eerder verschenen nummers

zoeken binnen de website

iBestuur nummer 10

iBestuur Magazine 10
Nummer 10 van iBestuur magazine is verschenen op 8 april 2014.

1984

door: Sophie in 't Veld, 17 april 2014

Verbijstering. Totale verbijstering. Dat is wat ik ervaar bij de oorverdovende stilte op het recente bericht dat de Britse geheime dienst beelden van webcams van Yahoo-gebruikers opslaat. Kan het ons echt helemaal niks schelen dat de overheid letterlijk meekijkt in onze slaapkamer? Of denken we misschien nog naïef dat het alleen Yahoo-gebruikers betreft, of omdat wij brave burgers zijn en niet interessant voor geheime diensten?

lees meer

CSI in de polder

iBestuur Congres 2014, terugblik

door: Nicole van der Steen, 6 maart 2014

Robert M.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzoekt jaarlijks 55.000 zaken, zoals de moord op Marianne Vaatstra en de Amsterdamse zedenzaak met Robert M., en spit daarbij dagelijks 160 terabyte aan data door. Welkom in de wereld van versleutelde bestanden, professionele hackers en de spreekwoordelijke naald in de digitale hooiberg.

lees meer

De druk van drie decentralisaties

Ploeteren met informatievoorziening

door: Peter Mom, 1 mei 2014

iBestuur magazine 10 - De druk van drie decentralisaties

De deadline voor drie decentralisaties komt met rasse schreden op gemeenten af. Op veel plaatsen wordt hard geploeterd om uit te vinden hoe het straks moet met de informatievoorziening. Want ‘één gezin, één plan, één regisseur’ stelt daaraan veel eisen.

lees meer

Glas is het nieuwe gas

door: Chris Verhoef, 3 april 2014

Prof. Chris Verhoef

Kleine scholen en lokale zorg worden wegbezuinigd. Buurtwinkels en bankfilialen verdwijnen. Dit kan allemaal worden opgevangen via breedband. Precisielandbouw, melkrobots, allemaal mooi en prachtig. Maar het gaat niet werken met boerenbandbreedte.

lees meer

Is de overheid toe aan een bril?

door: Cyriel van Rossum, 12 maart 2014

Ton Annink  secretaris-generaal  ministerie van SZW met Google Glass

De Google Glass has landed. Veel mensen kijken ernaar uit om hem op hun neus te zetten. Tegelijkertijd is er nervositeit over het apparaatje. Is het wat voor de overheid?

lees meer

Lonely at the top

door: Peter van Schelven, 25 april 2014

Peter van Schelven

Stel, je ontvangt een bijstandsuitkering van de Sociale Dienst van jouw gemeente. Wat verwacht je dan van de gemeente, naast tijdige en volledige betaling van het wettelijke bedrag? Wellicht niet veel. De paar schamele grijpstuivers die je krijgt, zijn namelijk net genoeg om niet in een houten kist te belanden. In politiek correct jargon heet het dat je van een ‘sociaal vangnet’ gebruikmaakt, maar dat is louter verhullend taalgebruik.

lees meer

Miljard voor ICT bij Veiligheid en Justitie

iBestuur Congres 2014, terugblik

door: Peter Mom, 27 februari 2014

.jpg

Het ministerie van Veiligheid en Justitie investeert de komende jaren circa 1 miljard euro om de informatievoorziening op peil te krijgen. Vorig jaar was secretaris-generaal Pieter Cloo nog naar het iBestuur Congres gekomen om over ICT bij de nationaal wordende politie te vertellen. Inmiddels blijkt de informatievoorziening van het hele ministerie op de schop genomen.

lees meer

Opdrachtgever kan software veilig krijgen

iBestuur Congres 2014, terugblik

door: Freek Blankena, 27 februari 2014

Marcel Koers - UWV CISO

Hackers profiteren van lekken in software – lekken die vaak zijn te wijten aan een gebrek aan heldere afspraken over veiligheid. Sinds kort is er een aanpak beschikbaar die opdrachtgevers helpt hun software veiliger te krijgen zonder op gebruiksvriendelijkheid in te leveren: Grip op Secure Software Development.

lees meer

Spanning overheid en bedrijfsleven over eID

Opvolger DigiD maakt einde aan wachtwoordenbrij binnen Nederland

door: Peter Olsthoorn, 8 mei 2014

De voordelen van het eID Stelsel volgens Logius.

Eén standaard voor digitale sleutels moet een einde maken aan de wirwar aan wachtwoorden die Nederlandse burgers moeten onthouden voor overheid en bedrijven. Dit jaar staat in het teken van de voorbereidingen voor het eID Stelsel. Niet alle partijen staan te trappelen.

lees meer

Waardering voor co-creatiepartners

door: Marijke van Hees, 26 maart 2014

Marijke van Hees

Een aantal gemeenten durft voor hun nieuwe taken in het sociale domein de weg van co-creatie op te gaan. Dat betekent samen met elkaar èn met ICT-leveranciers het informatiseringsvraagstuk invullen. Een spannend en bovendien niet onomstreden traject.

lees meer

“Het nétwerk blijft bestaan, ook als wij weg zijn”

door: Freek Blankena, 8 mei 2014

Davied van Berlo

Redden de tienduizend ‘ambtenaren 2.0’ zich zonder het programma Ambtenaar 2.0 dat per 1 juli gestaakt wordt? Bottom-up is een actie gestart: ‘Ambtenaar 2.0 moet doorgaan’. Honderdveertig mensen komen bij elkaar via Google Hangouts en videoconferencing.

lees meer

“Zo snel als het kan en zo langzaam als het moet”

door: Bas Linders, 7 april 2014

Minister Plasterk

De ontwikkeling van de digitale overheid is voor verantwoordelijk minister Ronald Plasterk een geleidelijk proces. Het jaar 2017 is dan ook geen harde deadline voor volledig digitale communicatie met de overheid. Maar somber is hij niet.

lees meer