eerder verschenen nummers

zoeken binnen de website

iBestuur nummer 19

omslag iBestuur nummer 19
Nummer 19 van iBestuur magazine is verschenen op 24 juni 2016.

Beleid als wedstrijd

Draagvlak creëren bij het oplossen van een vraagstuk

door: Tim Aarts, 17 augustus 2016

Iedere beleidsmedewerker kent het wel: een vraagstuk waarop je niet echt een goed antwoord kunt vinden. Het uitschrijven van een wedstrijd kan een oplossing zijn. De winnaar krijgt dan betaald voor zijn idee. Maar hoe pak je het aan en wat zijn de voor- en nadelen?

lees meer

Criminelendatabase kan beter

door: Sophie in 't Veld, 17 augustus 2016

Sophie in 't Veld

Men stelt wel eens dat Europa niet kan functioneren vanwege taalbarrières en culturele verschillen, maar gek genoeg blijkt dat voor internationale criminele bendes in het geheel geen obstakel. Schurken profiteren van het gebrek aan samenwerking en uitwisseling van informatie tussen lidstaten.

lees meer

De mens centraal, ook digitaal!

door: Marieke Vos, 16 juni 2016

De gebruiker centraal stellen in dienstverlening klinkt heel logisch. Maar het blijkt best lastig te realiseren. Over het hoe en waarom ging het op 9 juni tijdens het symposium in Nieuwspoort dat iBestuur organiseerde in samenwerking met Gebruiker Centraal.

lees meer

De oorlog is begonnen

door: Peter van Schelven, 7 juli 2016

Peter van Schelven

Schaamteloos heeft de landelijke politiek een grote groep burgers rücksichtslos op de gemeentelijke afvalstraat gedumpt: dementerende en andere hulpbehoevende ouderen. ‘Den Haag’ heeft de zorg die onze bejaarde medeburgers behoeven bij gemeenten gedropt, terwijl juist die al moeite hebben om hun stoeptegels recht te leggen.

lees meer

Eén administratie voor het sociaal domein

iBestuur symposium in Nieuwspoort

door: Marieke Vos, 3 juni 2016

“Met de decentralisaties kregen we de bureaucratie van de overheid en de concurrentie van de markt”, zei Martin Sitalsing, bestuurder Lentis en FPC van Mesdag, op het iBestuur symposium. De administratie in het sociaal domein is uitermate complex geworden.

lees meer

Fraudebestrijders willen vrij baan met datawet

door: Peter Olsthoorn, 23 juni 2016

De iCOV? Het Expertisecentrum Fraude? Het Inlichtingenbureau? Hoogstwaarschijnlijk allemaal bij de burger onbekende fenomenen. Maar onze data vloeien massaal door de aderen van deze clubs. Hun nobele doel: miljarden aan fraude innen en voorkomen. Maar veel data-uitwisseling is juridisch houtje-touwtje geregeld; een nieuwe ‘Kaderwet gegevensuitwisseling’ verandert dat wellicht.

lees meer

Het Kloosterhoeveberaad is terug

door: Freek Blankena, 26 april 2016

Kloosterhoeveberaad pilot verhuisberichten

Het Kloosterhoeveberaad is wederopgestaan. Een los verbond van gemeenten en Manifestpartijen probeert zinvolle initiatieven in e-dienstverlening aan te zwengelen, zonder al te veel ‘Haagse’ tussenkomst. Samen dineren doen ze overigens niet meer.

lees meer

Hoofdbrekens over veiligheid

Op weg naar de mobiele gemeente - een nulmeting

door: Freek Blankena, 13 juli 2016

Hoe gaan gemeenten momenteel om met mobiele toepassingen en technologie, en waar liggen de uitdagingen? Een enquête bij afdelingen I&A van zo’n tachtig gemeenten geeft een goed beeld. Vooral de beveiliging bezorgt gemeenten hoofdbrekens.

lees meer

Informatie ahoi!

door: Marijke van Hees, 5 september 2016

Marijke van Hees

De informatiehuishouding van de overheid lijkt volgens adviseurs op een puberbrein, dat nog moeite heeft met onthouden, organiseren en controleren. We hebben daar met elkaar last van. Bestuurders worden steeds maar weer geacht een onfeilbaar geheugen te hebben.

lees meer

Innoverende ambtenaar staat al gauw buitenspel

door: Marie Louise Borsje, 11 augustus 2016

Ambtenaren die de werkwijze van de overheid willen veranderen hebben het zwaar, schrijft de Vlaamse Elke Wambacq in De Tijd. Met vaderlijke aanwijzingen en subtiele pesterijen krijgen ze een plekje in de schaduw opgedrongen.

lees meer

IT-falen overheid nader verklaard

door: Chris Verhoef, 12 juli 2016

Prof. Chris Verhoef

Overheids-IT wordt veelvuldig aanbesteed. Dat kan op laagste prijs of op economisch meest voordelige inschrijving (EMVI). In de praktijk wordt een deal ook voor een EMVI-aanbesteding toch op prijs uitgevochten omdat het onderscheidend vermogen van de niet-prijsonderdelen vaak te klein is ten opzichte van de verschillen in prijzen waarmee leveranciers komen om de klus te krijgen. De leverancier die het geld het hardste nodig heeft krijgt dan de klus.

lees meer

Risicomanagement vergt respect voor dynamiek

door: Pieter Frijns en Michiel Struijk, 2 augustus 2016

Bij complexe programma’s en projecten is risicomanagement van groot belang. Maar het wordt vaak ingezet op een planmatige en routinematige manier die weinig rekening houdt met onvoorziene risico’s, blijkt uit de Gateway Review-praktijk. Hoe ga je dan wél met de onvermijdelijke dynamiek om? Voor echt dynamisch risicomanagement zijn alertheid en dialoog essentieel.

lees meer

Woo of aangepaste Wob?

door: Peter Mom, 8 juni 2016

Voor en achter Haagse schermen woedt een strijd over hoe de overheid haar verbaal beleden transparantie wettelijk regelt. Met de Wet open overheid (GroenLinks/D66) of door ‘reparatie’ van de Wet openbaarheid van bestuur (BZK-minister Ronald Plasterk, PvdA). Het maakt nogal wat uit. Historie en tussenstand.

lees meer

‘Goed gastheerschap in EU-internetcafé’

Veilige, digitale voorzieningen voor EU-voorzitterschap

door: Nicole van der Steen , 28 juli 2016

Hoe combineer je gastvrijheid met veilige ICT-voorzieningen voor Europese ministeriële delegaties in het hart van Amsterdam? Voor die opgave stond SSC-ICT, samen met andere partijen van het Rijk, tijdens het Nederlands voorzitterschap van de EU. Over rekening houden met openbare fietspaden en het spelen van een wargame.

lees meer

‘Zet een premie op samenwerking’

door: Bas Linders, 30 juni 2016

Er wringt nog wel het een en ander in de digitale overheid, ontdekt Ruud de Vries – wethouder in Vlaardingen en sinds kort deeltijd ambassadeur van de Digicommissaris voor de gemeentelijke overheid. Hij wil best practices opschalen en denkt dat gemeenten makkelijker te porren zijn voor samenwerking als ze dat geld oplevert.

lees meer