eerder verschenen nummers

zoeken binnen de website

iBestuur nummer 26

omslag ibestuur nummer 26
Nummer 26 van iBestuur magazine is verschenen op 20 april 2018.

Robot als begripvol maatje

Zorginstelling Philadelphia experimenteert met slimme technologie

door: Frits de Jong, 31 mei 2018

zorgrobot Philadelphia

Vooraf was er de nodige scepsis, maar de komst van robots binnen zorginstelling Philadelphia leidt nu toch tot tevredenheid. “Cliënten krijgen er meer zelfvertrouwen door, het versterkt hun trots, het gaat eenzaamheid tegen en bovendien verlicht het onze taken.”

lees meer

‘Gij zult harmoniseren’

Zeven West-Friese gemeenten, één informatiehuishouding

door: Peter Mom, 29 mei 2018

West-Friesland

Zeven West-Friese gemeenten zijn geestdriftig doende hun informatievoorziening op één regionale leest te schoeien. De programmamanager is slechts parttime en faciliterend, de harmoniserende activiteiten ontplooien zich op de werkvloer. Het raakt iedereen, wat wel extra aandacht vraagt.

lees meer

De burger als bindmiddel

Participatiesamenleving klopt aan de deur bij lokale Rekenkamers

door: Frits de Jong, 24 mei 2018

burger en armchair

Burgers laten meepraten over beleid, oplossingen of uitgaven. Over de inrichting van stadspleinen, het verstrekken van subsidies, wat al niet? Overheden zijn er maar druk mee. Maar wat betekent dat voor hun rol en voor de lokale rekenkamers? “Waarom zouden wij burgers of burgergroepen niet kunnen helpen bij het ontsluiten van informatie?”

lees meer

Wie samenwerkt levert soms in

Dimpact: gemeenschappelijk innoveren hoeft niet in hetzelfde tempo

door: Karina Meerman , 23 mei 2018

Dimpact

De coöperatieve vereniging Dimpact begon tien jaar geleden met vijf gemeenten en één digitaal loket. Nu telt de vereniging ruim dertig lidgemeenten die toegang hebben tot digitale producten en diensten. Directeur-bestuurder René Bal weet waar de toekomst ligt: via verbeterde dienstverlening naar datagestuurd beleid.

lees meer

Overheid heeft te weinig oog voor complexe realiteit

door: Brigit Kooijman, 17 mei 2018

Arre Zuurmond

In zijn kantoor heeft ombudsman Arre Zuurmond het quasi-mopperig over de ‘persmuskieten’ die hem op deze vroege ochtend massaal willen spreken, blijkens zijn telkens rinkelende telefoon. Een interview met de man die je als burger maar al te graag in jouw team wilt.

lees meer

De computer kan het ook fout hebben

De kwetsbaarheid van geautomatiseerde ketenbesluiten

door: Liesbeth Jongkind, 16 mei 2018

Burger in het nauw

Nederland maakt steeds vaker van wetten computerprogramma’s die bestuurlijke besluiten nemen. Dat zet soms de rechtsbescherming van de burgers onder druk. Marlies van Eck onderzocht de problemen en komt met oplossingen. “Software is niet feilloos en software is ook niet neutraal.”

lees meer

Duur lapwerk

door: Marens Engelhard, 14 mei 2018

Marens Engelhard

Als Rijksarchivaris mag ik mij voor het eerst tot de lezers van iBestuur richten. Wat een kans, want veel van u associëren archief vast nog met lange gangen vol kasten met papier. De essentie van een archief heeft echter niets met plaats of vorm te maken, maar met de functie. Dus die gangen doen er niet toe; wat je ermee wilt bereiken wel.

lees meer

Het digitale levenseinde

door: Peter van Schelven, 9 mei 2018

dood in relatie tot sociale media

Is er leven na het ontbijt? Als er weer een hijgerige werkdag vol met digitale overlast in het verschiet ligt, dan is het antwoord soms al snel ‘nee’. Maar toch … altijd nog beter dan de dood.

lees meer

DUO versus ING

door: Chris Verhoef, 7 mei 2018

Prof. Chris Verhoef

Onlangs ontstond er ophef over de aankondiging van DUO om vanwege een gegevensmigratie de mutaties een maand lang op papier door te geven (voor spoedgevallen is er een uitweg). Veel gezwatel op social media. Zo lang offline zijn is uit de tijd, DUO kan niets, bij een bank gebeurt dat niet, enzovoort.

lees meer

Ynnovate, een creatieve manier van innoveren

door: Tim Aarts, 4 mei 2018

Ynnovate

Innovatie is hot. Dat blijkt uit het feit dat innoverend vermogen steevast in de top 10 van eigenschappen van succesvolle organisaties staat. Maar hoe zorg je er nu voor dat jouw organisatie daadwerkelijk innovatiever wordt? In Den Haag en Zwolle doen ze dat vaak met de methode Ynnovate.

lees meer

Voorbij de paardenpoep

door: Sander Klous, 30 april 2018

Sander Klous

Ruim honderd jaar geleden hadden veel steden een probleem: een overdaad aan paardenpoep in de straten. De komst van de auto werd gezien als een welkome oplossing. Geen beleidsmaker dacht na over de nadelen – zoals vervuiling, lawaai en congestie. Die nadelen kennen we inmiddels. Congestie is de paardenpoep van de 21e eeuw. En er zijn natuurlijk ook andere problemen zoals een gebrekkige luchtkwaliteit.

lees meer

De ideologie voorbij

Open source en de overheid

door: Quita Hendrison, 25 april 2018

Kees Vendrik

Een beetje verbaasd was hij wel, toen we hem vroegen om met iBestuur te praten over het onderwerp open source. Dat was immers alweer een paar werkzame levens geleden… Maar de geestdrift was snel terug bij Kees Vendrik. Want een ding weet hij nog steeds zeker: open source is het meest radicale antwoord op monopolievorming.

lees meer

Winst op (tien) punten

De tijd is rijp voor een open source overheid

door: Edo Plantinga, Johan Groenen, Hilbrand Bouwkamp, Ad Gerrits, 24 april 2018

open source

Open source software (OSS) is volwassen geworden, kwalitatief hoogwaardig en vaak eenvoudig te hergebruiken. Steeds meer overheden ontwikkelen software op basis van open source. Tien voordelen én de bewijsvoering.

lees meer

Gemeente Amsterdam doet ‘t zelf(s)

door: Boris van Hoytema en Johan Groenen, 24 april 2018

Beeld van Amsterdam

De gemeente Amsterdam ontwikkelt sinds twee jaar open source toepassingen in eigen huis. “Leveranciers houden de overheid vaak gegijzeld met ondoorzichtige software”, beweert Datalab directeur Berent Daan.

lees meer

Dear Mark Zuckerberg

door: Sophie in 't Veld, 23 april 2018

Sophie in 't Veld

Enkele jaren geleden zei Mark Zuckerberg, oprichter van Facebook, dat privacy als sociale norm dood is. In mismoedige momenten dacht ik weleens dat hij gelijk had. In het beste geval vroegen mensen meewarig waarom ik me daar zo druk over maak. In het ergste geval werd mijn inzet gezien als een obstakel voor zowel bedrijfsleven als veiligheidsdiensten.

lees meer

Na 25 mei wordt er niet meer gedoogd

Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens

door: Fred van der Molen, 19 april 2018

Aleid Wolfsen

Voor wie het nu nog niet weet: vanaf 25 mei geldt de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Organisaties moeten daarna niet rekenen op veel clementie als ze hun privacyzaken niet op orde hebben. “Het gaat hier wel om grondrechten.”

lees meer

Geen moetje maar een kans

door: Fred van der Molen, 18 april 2018

AVG

De deadline nadert: de overgangstermijn van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) eindigt op 25 mei. Maar lang niet alle overheden zullen dan volledig compliant zijn met de nieuwe privacyregels. Waar zitten de knelpunten? En waarom de vele verplichtingen ook een blessing in disguise kunnen zijn voor datagedreven organisaties.

lees meer

‘Het is nu of nooit’

door: Cyriel van Rossum, 11 april 2018

glasvezel

Missiewerk, gemeentelijke inschikkelijkheid en een snufje solidariteit: dat is nodig voor aanleg van glasvezel in het buitengebied. En liever geen subsidie. Hoewel in geval van nood… Een rondgang langs uiteenlopende succesvolle initiatieven.

lees meer