
1984
door: Sophie in 't Veld, 17 april 2014

Verbijstering. Totale verbijstering. Dat is wat ik ervaar bij de oorverdovende stilte op het recente bericht dat de Britse geheime dienst beelden van webcams van Yahoo-gebruikers opslaat. Kan het ons echt helemaal niks schelen dat de overheid letterlijk meekijkt in onze slaapkamer? Of denken we misschien nog naïef dat het alleen Yahoo-gebruikers betreft, of omdat wij brave burgers zijn en niet interessant voor geheime diensten?
CSI in de polder
iBestuur Congres 2014, terugblik
door: Nicole van der Steen, 6 maart 2014

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzoekt jaarlijks 55.000 zaken, zoals de moord op Marianne Vaatstra en de Amsterdamse zedenzaak met Robert M., en spit daarbij dagelijks 160 terabyte aan data door. Welkom in de wereld van versleutelde bestanden, professionele hackers en de spreekwoordelijke naald in de digitale hooiberg.
De druk van drie decentralisaties
Ploeteren met informatievoorziening
door: Peter Mom, 1 mei 2014

De deadline voor drie decentralisaties komt met rasse schreden op gemeenten af. Op veel plaatsen wordt hard geploeterd om uit te vinden hoe het straks moet met de informatievoorziening. Want ‘één gezin, één plan, één regisseur’ stelt daaraan veel eisen.
Glas is het nieuwe gas
door: Chris Verhoef, 3 april 2014

Kleine scholen en lokale zorg worden wegbezuinigd. Buurtwinkels en bankfilialen verdwijnen. Dit kan allemaal worden opgevangen via breedband. Precisielandbouw, melkrobots, allemaal mooi en prachtig. Maar het gaat niet werken met boerenbandbreedte.
Is de overheid toe aan een bril?
door: Cyriel van Rossum, 12 maart 2014

De Google Glass has landed. Veel mensen kijken ernaar uit om hem op hun neus te zetten. Tegelijkertijd is er nervositeit over het apparaatje. Is het wat voor de overheid?
Lonely at the top
door: Peter van Schelven, 25 april 2014

Stel, je ontvangt een bijstandsuitkering van de Sociale Dienst van jouw gemeente. Wat verwacht je dan van de gemeente, naast tijdige en volledige betaling van het wettelijke bedrag? Wellicht niet veel. De paar schamele grijpstuivers die je krijgt, zijn namelijk net genoeg om niet in een houten kist te belanden. In politiek correct jargon heet het dat je van een ‘sociaal vangnet’ gebruikmaakt, maar dat is louter verhullend taalgebruik.
Miljard voor ICT bij Veiligheid en Justitie
iBestuur Congres 2014, terugblik
door: Peter Mom, 27 februari 2014

Het ministerie van Veiligheid en Justitie investeert de komende jaren circa 1 miljard euro om de informatievoorziening op peil te krijgen. Vorig jaar was secretaris-generaal Pieter Cloo nog naar het iBestuur Congres gekomen om over ICT bij de nationaal wordende politie te vertellen. Inmiddels blijkt de informatievoorziening van het hele ministerie op de schop genomen.
Opdrachtgever kan software veilig krijgen
iBestuur Congres 2014, terugblik
door: Freek Blankena, 27 februari 2014

Hackers profiteren van lekken in software – lekken die vaak zijn te wijten aan een gebrek aan heldere afspraken over veiligheid. Sinds kort is er een aanpak beschikbaar die opdrachtgevers helpt hun software veiliger te krijgen zonder op gebruiksvriendelijkheid in te leveren: Grip op Secure Software Development.
Spanning overheid en bedrijfsleven over eID
Opvolger DigiD maakt einde aan wachtwoordenbrij binnen Nederland
door: Peter Olsthoorn, 8 mei 2014

Eén standaard voor digitale sleutels moet een einde maken aan de wirwar aan wachtwoorden die Nederlandse burgers moeten onthouden voor overheid en bedrijven. Dit jaar staat in het teken van de voorbereidingen voor het eID Stelsel. Niet alle partijen staan te trappelen.
Waardering voor co-creatiepartners
door: Marijke van Hees, 26 maart 2014

Een aantal gemeenten durft voor hun nieuwe taken in het sociale domein de weg van co-creatie op te gaan. Dat betekent samen met elkaar èn met ICT-leveranciers het informatiseringsvraagstuk invullen. Een spannend en bovendien niet onomstreden traject.
“Het nétwerk blijft bestaan, ook als wij weg zijn”
door: Freek Blankena, 8 mei 2014

Redden de tienduizend ‘ambtenaren 2.0’ zich zonder het programma Ambtenaar 2.0 dat per 1 juli gestaakt wordt? Bottom-up is een actie gestart: ‘Ambtenaar 2.0 moet doorgaan’. Honderdveertig mensen komen bij elkaar via Google Hangouts en videoconferencing.
“Zo snel als het kan en zo langzaam als het moet”
door: Bas Linders, 7 april 2014

De ontwikkeling van de digitale overheid is voor verantwoordelijk minister Ronald Plasterk een geleidelijk proces. Het jaar 2017 is dan ook geen harde deadline voor volledig digitale communicatie met de overheid. Maar somber is hij niet.