eerder verschenen nummers

zoeken binnen de website

iBestuur Magazine 28

  • Delen

    door: Diederik van Leeuwen

    Diederik

    Als Rijksoverheid stimuleren we volop innovatie van wetenschap en onderzoeksinstellingen; van grote ondernemingen tot en met ‘would be’ bedrijfjes. Voor de ontwikkeling van het eigen innovatieve vermogen is echter veel minder aandacht.

  • Data Morgana

    door: Marens Engelhard

    Marens Engelhard

    Door de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) merken we weer eens hoe tijd- en plaatsgebonden opvattingen over privacy zijn. In onze tijd wordt dit concept gerekt en gekneed door alle technische mogelijkheden. De AVG illustreert dat op twee manieren. “Technologie beïnvloedt de aard en beleving van privacy. De schending van privacy online kan nu eenmaal massaal en onomkeerbaar zijn.”

  • ICT in de wachtkamer?

    door: Peter van Schelven

    wachtkamer

    Een troosteloos wachtkamertje in een afgelegen hoekje van een ziekenhuis. Acht patiënten wachten verveeld met een nummertje in de hand op hun beurt. Een verlepte plant in de hoek, smerige koffie in een plastic bekertje en smoezelige tijdschriften uit een leesmap van zes maanden oud zijn het enige vertier. 
U kent die mistroostige plaatjes wel.

  • Beheerst vernieuwen

    door: Chris Verhoef

    Prof. Chris Verhoef

    Grote organisaties met veel IT zijn nogal eens geneigd om te kiezen voor revolutionaire in plaats van evolutionaire vernieuwing van hun IT-portefeuille. Alle systemen vervangen door buzzword-compliant IT: blockchain, micro-services, devops, kanban en agile. Daarmee wordt de code wendbaar, van-deze-tijd, en meer toeten-noch-blazen prietpraat.

  • Enkeltje konijnenhol

    door: Sander Klous

    Sander Klous

    In de filmklassieker The Matrix staat hoofdpersoon Neo voor een principiële keuze. Slikt hij de blauwe pil, dan blijft alles zoals het was. Slikt hij de rode, dan zal hij onder de motorkap de (lelijke) echte wereld ervaren. Compromisloos: ‘I show you how deep the rabbit hole goes’, aldus een niet te missen verwijzing naar die andere klassieker, Alice in Wonderland.

  • e-Evidence: mag Trump straks jouw e-mails lezen?

    door: Sophie in 't Veld

    Sophie in 't Veld

    e-Evidence zou kunnen werken binnen de EU als de waarborgen voor burgers ook binnen de hele EU gegarandeerd zijn, maar dat scenario is nu niet realistisch. Hoe zouden we het vinden als de Hongaarse politie rechtstreeks bij Google e-mails opvraagt van kritische NGO’s? Of als een Poolse rechter bij Facebook berichten opeist van vrouwen die een abortus hadden?