
zoeken binnen de website
iBestuur Magazine 33
-
Biefstukcredits
door: Sander Klous
Facebook wil in 2020 starten met Libra, een eigen cryptomunt. De kritiek is niet mals. Velen vermoeden dat Mark Zuckerberg uit is op meer macht voor Facebook en schetsen afschrikwekkende scenario’s. Maar eigenlijk weten we nog niet wat Zuckerberg echt wil met Libra. Hij houdt zijn kaarten tegen de borst. Blijkbaar ziet hij een mogelijkheid om het bestaande geld te verbeteren (al dan niet in het voordeel van Facebook).
-
Object-code-only
door: Chris Verhoef
IBM heeft opensourcesoftwarebedrijf Red Hat opgekocht voor 34 miljard dollar, een van de grootste acquisities in haar soort. Krantenkoppen vol over het feit dat IBM nu (eindelijk) ook het pad van de open source opgaat. Wat weinigen weten is dat IBM en vele andere bedrijven vroeger standaard een opensourcepolicy hadden.
-
Weg met knellende verwerkerscontracten
door: Peter van Schelven
We kunnen de grachten van Amsterdam inmiddels dempen met verwerkerscontracten. Met de komst van het nieuwe Europese privacyrecht in mei 2018 heeft Jan en alleman zich gestort op het schrijven, beoordelen en uitonderhandelen van deze documenten. ‘Heeft de tsunami van verwerkerscontracten onze samenleving ondertussen nou echt mooier en veiliger gemaakt? Ik waag het stevig te betwijfelen.’
-
Boemerang
door: Sophie in't Veld
Techmologie is mooi, maar de mooie kanten zijn soms zo aanlokkelijk, dat we niet nadenken over de nadelen. Die zorgen komen later pas. Wat de grote digitale platforms betreft, zijn de zorgen er nu al en ze zijn groot. “Socialmediaplatforms hebben echte tastbare macht vergaard en bepalen de grenzen van vrije meningsuiting en zijn een enorme factor in het democratisch proces.”
-
Techlag
door: Marens Engelhard
Uitvindingen lopen altijd voor op mensen. De eerste stoomtrein die 35 kilometer per uur boemelde, was een racemonster. De eerste Hollandse windmolen riep net zoveel weerstand op als de huidige turbines. Aanpassing loopt altijd achter op techniek. Technologische jetlag: techlag. We zien techlag zelfs bij de meest gebruikte vorm van correspondentie, e-mail.