eerder verschenen nummers

zoeken binnen de website

iBestuur Congres 2016 Special

In deze speciale editie van iBestuur magazine kijken we terug op het iBestuur Congres 2016 dat op 20 januari plaatsvond in de Woonindustrie in Nieuwegein. Veertig pagina’s over onder andere Digitaal 2017, Berichtenbox, Wet GDI, RoboValley, Gateway Reviews, Digital Single Market en de wereld post-Elias. U leest ‘m hier!

In het magazine vindt u verslagen van de plenaire opening met minister Plasterk, Constantijn van Oranje-Nassau en de Digicommissaris Bas Eenhoorn, verslagen van sessies over onder andere Digitaal 2017, de Digitale Agenda 2020, het einde van de blauwe envelop, één digitale Europese markt, het ondernemingsdossier, het bureau ICT-toetsing (BIT), de lessons learned uit de Gateway Reviews, en de Wet GDI.

Van diverse sessies zijn de presentaties beschikbaar als pdf; de links vindt u achter in het magazine en bij de artikelen.

De iBestuur magazine special over het iBestuur Congres 2016 – Dutch iDesign – is alleen beschikbaar in digitale versie.

U kunt het magazine hier downloaden in een hoge resolutie pdf (25 MB).

'Aanbesteden verstrikt geraakt in de procedures'

door: Freek Blankena, 19 januari 2016

Aanbestedingen zijn te veel een juridische kwestie geworden, zegt Wouter Stolwijk. Het goed inkopen is op de achtergrond geraakt. Waarom kijken we eigenlijk niet meer hoe het bedrijfsleven de inkoop regelt?

lees meer

'Een goed design is fantastisch en onmisbaar'

14 januari 2016

Eppo van Nispen tot Sevenaer was op vrijwel alle iBC’s al aanwezig als spreker. Dit jaar is hij als dagvoorzitter uw gastheer. Energiek, enthousiast, prikkelend.
Een vooruitblik op het iBestuur Congres 2016: Dutch iDesign

lees meer

Bestuurders, digitaliseer!

door: Peter Mom, 20 maart 2016

Bestuurders moeten nog steeds overtuigd worden van de noodzaak van digitalisering en het VNG-programma Digitale Agenda 2020 moet daarbij helpen. Vooral door gemeenten zich te laten realiseren dat ze onderdeel zijn van een netwerk en dingen samen moeten oppakken. Een verslag uit de iBestuur Congres 2016 Special.

lees meer

De eerste lessen uit het post-Elias tijdperk

door: Fred Teunissen , 6 april 2016

De commissie-Elias voegde twee nieuwe elementen toe aan het automatiseringslandschap van de landelijke overheid: het bureau ICT-Toetsing en een reeks aanbevelingen om de CIO-functie verder te professionaliseren. John Schattorie en Berthil Köster trekken de eerste lessen uit het werken met de nieuwe aanpak. Een verslag uit de iBestuur Congres 2016 Special.

lees meer

Digitaal 2017: ‘Alleen haalbaar met meer samenwerking’

door: Mariëlle de Groot , 23 maart 2016

In 2017 kunnen burgers en bedrijven al hun zaken met de overheid digitaal doen. Voor die tijd moet nog 32 procent van de overheidsproducten en -diensten gedigitaliseerd worden. “We zijn goed op weg, maar als we zo doorgaan, halen we het niet”, waarschuwt programmamanager Anja Lelieveld. Een gezamenlijk pleidooi voor samenwerking. Een verslag uit de iBestuur Congres 2016 Special.

lees meer

Hoe E-Government Vlaamse levens verbetert

door: Marielle de Groot, 13 januari 2016

De Vlaamse overheid mag sinds 2007 niet vragen om gegevens die ze al heeft. Dat heeft tot dusver al een besparing van 42 miljoen euro opgeleverd.
Een vooruitblik op het iBestuur Congres 2016: Dutch iDesign | Smart Europe

lees meer

Instituut voor briljante mislukkingen

door: Marielle de Groot, 11 januari 2016

Durven mislukken is cruciaal om te leren. Maar doe het dan wel briljant! Het Instituut voor Briljante Mislukkingen staat voor een positieve houding tegenover mislukkingen. Niet alle mislukkingen zijn briljant.
Een vooruitblik op het iBestuur Congres 2016: Dutch iDesign | Smart People

lees meer

Kritische Eenhoorn hamert op financiering en sturing

door: Freek Blankena, 21 januari 2016

Bas Eenhoorn

We boeken vooruitgang met de e-overheid, maar fundamentele zaken gaan niet goed, stelde Digicommissaris Bas Eenhoorn tijdens de opening van het iBestuur Congres. De financiering is niet definitief geregeld, de sturing dreigt een slap compromis te worden en de overheid werkt nog niet als ‘één overheid’.

lees meer

Lessen uit de Gateway Reviews

door: Marieke Vos , 3 maart 2016

Wat maakt IT-projecten bij de overheid succesvol? De driehonderd Gateway Reviews die inmiddels zijn gehouden leveren waardevolle lessen op, waar overheid en markt van kunnen leren. Een verslag uit de iBestuur Congres 2016 Special.

lees meer

Ondernemingsdossier op de schop: ‘Het roer moet om’

door: Nicole van der Steen, 30 maart 2016

Mark Bressers, directeur Regeldruk en ICT-beleid bij Economische Zaken, waarschuwt zijn toehoorders in de iBestuur Congres-sessie op voorhand: “Dit wordt geen gelikt verhaal.” Hij valt meteen met de deur in huis. “De digitale voorzieningen voor bedrijven en met name het Ondernemingsdossier moeten anders.”

lees meer

Wet GDI moet ‘2017’ dichterbij brengen

door: Freek Blankena, 7 maart 2016

De Wet GDI moet de het gebruik van de Generieke Digitale Infrastructuur wettelijk regelen. John Newton van BZK gaf alvast een korte vooruitblik op wat die wet gaat betekenen. Er blijkt nog heel wat overleg nodig voordat hij definitief kan worden ingevoerd. Een verslag uit de iBestuur Congres 2016 Special.

lees meer

‘Een digitale markt is essentieel voor Europa’

door: Petra Pronk , 16 maart 2016

Het gebrek aan uniforme Europese regels op digitaal terrein is voor ondernemers en burgers een belemmering. Geharmoniseerde regels zijn nodig voor ‘één digitale markt’ en er worden al stappen gezet op dat gebied. Maar met e-commerce gaat dat minder vlot. Een verslag uit de iBestuur Congres 2016 Special.

lees meer

‘Fundamentelere aanpak, fundamentelere oplossing’

door: Mariëlle de Groot, 14 januari 2016

ICT-wetenschap, publieke sector en ICT-bedrijfsleven zijn uit hun ivoren torens gekomen en innoveren samen, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg.
Een vooruitblik op het iBestuur Congres 2016: Dutch iDesign | Smart Society

lees meer

‘Geen overzicht datakoppelingen bij overheid'

door: Mariëlle de Groot, 18 januari 2016

Hoe lopen de gegevensstromen binnen de overheid? Het overzicht dat de minister van VenJ het afgelopen jaar gaf, nodigde uit tot nader onderzoek.
Een vooruitblik op het iBestuur Congres 2016: Dutch iDesign | Smart Government

lees meer