de werkwijze van de overheid willen veranderen hebben het zwaar, schrijft de Vlaamse Elke Wambacq in De Tijd. Met vaderlijke aanwijzingen en subtiele pesterijen krijgen ze een plekje in de schaduw opgedrongen.

 • ‘Goed gastheerschap in EU-internetcafé’

  Veilige, digitale voorzieningen voor EU-voorzitterschap

  door: Nicole van der Steen

  Hoe combineer je gastvrijheid met veilige ICT-voorzieningen voor Europese ministeriële delegaties in het hart van Amsterdam? Voor die opgave stond SSC-ICT, samen met andere partijen van het Rijk, tijdens het Nederlands voorzitterschap van de EU. Over rekening houden met openbare fietspaden en het spelen van een wargame.

 • IT-falen overheid nader verklaard

  door: Chris Verhoef

  Prof. Chris Verhoef

  Overheids-IT wordt veelvuldig aanbesteed. Dat kan op laagste prijs of op economisch meest voordelige inschrijving (EMVI). In de praktijk wordt een deal ook voor een EMVI-aanbesteding toch op prijs uitgevochten omdat het onderscheidend vermogen van de niet-prijsonderdelen vaak te klein is ten opzichte van de verschillen in prijzen waarmee leveranciers komen om de klus te krijgen. De leverancier die het geld het hardste nodig heeft krijgt dan de klus.

 • De oorlog is begonnen

  door: Peter van Schelven

  Peter van Schelven

  Schaamteloos heeft de landelijke politiek een grote groep burgers rücksichtslos op de gemeentelijke afvalstraat gedumpt: dementerende en andere hulpbehoevende ouderen. ‘Den Haag’ heeft de zorg die onze bejaarde medeburgers behoeven bij gemeenten gedropt, terwijl juist die al moeite hebben om hun stoeptegels recht te leggen.