eerder verschenen nummers

zoeken binnen de website

iBestuur Magazine 22

 • De radicaal transparante organisatie

  door: Marie Louise Borsje

  transparante overheid

  In overheidskantoren zie je de wereld van Taylor, met als inspiratiebron de fabriek. Die van morgen is de wereld van Semler. Daarin spelen informatietechnologie en internet de hoofdrol: een manier van werken die met minder inspanning meer oplevert.

 • Sturen op het getal nul

  door: Chris Verhoef

  Prof. Chris Verhoef

  Getallen hebben een magische aantrekkingskracht op bestuurders: als je complexe materie samenbalt in maat en getal dan kun je de complexiteit wegabstraheren en er gemakkelijker over redeneren. Magie en cijfers zijn van alle tijden: kabbalistiek en gematria zijn daar vroege voorbeelden van. Wijs aan het alfabet oplopende zesvouden toe en het woord computer telt op tot 666, het getal van de duivel.

 • Vaart in de procesgang

  door: Cyriel van Rossum

  Vaart de in procesgang

  IT-managers bij de overheid moeten aan de bak, want de rechtspraak digitaliseert. Zij moeten nadenken over hoe ze het digitale verkeer met de rechtbanken gaan inrichten.

 • Een goede klik

  door: Peter van Schelven

  Peter van Schelven

  Wie de kracht en de verbinding van mooie open persoonlijke verhoudingen negeert, zet de deur open voor teleurstellingen, fiasco’s en conflicten. Het aanbestedingsrecht heeft daar echter geen oren naar.

 • Data-hamsters

  door: Sophie in 't Veld

  Sophie in 't Veld

  Hamsters staan bekend om hun verzamelzucht. Ze slaan enorme voorraden voedsel op voor onvoorziene omstandigheden. De voorraden worden goed verstopt in het holletje van de hamster, zodat potentiële kapers er niet bij kunnen. De hamster-reflex lijkt zich ook voor te doen bij veiligheidsdiensten en politie.

 • Alternatieve feiten

  door: Marijke van Hees

  Marijke van Hees

  In mijn vorige columnjaar schreef ik over verwarrende informatie en de verantwoordelijkheid van journalisten om te zorgen voor essentiële informatie van goede kwaliteit. Een gedeelde verantwoordelijkheid, want die geldt natuurlijk ook voor diegenen die vaak de bron zijn van het nieuws; politici, wetenschappers, bedrijven en openbare instituties.

 • ‘Cybersecurity hoort op de bestuurlijke agenda’

  door: Marieke Vos

  ‘Cybersecurity hoort op de bestuurlijke agenda’, Door Vincent Diamante - originally posted to Flickr as Anonymous at Scientology in Los Angeles, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3809416

  “Er is een groeiend bewustzijn bij bestuurders dat zij verantwoordelijk zijn voor cybersecurity, maar we zijn er nog lang niet”, zegt Elly van den Heuvel, secretaris van de Cyber Security Raad. Cyberdreigingen nemen rap toe. Digicommissaris Bas Eenhoorn: “Heb je als bestuurder voldoende kennis van dit onderwerp, of sta je straks te stotteren op de persconferentie na de hack?”