eerder verschenen nummers

zoeken binnen de website

iBestuur nummer 22

omslag iBestuur nummer 22
Nummer 22 van iBestuur magazine is op 11 april 2017 verschenen.

De radicaal transparante organisatie

door: Marie Louise Borsje, 26 juli 2017

transparante overheid

In overheidskantoren zie je de wereld van Taylor, met als inspiratiebron de fabriek. Die van morgen is de wereld van Semler. Daarin spelen informatietechnologie en internet de hoofdrol: een manier van werken die met minder inspanning meer oplevert.

lees meer

Sturen op het getal nul

door: Chris Verhoef, 19 juli 2017

Prof. Chris Verhoef

Getallen hebben een magische aantrekkingskracht op bestuurders: als je complexe materie samenbalt in maat en getal dan kun je de complexiteit wegabstraheren en er gemakkelijker over redeneren. Magie en cijfers zijn van alle tijden: kabbalistiek en gematria zijn daar vroege voorbeelden van. Wijs aan het alfabet oplopende zesvouden toe en het woord computer telt op tot 666, het getal van de duivel.

lees meer

Cruciaal voor goed opdrachtgeverschap: nadenken en tegenspreken

door: Karina Meerman, 13 juli 2017

iBestuur Prijs 2017

Voormalig directeur inkoopbeleid Rijksoverheid Siep Eilander geeft drie criteria voor goed opdrachtgeverschap bij ICT-projecten: interesse in de materie, bemoeienis met de inkoop en het organiseren van tegenspraak. “Het begint met nadenken.”

lees meer

Online regelhulp worstelt nog met wetten

door: Dirk-Jan Schoneveld, Maarten Dekkers, 29 juni 2017

Online regelhulpen

Overheden bieden steeds meer online regelhulpen die wetgeving uitleggen voor ondernemers. Het principe erachter is eenvoudig, de uitwerking ervan niet en dat is nauwelijks een ICT-kwestie. Wetgeving moet in een regelhulp bijvoorbeeld veel explicieter, verandert vaak en wordt steeds decentraler. Nieuwe wetgeving zou daar rekening mee moeten houden.

lees meer

Vaart in de procesgang

door: Cyriel van Rossum, 22 juni 2017

Vaart de in procesgang

IT-managers bij de overheid moeten aan de bak, want de rechtspraak digitaliseert. Zij moeten nadenken over hoe ze het digitale verkeer met de rechtbanken gaan inrichten.

lees meer

Een goede klik

door: Peter van Schelven, 7 juni 2017

Peter van Schelven

Wie de kracht en de verbinding van mooie open persoonlijke verhoudingen negeert, zet de deur open voor teleurstellingen, fiasco’s en conflicten. Het aanbestedingsrecht heeft daar echter geen oren naar.

lees meer

Hoe open source toch gewoon wordt

door: Freek Blankena, 18 mei 2017

Hoe open source toch gewoon wordt

DUO zag zich enkele jaren geleden genoodzaakt het opleveringsproces van nieuwe applicaties flink te moderniseren en te versnellen. Die operatie is inmiddels bijna afgerond – vrijwel geheel met behulp van opensourcesoftware.

lees meer

Data-hamsters

door: Sophie in 't Veld, 5 mei 2017

Sophie in 't Veld

Hamsters staan bekend om hun verzamelzucht. Ze slaan enorme voorraden voedsel op voor onvoorziene omstandigheden. De voorraden worden goed verstopt in het holletje van de hamster, zodat potentiële kapers er niet bij kunnen. De hamster-reflex lijkt zich ook voor te doen bij veiligheidsdiensten en politie.

lees meer

‘Wees niet bang voor het BIT’

door: Freek Blankena, 11 april 2017

De beoordelingen van grote ICT-projecten door het BIT zijn niet mals. Projecten blijken niet goed doordacht, beginnen te groot, complexe risico’s worden te veel ‘naar achteren’ geschoven, of men worstelt met de agile-aanpak. Bureaumanager Cokky Hilhorst wil graag de expertise van het BIT inzetten zodat er een constructief gesprek ontstaat over de haalbaarheid van een project. “Kom bij ons langs!”

lees meer

Alternatieve feiten

door: Marijke van Hees, 4 april 2017

Marijke van Hees

In mijn vorige columnjaar schreef ik over verwarrende informatie en de verantwoordelijkheid van journalisten om te zorgen voor essentiële informatie van goede kwaliteit. Een gedeelde verantwoordelijkheid, want die geldt natuurlijk ook voor diegenen die vaak de bron zijn van het nieuws; politici, wetenschappers, bedrijven en openbare instituties.

lees meer

‘Cybersecurity hoort op de bestuurlijke agenda’

door: Marieke Vos, 4 april 2017

‘Cybersecurity hoort op de bestuurlijke agenda’, Door Vincent Diamante - originally posted to Flickr as Anonymous at Scientology in Los Angeles, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3809416

“Er is een groeiend bewustzijn bij bestuurders dat zij verantwoordelijk zijn voor cybersecurity, maar we zijn er nog lang niet”, zegt Elly van den Heuvel, secretaris van de Cyber Security Raad. Cyberdreigingen nemen rap toe. Digicommissaris Bas Eenhoorn: “Heb je als bestuurder voldoende kennis van dit onderwerp, of sta je straks te stotteren op de persconferentie na de hack?”

lees meer

Politie-ICT kan zonder blauwdruk

Bestemmingsplan IV laveert tussen dynamiek en architectuur

door: Martin van Wijngaarden, 30 maart 2017

Sinds 2014 is het ‘Bestemmingsplan Informatievoorziening’ hét kader voor de ICT-ontwikkelingen bij de politie. Het plan blijkt beter te werken dan de oorspronkelijke blauwdrukbenadering van het Aanvalsprogramma uit 2010. Wel blijkt nu dat de wereld zo snel verandert dat – paradoxaal genoeg – de behoefte aan architectuur groter is dan ooit.

lees meer

Geen dwangbuis voor mobiele overheid

Enterprise Mobility Rijk als gids in een snel innoverende wereld

door: Fred van der Molen, 28 maart 2017

Smartphones en tablets zijn een verlengstuk van ons leven en ons werk geworden. De ICT-afdelingen van de Rijksoverheid doen hun best deze mobiele wereld volwaardig, gebruiksvriendelijk én veilig te integreren in de bedrijfssystemen – een flinke uitdaging. Twee handreikingen kunnen daar wellicht bij helpen.

lees meer

Dat mobieltje hóeft niet door de shredder

door: Karina Meerman, 16 maart 2017

Waarom moeten alle mobiele devices bij de overheid na twee of drie jaar door de versnipperaar? Die praktijk is niet duurzaam en schuurt met actuele ontwikkelingen. “Je schuift je dienstauto na twee jaar toch ook niet door de shredder?”, aldus Ernst Eilering van SSC-I DJI.

lees meer