
'Aanbesteders missen kennis, mentaliteit om te innoveren'
door: Nicole van der Steen, 6 augustus 2015

Aanbestedingsprocedures ontwikkelen zich de laatste jaren tot beleidsinstrumenten. De Europese Commissie stimuleert er thema’s als innovatie, duurzaamheid en sociaal ondernemen mee. Wat komt er via deze weg van deze thema’s terecht? Volgens Stephan Corvers, specialist in Europees aanbestedingsrecht, is er vooral op het gebied van innovatie nog een wereld te winnen.
'Burgerrechten zijn er niet voor niets'
Hans Franken over privacy, gegevensbescherming en schijnveiligheid
door: Henri Rauch en André Biesheuvel, 8 juni 2015

Prof. dr. Hans Franken kijkt terug op een tumultueuze periode rond het bewaken van de persoonlijke levenssfeer van burgers, kijkt vooruit naar nieuwe wetgeving – de wetsvoorstellen Cliëntenrechten bij elektronische verwerking van gegevens in de zorg en de Meldplicht datalekken – en waarschuwt voor gevaren zoals hij die ziet in de opstelling van sommige conservatieve partijen in binnen- en buitenland.
'Maak ICT-risico’s bespreekbaar'
Hoe ambtenaren en bestuurders kunnen omgaan met integriteit en veiligheid
4 augustus 2015

Onhandigheid met sociale media, slordige omgang met wachtwoorden, niet-integer handelen – als het om ICT gaat blijven er risico’s, ondanks de genomen maatregelen. Een goede bespreekcultuur is essentieel om die risico’s te minimaliseren, vinden Lucas Lombaers en René Bagchus van het ministerie van BZK.
'Onmogelijke opdrachten neem ik niet aan'
door: Bas Linders, 30 juni 2015

Ze is sinds 2012 lid van de raad van bestuur van UWV en daar verantwoordelijk voor de ICT-portefeuille. Daarnaast is ze voorzitter van de Manifestgroep. Voor de uitvoering van het PGB nieuwe stijl zou ze haar vinger niet hebben opgestoken, zegt ze. José Lazeroms digitaliseert UWV, maar niet tot elke prijs.
'Waar deskundigheid ontbreekt, duikt de regelneef op'
Kees Stuurman over de ARBIT
door: Fred van der Molen, 18 juni 2015

Hoogleraar Kees Stuurman evalueerde in 2012 de toepassing van de Algemene Rijksvoorwaarden bij IT-overeenkomsten, kortweg ARBIT. Hij drong toen onder andere aan op meer maatwerk. Maar, concludeert hij drie jaar later: “Het vereist echter zowel de wil als de kennis en kunde om een dergelijke flexibiliteit te kunnen betrachten.”
Aanbesteden kán een beetje agile
door: Daan Kalmeijer, 28 juli 2015

Binnen Nederlandse overheidsorganisaties is agile werken eerder uitzondering dan regel. Eigenlijk past die werkwijze nauwelijks binnen de aanbestedingskaders, maar de agile-waarden en -principes zijn wel enigszins bruikbaar in aanbestedingstrajecten.
Aanbesteden verandert in 2016
De gevolgen van de Europese aanbestedingsrichtlijn op een rij
door: Bram Lamens, 23 juli 2015

De nieuwe Europese aanbestedingsrichtlijn moet vanaf volgend jaar het aanbesteden nog goedkoper, flexibeler en eerlijker maken. Voor ICT-bedrijven is relevant dat er meer ruimte komt voor innovatieve dialogen. Over een ‘zwarte lijst’ lijken ze zich weinig zorgen te hoeven maken.
Al het werk naar de knoppen
Worden ambtenaren vervangen door robots?
door: Cyriel van Rossum, 16 juni 2015

De media verdringen zich om technologieën met menselijke trekken en voorspellen met veel aplomb een massale opkomst van robots. Ook bij de overheid? Staan we straks oog in oog met overheidsdienaren die geen koffie drinken, nooit pauzeren en geen looneis formuleren?
Apache-crash in Mali
door: Chris Verhoef, 2 juli 2015

Het zuidwestelijkste deel van Schotland heet Mull of Kintyre en is bekend geworden door het gelijknamige lied van Paul McCartney. Minder bekend is de helikoptercrash aldaar in 1994 waarbij 29 doden vielen in een Chinook van Boeing. Zij maken ook de Apache-helikopter, bekend van de crash in Mali van 2015.
Best Value Procurement: oplossing of truc?
door: Fred van der Molen, 25 juni 2015

Ook in de ICT-sector is inmiddels ervaring opgedaan met Best Value Procurement. Dat lijkt een zinnige route, maar vanuit de advocatuur komt de bedenking dat de methode wordt misbruikt om rechtszaken te ontlopen.
De smalle marges van het integer zakendoen
'Klanten uitnodigen voor een golftoernooi was tot voor kort normaal'
door: Fred van der Molen, 20 augustus 2015

Nederland scoort geruststellend hoog in de jaarlijkse corruptie-index. Toch is deze eeuw het beeld van de onkreukbare dienaar van het volk enigszins bezoedeld geraakt. Wordt er steeds meer gerommeld of komt de lat hoger te liggen?
Get over it
door: Sophie in ’t Veld, 11 augustus 2015

Het verhaal gaat dat een hoge baas van een internetbedrijf ooit zei ‘privacy is dead, get over it’. Eigenaardige uitspraak. Privacy is namelijk een grondrecht, vastgelegd in allerlei wetten en verdragen. Het recht op een persoonlijke levenssfeer en het recht op bescherming van persoonsgegevens staan in de Europese Conventie voor de Rechten van de Mens en in het EU Handvest voor de Grondrechten.
Kantelen door te spelen
door: Marijke van Hees, 2 september 2015

De professional in het sociale domein mag zich niet verschuilen achter verkokerde spelregels. Het gebruik van big data en serious games biedt enorme kansen om mensen nieuwe werkwijzen in het sociaal domein te laten uitproberen. Leren kantelen door te spelen.
Meer samenwerking op weg naar één overheid
door: Nicole van der Steen, 15 juli 2015

De dienstverlening van de overheid krijgt een hoger cijfer, ook nu het gebruik van het digitale kanaal toeneemt. Dat is niet alleen bemoedigend in de aanloop naar Digitaal 2017, maar ook voor de samenwerking met de Digicommissaris en met de VNG, die de Digitale Agenda 2020 net heeft aangenomen.
Right to challenge geeft burgerinitiatief wind in zeilen
Maar eigenlijk is de challenge wederzijds
door: Mariëlle de Groot, 7 juli 2015

De overheid zoekt manieren om de doedemocratie in de praktijk te brengen. Actieve burgers willen meer eigenaarschap van hun wijk. Kan het ‘right to challenge’-burgerinitiatief en doedemocratie een vlucht geven? Waarom is het überhaupt nodig? Hoe regel je het en wat zijn voorwaarden voor succes?
Weg uit de juristerij
door: Freek Blankena, 11 juni 2015

Het stikt van de aanbestedingsjuristen, volgens ingewijden hét symptoom van de doorgeslagen regelgeving in het aanbesteden. Bij ICT-aanbestedingen is het helemáál ingewikkeld om via eerlijke mededinging te komen tot een goed resultaat. Hoe haal je ICT-aanbestedingen nu uit de juridische sfeer?
Welke apps heb je in 2015 echt nodig?
door: Tim Aarts, 24 juli 2015

Tijd om de app-balans op te maken. Of het nu op de bureau-pc of op mobile of tablet is, zonder apps ben je nergens als je de vruchten van moderne technologie wilt plukken. iBestuur maakt een mooie selectie uit het aanbod van apps die het leven overzichtelijker, makkelijker en inspirerender maken.
Werkgeluk: iets om je druk over te maken?
door: Daniëlle Jansen, 26 augustus 2015

Verschillende rapporten laten alarmerende cijfers zien. We zijn met z’n allen vaak helemaal niet meer gelukkig op het werk. Is daar eigenlijk iets mis mee? Want waarom zouden we ons druk moeten maken om geluk op het werk?