eerder verschenen nummers

zoeken binnen de website

iBestuur Magazine 20

 • Falende fiscale software

  door: Peter van Schelven

  Peter van Schelven

  Mag je als keurige burger verwachten dat de Nederlandse Belastingdienst met deugdelijke software werkt? Het antwoord is uiteraard ja. Maar wie die vraag met een juridische bril bekijkt komt voor verrassingen te staan. Dat blijkt wel uit een opmerkelijke recente rechterlijke uitspraak in een zaak tegen de fiscus.

 • Meer aandacht voor de baten

  door: Marthe Fuld en Tim Berkelaar

  Een goede business case is belangrijk bij grote ICT-projecten binnen de overheid. Maar of het project de genoemde baten ook daadwerkelijk realiseert, is veelal bijzaak. Daar is wel wat aan te doen.

 • Iedereen aan het innovatielab

  door: Tim Aarts

  Start-ups zijn innovatiever dan andere organisaties. Een belangrijke reden voor hun succes is dat ze werken met prototyping. Zij brengen diensten op de markt die nog niet af zijn. Ook de overheid experimenteert met innovatielabs, maar hoe werkt zoiets?

 • Profielschets: goede opdrachtgever

  door: Freek Blankena

  De opdrachtgever van een groot ICT-project bij de overheid moet met dynamiek kunnen omgaan en toch rust creëren, iets afweten van IT-architectuur, de complexiteit van uitvoeringsprojecten doorgronden, weten wat niet te delegeren is, multidisciplinair denken en pijnlijke ingrepen durven doen. En ondertussen natuurlijk wel vriendelijk blijven en vertrouwen wekken. Geen wonder dat zulke mensen – nog – zeldzaam zijn.

 • Vrije kennis voor iedereen

  Wat overheidsorganisaties aan Wikipedia kunnen bijdragen

  door: Daniëlle Jansen

  Iedereen die online op zoek is naar informatie kent Wikipedia wel. In heel veel zoekresultaten verschijnt de online encyclopedie bovenaan. Maar als overheidsorganisatie kun je ook zelf bijdragen aan de Nederlandse Wikipedia. Hoe kun je als ambtenaar een bijdrage leveren?

 • Waar is de informatievolwassen bestuurder?

  door: Frans Smit

  Bestuurders lijken niet te beseffen dat de bal bij hen ligt als het gaat om de opbouw en toegankelijkheid van archieven. Zij zijn toch echt wettelijk verplicht om goed te zorgen voor de informatie die de overheid genereert en beheert. Daar zijn wat simpele stappen voor te zetten.

 • Moderne overheid vraagt om moderne API’s

  door: Frank Terpstra en Lancelot Schellevis

  Burgers verwachten bij dienstverlening naadloze integratie tussen alle kanalen die ze gebruiken. De overheid kan aan die verwachtingen voldoen door het werken met modernere programmeerinterfaces (RESTful API’s) en het beschikbaar stellen daarvan.

 • Belastingdienst voorop met apps

  door: Karina Meerman

  In het Mobile Competence Centre van de Belastingdienst in Apeldoorn ontwerpt, ontwikkelt en bouwt een team van zestig mensen apps voor interne en externe klanten. Manager Toine Veenhuis won er een mooie prijs voor.

 • Europees Hof accepteert geen broddelwerk

  door: Sophie in 't Veld

  Sophie in 't Veld

  Sinds de aanslagen van 9/11 is er een stortvloed van anti-terreurmaatregelen aangenomen. Vaak worden die maatregelen aangenomen in grote haast, onder druk van de publieke opinie, en met niet al te veel oog voor feiten en onderbouwing. Kritische stemmen worden simpelweg genegeerd. Het verbaast dan ook niet dat veel maatregelen achteraf door de rechter naar de papierversnipperaar worden verwezen.