eerder verschenen nummers

zoeken binnen de website

iBestuur nummer 24

Nummer 24 van iBestuur magazine is op 27 oktober 2017 verschenen.

Voorbeeldplan breedband buitengebied

door: Chris Verhoef, 11 december 2017

Prof. Chris Verhoef

De overheid laat breedband in het buitengebied te veel op zijn beloop. Wat nodig is, is een voorbeeldplan voor gemeenten waarmee ze aan de slag kunnen. Nu hangt het te veel af van het toeval en van burgerinitiatieven. De kans op succes is daardoor niet gegarandeerd, zo becijferde de Universiteit van Groningen (RUG), die succes- en faalfactoren bij breedbandinitiatieven in kaart heeft gebracht.

lees meer

Geld, wetten en cowboys

door: Peter van Schelven, 28 november 2017

Peter van Schelven

Gerrit van der Burg, de hoogste baas van het OM, noemde cybercrime de fietsendiefstal van de toekomst. Zijn grote zorgen zijn terecht. ICT-systemen van mensen, bedrijven en organisaties zijn inmiddels op grote schaal doelwit van internetgerelateerde misdaad.

lees meer

Data als spiegel van de democratie

door: Frits de Jong, 21 november 2017

Tsunami Azie

Burgers inzage geven in de besteding van publiek geld. Het klinkt mooi, maar hoe regel je dat, en waarom zou je dat als overheid eigenlijk willen? De Algemene Rekenkamer is duidelijk: “Wat ons betreft is een democratie alleen levend als je data openstelt en burgers laat meekijken.” Maar zitten burgers wel te wachten op die rol? De Rekenkamer geeft antwoord.

lees meer

Op weg naar een gemeentelijke app store

door: Edith van Gameren, 20 november 2017

Brug Amsterdam

De onlangs opgerichte Taskforce Samen Organiseren – een beweging van 388 gemeenten – wil werkprocessen samen laten ontwikkelen, en meer gezamenlijk inkopen. Immers: samen sta je sterker, zeker als opdrachtgever. Is dit het eigentijdse antwoord van gemeenten op de i-samenleving?

lees meer

Toch stemmen met een app

door: Nicole van der Steen, 15 november 2017

Stemmen via app

Vijf gemeenten ontwikkelen gezamenlijk een app waarmee burgers hun stem kunnen uitbrengen. De minister riep hen op het matje: het Rijk gaat immers over het stemmen. Officiële verkiezingen met de app zijn daarmee voorlopig van de baan, maar de gemeenten experimenteren met andere toepassingen.

lees meer

Waar een wil is, is snel internet

door: Cyriel van Rossum , 9 november 2017

Snel internet

Tien kilometer glasvezel leggen voor een eenzame veehouderij of een melkfabriek op het platteland is misschien niet aantrekkelijk, maar waar een wil is, is snel internet. Overheden zijn kopschuw, maar kunnen een veel grotere rol spelen in de digitale ontsluiting van Nederland.

lees meer

Slechte film?

door: Marijke van Hees, 8 november 2017

Marijke van Hees

De nationale filmweek is weer achter de rug, de Gouden Kalveren zijn uitgedeeld. Ongelofelijk welke creativiteit de filmindustrie heeft en wat worden er prachtige films gemaakt. Zowel fictie als non-fictie; fantasie en realiteit zijn vaak niet meer te onderscheiden. Het was in dezelfde week dat de minister van Defensie aftrad; zij nam de politieke verantwoordelijkheid voor fouten met dodelijke afloop. De leden van de Tweede Kamer maakten zich druk en er werd heftig gedebatteerd.

lees meer

De AVG als nieuwe millenniumbug

door: Fred van der Molen, 6 november 2017

AVG

Door astronomische maximumboetes heeft de nieuwe Europese privacywetgeving inmiddels ieders aandacht. De adviesindustrie en de media stoken de ongerustheid verder op. Ligt op 25 mei volgend jaar een nieuwe doomsday in het verschiet?

lees meer

Miedema’s coöperatie begint in Friesland

door: Peter Mom, 2 november 2017

Swier Jan Miedema

Zelf een ICT-systeem bedenken om mee te werken, het is even wennen. Maar in Friesland sloeg gereserveerdheid om in enthousiasme. De Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân bouwde samen met zijn leverancier regiesoftware. Het resultaat smaakt naar meer: meer ontwikkelen, en voor meer gebruikers.

lees meer

Uitgekleed bij de dokter?

door: Sophie in't Veld, 31 oktober 2017

Sophie in 't Veld

De meeste mensen houden hun medische gegevens voor zichzelf. Zo zullen mensen niet snel delen dat ze aambeienzalf gebruiken en willen ze niet dat hun werkgevers weet krijgen van hun psychische klachten. Maar voor de reuzen van de farmaceutische industrie zijn uw medische gegevens goud waard.

lees meer

‘We gaan niet commercieel de boer op’

door: Bas Linders, 26 oktober 2017

Larissa Zegveld - Wigo4IT

Larissa Zegveld maakte onlangs de opmerkelijke overstap van KING naar Wigo4it. Een gesprek over haar verwachtingen van het samenspel met de gemeenten. Openheid en samenwerking zijn daarin de sleutelbegrippen. “Alles wat we hier maken is in eigendom van de gemeenten zelf.”

lees meer

‘Laten we de poorten aan beide kanten openzetten!’

door: Bas Linders , 23 oktober 2017

Maarten Hillenaar

Een opvallende transfer. Maarten Hillenaar wordt algemeen directeur van Centric Public Sector Solutions. En hij heeft een missie: gemeenten moeten betere opdrachtgevers worden en leveranciers betere opdrachtnemers zodat samenwerking de norm wordt.

lees meer