eerder verschenen nummers

zoeken binnen de website

iBestuur Magazine 42

 • Dataset als booster voor provinciaal bestuurlijk zelfvertrouwen

  door: Cyriel van Rossum

  Provincies hebben in generieke zin veel knowhow in huis, omdat ze immers veel geografische digitale informatiesystemen draaien. Voor de monitoring van hun klimaatbeleid stelden ze in januari van dit jaar een gemeenschappelijke dataset vast, die hun bestuurlijke zelfvertrouwen aanzienlijk vergrootte. “We gaan in de toekomst vaker de rol van primus inter pares spelen.”

 • Cybersecurity permanente uitdaging voor Rijk

  De cybercrimineel rammelt 24/7 aan de ICT-poort, ook aan die van de Rijksoverheid. Digitale weerbaarheid vergt een nog intensievere samenwerking tussen ministeries en uitvoerings­organisaties. En daar wil de I-strategie Rijk op inzetten. Een interview met Emine Özyenici, CIO ministerie van Justitie en Veiligheid, Aart Jochem, CISO bij het Rijk en Maarten Jonker, CIO UWV.

 • Digitaal activisme: bedreiging of kans?

  door: Pieter Verbeek

  Steeds meer Nederlanders laten hun stem horen op straat maar vooral ook online. Daarbij wordt ook wel eens gebruikgemaakt van desinformatie en online opruiing, wat kan leiden tot verstoring van de openbare orde en veiligheid. Wat kun je als overheid daartegen doen? En hoe bedreigend voor de democratie zijn die verontwaardigde online massa’s eigenlijk?

 • Informatieoorlog

  door: Sophie in 't Veld

  Tanks en ander zwaar geschut zijn Oekraïne binnengedrongen en leggen daar hele steden in de as. In een ogenblik gingen we van oorlogsdreiging naar daadwerkelijke oorlog. De informatieoorlog begon echter al voor de invasie, gaat momenteel genadeloos door en zal ook na een eventueel vredesakkoord doorwoeden. Europa ligt in de vuurlinie van informatie en desinformatie.

 • Digitale frontrunner Estland botst tegen grenzen

  door: Sjoerd Hartholt

  Estland is al jaren de nummer één van Europa als het gaat om digitalisering van de overheid. Jaarlijks bezoeken duizenden delegaties Tallinn om het succes met eigen ogen te bekijken. Maar ook dé digitale staat par excellence loopt tegen grenzen aan: ICT-projecten worden te duur, projecten komen stil te leggen en zelfs de nationaal adviseur digitalisering is wegbezuinigd.

 • Strategische rol voor HR bij technologische innovatie

  door: Els Wiegant

  “Zorg als HR-afdeling dat je aan de managementtafel zit en op strategisch niveau meedenkt.” Brenda Vermeeren, universitair hoofddocent bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit, benadrukt dat bij de implementatie van nieuwe technologie in de publieke sector HR een strategische rol heeft. Beleidskeuzes moeten vertaald worden naar de organisatie en haar systemen.

 • Hackersclub is het rode kruis van het internet

  door: Redactie iBestuur

  Met het Dutch Institute for Vulnerability Disclosure (DIVD), een vrijwilligersorganisaties van ethische hackers, speurt Victor Gevers online naar kwetsbaarheden. “We zijn het Rode Kruis van het internet”, zegt hij. Hoe denkt Nederlandse bekendste hacker én rijksambtenaar over de manier waarop de overheid zich weert tegen cybergevaren? iBestuur interviewde de man die twee keer inlogde op Trump’s Twitteraccount.