
zoeken binnen de website
iBestuur Magazine 20
-
Falende fiscale software
door: Peter van Schelven
Mag je als keurige burger verwachten dat de Nederlandse Belastingdienst met deugdelijke software werkt? Het antwoord is uiteraard ja. Maar wie die vraag met een juridische bril bekijkt komt voor verrassingen te staan. Dat blijkt wel uit een opmerkelijke recente rechterlijke uitspraak in een zaak tegen de fiscus.
-
Meer aandacht voor de baten
door: Marthe Fuld en Tim Berkelaar
-
Iedereen aan het innovatielab
door: Tim Aarts
-
Profielschets: goede opdrachtgever
door: Freek Blankena
De opdrachtgever van een groot ICT-project bij de overheid moet met dynamiek kunnen omgaan en toch rust creëren, iets afweten van IT-architectuur, de complexiteit van uitvoeringsprojecten doorgronden, weten wat niet te delegeren is, multidisciplinair denken en pijnlijke ingrepen durven doen. En ondertussen natuurlijk wel vriendelijk blijven en vertrouwen wekken. Geen wonder dat zulke mensen – nog – zeldzaam zijn.
-
Vrije kennis voor iedereen
Wat overheidsorganisaties aan Wikipedia kunnen bijdragen
door: Daniëlle Jansen
-
Waar is de informatievolwassen bestuurder?
door: Frans Smit
-
Moderne overheid vraagt om moderne API’s
door: Frank Terpstra en Lancelot Schellevis
-
Belastingdienst voorop met apps
door: Karina Meerman
-
Europees Hof accepteert geen broddelwerk
door: Sophie in 't Veld
Sinds de aanslagen van 9/11 is er een stortvloed van anti-terreurmaatregelen aangenomen. Vaak worden die maatregelen aangenomen in grote haast, onder druk van de publieke opinie, en met niet al te veel oog voor feiten en onderbouwing. Kritische stemmen worden simpelweg genegeerd. Het verbaast dan ook niet dat veel maatregelen achteraf door de rechter naar de papierversnipperaar worden verwezen.