eerder verschenen nummers

zoeken binnen de website

iBestuur Magazine 33

 • Biefstukcredits

  door: Sander Klous

  Sander Klous

  Facebook wil in 2020 starten met Libra, een eigen cryptomunt. De kritiek is niet mals. Velen vermoeden dat Mark Zuckerberg uit is op meer macht voor Facebook en schetsen afschrikwekkende scenario’s. Maar eigenlijk weten we nog niet wat Zuckerberg echt wil met Libra. Hij houdt zijn kaarten tegen de borst. Blijkbaar ziet hij een mogelijkheid om het bestaande geld te verbeteren (al dan niet in het voordeel van Facebook).

 • Object-code-only

  door: Chris Verhoef

  Prof. Chris Verhoef

  IBM heeft opensourcesoftwarebedrijf Red Hat opgekocht voor 34 miljard dollar, een van de grootste acquisities in haar soort. Krantenkoppen vol over het feit dat IBM nu (eindelijk) ook het pad van de open source opgaat. Wat weinigen weten is dat IBM en vele andere bedrijven vroeger standaard een opensourcepolicy hadden.

 • Weg met knellende verwerkers­contracten

  door: Peter van Schelven

  Contract

  We kunnen de grachten van Amsterdam inmiddels dempen met verwerkerscontracten. Met de komst van het nieuwe Europese privacyrecht in mei 2018 heeft Jan en alleman zich gestort op het schrijven, beoordelen en uitonderhandelen van deze documenten. ‘Heeft de tsunami van verwerkerscontracten onze samenleving ondertussen nou echt mooier en veiliger gemaakt? Ik waag het stevig te betwijfelen.’

 • Boemerang

  door: Sophie in't Veld

  Sophie in 't Veld

  Techmologie is mooi, maar de mooie kanten zijn soms zo aanlokkelijk, dat we niet nadenken over de nadelen. Die zorgen komen later pas. Wat de grote digitale platforms betreft, zijn de zorgen er nu al en ze zijn groot. “Socialmediaplatforms hebben echte tastbare macht vergaard en bepalen de grenzen van vrije meningsuiting en zijn een enorme factor in het democratisch proces.”

 • Techlag

  door: Marens Engelhard

  Marens Engelhard

  Uitvindingen lopen altijd voor op mensen. De eerste stoomtrein die 35 kilometer per uur boemelde, was een racemonster. De eerste Hollandse windmolen riep net zoveel weerstand op als de huidige turbines. Aanpassing loopt altijd achter op techniek. Technologische jetlag: techlag. We zien techlag zelfs bij de meest gebruikte vorm van correspondentie, e-mail.