eerder verschenen nummers

zoeken binnen de website

Europese lappendeken

door: Sophie in 't Veld | 13 juli 2021

Er komt geen Europees vaccinatie certificaat. Eigen regeringsbevoegdheden worden belangrijker geacht dan de rechten van hun burgers. Als u straks plotseling toch in quarantaine moet na terugkeer van vakantie, of als u onverwacht voor het hele gezin extra dure tests moet laten doen, stuur uw klachten dan vooral door naar Den Haag.

Sophie in 't Veld

Veel mensen kijken ieder jaar reikhalzend uit naar de zomer. Eindelijk tijd om uit te rusten, de batterij op te laden en niet aan werk te denken. Ook de tijd voor velen om even te ontsnappen aan het bekende, door het nieuwe op te zoeken over de grens. Dit jaar, juist nu het verlangen naar een fijne vakantie groter dan gewoonlijk is, zijn de mogelijkheden beperkter dan normaal. Vooral de onvoorspelbaarheid van quarantaines, test-­regimes en controles schrikt mensen af om hun thuisland te verlaten.

Zelfs doorgaans goed bereikbare bestemmingen op ons eigen continent lijken plotseling ver weg. Of je nu de auto pakt naar een Franse camping, gaat Interrailen door Centraal-Europa of naar een mediterraan eiland vliegt; veel bestemmingen die je voorheen zonder grens­controle kon bereiken, vergen nu veel administratie. Door controles aan en voorbij de grens, maar ook omdat de eisen van land tot land, en van dag tot dag sterk verschillen. Europa is een bonte lappendeken van groene, gele, oranje, rode en dieprode zones is geworden. Je raakt snel het spoor bijster.

Dit is een direct gevolg van nationale overheden die prioriteit geven aan alles in eigen hand houden. Liever koning in eigen koninkrijk, dan gezamenlijk Europa op volle toeren laten draaien. Dat was goed merkbaar tijdens recente onderhandelingen over een van de manieren om Europa weer te heropenen; een Europees corona-certificaat. Een (digitaal) papiertje waarmee Europeanen aan de grens kunnen bewijzen dat ze gevaccineerd of getest zijn. Het goede nieuws is, dat het certificaat er is. Een goed Europees resultaat, dat mooi contrasteert met de verdeeldheid die de respons op de pandemie tot nu toe kenmerkte. Wel een zwaarbevochten resultaat, dat niet zo ver gaat als het Europees Parlement wilde gaan voor de Europese burger.

Waar – wederom – de nationale regeringen niet aan wilden, is dat Europeanen met zo’n certificaat, verkregen op basis van vaccinatie, testen of immuniteit na herstel van corona, zonder belemmeringen door Europa konden reizen. Inclusief gratis PCR-testen voor reizigers. Daar was brede steun voor: in het Europees Parlement en onder de Europeanen. Waarom wilden de nationale regeringen er niet aan? Het antwoord huist in Den Haag, Wenen, Parijs en andere regeringszetels.

Zij behouden zich het recht voor om naar believen toch extra maatregelen op te kunnen leggen, en zelf de prijs van PCR-testen te bepalen. Ook hier geldt; hun eigen regeringsbevoegdheden worden belangrijker geacht dan de rechten van hun burgers. Als u dus straks plotseling toch in quarantaine moet na terugkeer van vakantie, of als u onverwacht voor het hele gezin extra dure tests moet laten doen, stuur uw klachten dan vooral door naar Den Haag.

tags: ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.