
De radicaal transparante organisatie
door: Marie Louise Borsje, 26 juli 2017

In overheidskantoren zie je de wereld van Taylor, met als inspiratiebron de fabriek. Die van morgen is de wereld van Semler. Daarin spelen informatietechnologie en internet de hoofdrol: een manier van werken die met minder inspanning meer oplevert.
Sturen op het getal nul
door: Chris Verhoef, 19 juli 2017

Getallen hebben een magische aantrekkingskracht op bestuurders: als je complexe materie samenbalt in maat en getal dan kun je de complexiteit wegabstraheren en er gemakkelijker over redeneren. Magie en cijfers zijn van alle tijden: kabbalistiek en gematria zijn daar vroege voorbeelden van. Wijs aan het alfabet oplopende zesvouden toe en het woord computer telt op tot 666, het getal van de duivel.
Cruciaal voor goed opdrachtgeverschap: nadenken en tegenspreken
door: Karina Meerman, 13 juli 2017

Voormalig directeur inkoopbeleid Rijksoverheid Siep Eilander geeft drie criteria voor goed opdrachtgeverschap bij ICT-projecten: interesse in de materie, bemoeienis met de inkoop en het organiseren van tegenspraak. “Het begint met nadenken.”
Online regelhulp worstelt nog met wetten
door: Dirk-Jan Schoneveld, Maarten Dekkers, 29 juni 2017

Overheden bieden steeds meer online regelhulpen die wetgeving uitleggen voor ondernemers. Het principe erachter is eenvoudig, de uitwerking ervan niet en dat is nauwelijks een ICT-kwestie. Wetgeving moet in een regelhulp bijvoorbeeld veel explicieter, verandert vaak en wordt steeds decentraler. Nieuwe wetgeving zou daar rekening mee moeten houden.
Vaart in de procesgang
door: Cyriel van Rossum, 22 juni 2017

IT-managers bij de overheid moeten aan de bak, want de rechtspraak digitaliseert. Zij moeten nadenken over hoe ze het digitale verkeer met de rechtbanken gaan inrichten.
Een goede klik
door: Peter van Schelven, 7 juni 2017

Wie de kracht en de verbinding van mooie open persoonlijke verhoudingen negeert, zet de deur open voor teleurstellingen, fiasco’s en conflicten. Het aanbestedingsrecht heeft daar echter geen oren naar.
Hoe open source toch gewoon wordt
door: Freek Blankena, 18 mei 2017

DUO zag zich enkele jaren geleden genoodzaakt het opleveringsproces van nieuwe applicaties flink te moderniseren en te versnellen. Die operatie is inmiddels bijna afgerond – vrijwel geheel met behulp van opensourcesoftware.
Data-hamsters
door: Sophie in 't Veld, 5 mei 2017

Hamsters staan bekend om hun verzamelzucht. Ze slaan enorme voorraden voedsel op voor onvoorziene omstandigheden. De voorraden worden goed verstopt in het holletje van de hamster, zodat potentiële kapers er niet bij kunnen. De hamster-reflex lijkt zich ook voor te doen bij veiligheidsdiensten en politie.
‘Wees niet bang voor het BIT’
door: Freek Blankena, 11 april 2017

De beoordelingen van grote ICT-projecten door het BIT zijn niet mals. Projecten blijken niet goed doordacht, beginnen te groot, complexe risico’s worden te veel ‘naar achteren’ geschoven, of men worstelt met de agile-aanpak. Bureaumanager Cokky Hilhorst wil graag de expertise van het BIT inzetten zodat er een constructief gesprek ontstaat over de haalbaarheid van een project. “Kom bij ons langs!”
Alternatieve feiten
door: Marijke van Hees, 4 april 2017

In mijn vorige columnjaar schreef ik over verwarrende informatie en de verantwoordelijkheid van journalisten om te zorgen voor essentiële informatie van goede kwaliteit. Een gedeelde verantwoordelijkheid, want die geldt natuurlijk ook voor diegenen die vaak de bron zijn van het nieuws; politici, wetenschappers, bedrijven en openbare instituties.
‘Cybersecurity hoort op de bestuurlijke agenda’
door: Marieke Vos, 4 april 2017

“Er is een groeiend bewustzijn bij bestuurders dat zij verantwoordelijk zijn voor cybersecurity, maar we zijn er nog lang niet”, zegt Elly van den Heuvel, secretaris van de Cyber Security Raad. Cyberdreigingen nemen rap toe. Digicommissaris Bas Eenhoorn: “Heb je als bestuurder voldoende kennis van dit onderwerp, of sta je straks te stotteren op de persconferentie na de hack?”
Politie-ICT kan zonder blauwdruk
Bestemmingsplan IV laveert tussen dynamiek en architectuur
door: Martin van Wijngaarden, 30 maart 2017

Sinds 2014 is het ‘Bestemmingsplan Informatievoorziening’ hét kader voor de ICT-ontwikkelingen bij de politie. Het plan blijkt beter te werken dan de oorspronkelijke blauwdrukbenadering van het Aanvalsprogramma uit 2010. Wel blijkt nu dat de wereld zo snel verandert dat – paradoxaal genoeg – de behoefte aan architectuur groter is dan ooit.
Geen dwangbuis voor mobiele overheid
Enterprise Mobility Rijk als gids in een snel innoverende wereld
door: Fred van der Molen, 28 maart 2017

Smartphones en tablets zijn een verlengstuk van ons leven en ons werk geworden. De ICT-afdelingen van de Rijksoverheid doen hun best deze mobiele wereld volwaardig, gebruiksvriendelijk én veilig te integreren in de bedrijfssystemen – een flinke uitdaging. Twee handreikingen kunnen daar wellicht bij helpen.
Dat mobieltje hóeft niet door de shredder
door: Karina Meerman, 16 maart 2017

Waarom moeten alle mobiele devices bij de overheid na twee of drie jaar door de versnipperaar? Die praktijk is niet duurzaam en schuurt met actuele ontwikkelingen. “Je schuift je dienstauto na twee jaar toch ook niet door de shredder?”, aldus Ernst Eilering van SSC-I DJI.