
Falende fiscale software
door: Peter van Schelven, 7 december 2016

Mag je als keurige burger verwachten dat de Nederlandse Belastingdienst met deugdelijke software werkt? Het antwoord is uiteraard ja. Maar wie die vraag met een juridische bril bekijkt komt voor verrassingen te staan. Dat blijkt wel uit een opmerkelijke recente rechterlijke uitspraak in een zaak tegen de fiscus.
Meer aandacht voor de baten
door: Marthe Fuld en Tim Berkelaar, 1 december 2016

Een goede business case is belangrijk bij grote ICT-projecten binnen de overheid. Maar of het project de genoemde baten ook daadwerkelijk realiseert, is veelal bijzaak. Daar is wel wat aan te doen.
Iedereen aan het innovatielab
door: Tim Aarts, 24 november 2016

Start-ups zijn innovatiever dan andere organisaties. Een belangrijke reden voor hun succes is dat ze werken met prototyping. Zij brengen diensten op de markt die nog niet af zijn. Ook de overheid experimenteert met innovatielabs, maar hoe werkt zoiets?
Profielschets: goede opdrachtgever
door: Freek Blankena, 16 november 2016

De opdrachtgever van een groot ICT-project bij de overheid moet met dynamiek kunnen omgaan en toch rust creëren, iets afweten van IT-architectuur, de complexiteit van uitvoeringsprojecten doorgronden, weten wat niet te delegeren is, multidisciplinair denken en pijnlijke ingrepen durven doen. En ondertussen natuurlijk wel vriendelijk blijven en vertrouwen wekken. Geen wonder dat zulke mensen – nog – zeldzaam zijn.
Vrije kennis voor iedereen
Wat overheidsorganisaties aan Wikipedia kunnen bijdragen
door: Daniëlle Jansen, 15 november 2016

Iedereen die online op zoek is naar informatie kent Wikipedia wel. In heel veel zoekresultaten verschijnt de online encyclopedie bovenaan. Maar als overheidsorganisatie kun je ook zelf bijdragen aan de Nederlandse Wikipedia. Hoe kun je als ambtenaar een bijdrage leveren?
Waar is de informatievolwassen bestuurder?
door: Frans Smit, 10 november 2016

Bestuurders lijken niet te beseffen dat de bal bij hen ligt als het gaat om de opbouw en toegankelijkheid van archieven. Zij zijn toch echt wettelijk verplicht om goed te zorgen voor de informatie die de overheid genereert en beheert. Daar zijn wat simpele stappen voor te zetten.
Moderne overheid vraagt om moderne API’s
door: Frank Terpstra en Lancelot Schellevis, 3 november 2016

Burgers verwachten bij dienstverlening naadloze integratie tussen alle kanalen die ze gebruiken. De overheid kan aan die verwachtingen voldoen door het werken met modernere programmeerinterfaces (RESTful API’s) en het beschikbaar stellen daarvan.
Verhuizen? Rolstoel inleveren!
door: Frits de Jong, 19 oktober 2016

Bart van der Graaf verhuisde van Amsterdam naar Wassenaar. Dat de gemeente Amsterdam hem abusievelijk dood verklaarde was nog het eenvoudigst op te lossen. De gemeente vorderde ook zijn op maat gemaakte rolstoel terug. En hij moest opnieuw een pgb aanvragen. Een pleidooi voor het opheffen van administratieve gemeentegrenzen. “Ik heb alleen een nieuw adres!”
'Sommige thema's kunnen niet in de frietsnijder'
door: Fred van de Molen, 13 oktober 2016

Het ministerie van BZK heeft een stevige reorganisatie achter de rug. De reshuffle leverde onder andere de nieuwe directie Informatiesamenleving en Overheid op. iBestuur spreekt met directeur Steven Luitjens over de invulling. Zijn boodschap: het wordt tijd voor meer reflectie op de informatiesamenleving en de rol van de overheid daarin.
Samen met zijn allen
door: Peter Mom, 4 oktober 2016

Een vijftiental gemeenten wil een coöperatie voor de inkomensvoorziening van hun bijstandsgerechtigde inwoners. Ze willen zelf systemen bouwen, eerst voor de frontoffice, later ook voor de backoffice. Ambitie: alle gemeenten doen mee. Voorwaarde: ‘onvoorwaardelijk commitment’.
Belastingdienst voorop met apps
door: Karina Meerman, 22 september 2016

In het Mobile Competence Centre van de Belastingdienst in Apeldoorn ontwerpt, ontwikkelt en bouwt een team van zestig mensen apps voor interne en externe klanten. Manager Toine Veenhuis won er een mooie prijs voor.
Europees Hof accepteert geen broddelwerk
door: Sophie in 't Veld, 14 september 2016

Sinds de aanslagen van 9/11 is er een stortvloed van anti-terreurmaatregelen aangenomen. Vaak worden die maatregelen aangenomen in grote haast, onder druk van de publieke opinie, en met niet al te veel oog voor feiten en onderbouwing. Kritische stemmen worden simpelweg genegeerd. Het verbaast dan ook niet dat veel maatregelen achteraf door de rechter naar de papierversnipperaar worden verwezen.
Hoezo DSO?
door: Bas Linders, 1 september 2016

Wordt de nieuwe Omgevingswet straks een onuitvoerbaar vergezicht of komt het benodigde gereedschap op tijd beschikbaar? Op welke aannames berusten de ambities en zijn die getoetst aan de inzichten van actoren buiten de kring van ambtenaren en beleidsmakers? Volgens de aanbieders van software voor het ruimtelijk domein is het hoog tijd voor een goed gesprek.