
Iedereen centraal op het digitaal ontmoetingsplein
'De burger is er niet mee gediend als iedereen in zijn eigen koker blijft zitten'
door: Peter Mom, 13 december 2018

Na jarenlange lippendienst aan ‘de burger centraal’ ontstaan hier en daar initiatieven om daarvan nu echt werk te maken. In het sociaal domein bijvoorbeeld. De vier grote steden in Wigo4it, maar ook vier kleinere, werken aan digitale platformen, waar burgers zelf zaken kunnen regelen en gemakkelijk kunnen communiceren met publieke dienstverleners.
Niet omdat het kan, maar omdat het moet
Agenda Digitale Overheid
door: Quita Hendrison, 21 november 2018

Digitalisering raakt aan alles. Van de manier waarop we daten, bedrijven inrichten en boeven vangen tot en met de manier waarop we politiek bedrijven en besturen. Dat vraagt om een overheid die snapt hoe technologie en maatschappelijke processen op elkaar inwerken, en wat voor impact dit heeft op sociale, economische en politieke structuren.
Delen
door: Diederik van Leeuwen, 19 november 2018

Als Rijksoverheid stimuleren we volop innovatie van wetenschap en onderzoeksinstellingen; van grote ondernemingen tot en met ‘would be’ bedrijfjes. Voor de ontwikkeling van het eigen innovatieve vermogen is echter veel minder aandacht.
Data Morgana
door: Marens Engelhard, 14 november 2018

Door de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) merken we weer eens hoe tijd- en plaatsgebonden opvattingen over privacy zijn. In onze tijd wordt dit concept gerekt en gekneed door alle technische mogelijkheden. De AVG illustreert dat op twee manieren. “Technologie beïnvloedt de aard en beleving van privacy. De schending van privacy online kan nu eenmaal massaal en onomkeerbaar zijn.”
Maar begrijpen wij de vraag wel?
Computer says yes
door: Ruben Boyd, 13 november 2018

‘Het was Apple Maps die ons deze kant opstuurde. Als de politie iets van ons wil, klaag ik Apple aan’, jammerde een toerist tegen een verslaggever van het Amsterdamse AT5 nadat hij door de Piet Heintunnel was gefietst. ‘We hadden wel dood kunnen zijn’. Niet computer says no, maar computer says yes, bleek het probleem. Kunstmatige intelligentie die mensen aanzet om fouten te maken. Dat was niet wat ons beloofd was.
Een nieuw verhaal, een nieuwe vorm
Afscheid van ambtenaar 2.0
door: Marie Louise Borsje, 8 november 2018

Na tien jaar gaat er een strik om Ambtenaar 2.0, het platform voor de ambtenaar 2.0. Ooit begonnen als blogsite, groeide het uit tot een breed multimediaal platform. Maar de razendsnelle ontwikkelingen in de informatie-technologie vragen om een nieuwe beweging. “Ambtenaar 2.0 mag dan stoppen, het nadenken over vernieuwing houdt natuurlijk nooit op.”
ICT in de wachtkamer?
door: Peter van Schelven, 5 november 2018

Een troosteloos wachtkamertje in een afgelegen hoekje van een ziekenhuis. Acht patiënten wachten verveeld met een nummertje in de hand op hun beurt. Een verlepte plant in de hoek, smerige koffie in een plastic bekertje en smoezelige tijdschriften uit een leesmap van zes maanden oud zijn het enige vertier. U kent die mistroostige plaatjes wel.
‘Onbekend maakt ook onbemind’
Logius gaat zich prominenter profileren
door: Fred van der Molen, 1 november 2018

Eens een bouwkundestudente, nu algemeen directeur van Logius. Sinds een krap jaar staat Yvonne van der Brugge-Wolring aan het hoofd van de organisatie die bij het grote publiek vooral bekend is van de diensten DigiD, MijnOverheid en de Berichtenbox. Hoe kijkt zij terug op dat eerste jaar? En welke nieuwe richting slaat Logius in, zoals het jaarverslag aankondigt?
Beheerst vernieuwen
door: Chris Verhoef, 31 oktober 2018

Grote organisaties met veel IT zijn nogal eens geneigd om te kiezen voor revolutionaire in plaats van evolutionaire vernieuwing van hun IT-portefeuille. Alle systemen vervangen door buzzword-compliant IT: blockchain, micro-services, devops, kanban en agile. Daarmee wordt de code wendbaar, van-deze-tijd, en meer toeten-noch-blazen prietpraat.
‘Er zijn straks meer things dan mensen’
Mona Keijzer over de digitale samenleving
door: Cyriel van Rossum, 25 oktober 2018

Het Nederlandse midden- en kleinbedrijf staat op de drempel om geweldige digitaliseringskansen te verzilveren. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat, wil het een duwtje geven. Met speciale aandacht voor de veiligheid.
Bepaald geen overbodige luxe
Vijf maanden verplichte Functionaris Gegevensbescherming
door: Peter Mom, 24 oktober 2018

Vijf maanden AVG, dus vijf maanden een verplichte functionaris gegevensbescherming bij alle overheidsorganisaties. Hun eerste ervaringen leren: de Algemene verordening gegevensbescherming heeft het privacybewustzijn in de publieke sector bepaald geen overbodige boost bezorgd.
Enkeltje konijnenhol
door: Sander Klous, 22 oktober 2018

In de filmklassieker The Matrix staat hoofdpersoon Neo voor een principiële keuze. Slikt hij de blauwe pil, dan blijft alles zoals het was. Slikt hij de rode, dan zal hij onder de motorkap de (lelijke) echte wereld ervaren. Compromisloos: ‘I show you how deep the rabbit hole goes’, aldus een niet te missen verwijzing naar die andere klassieker, Alice in Wonderland.
De lucht klaart op voor de drone
Van ‘drones mogen, mits’ naar ‘drones moeten, tenzij’
door: Cyriel van Rossum, 18 oktober 2018

De stormachtige ontwikkeling van de arendsogen en speurneuzen in de lucht wordt minder en minder belemmerd door regelgeving. De publieke sector ziet steeds meer kansen. Een overzicht. “Waar we vroeger een helikopter moesten regelen of een werkschip laten uitvaren, hoeven we nu alleen maar de kofferbak te openen.”
e-Evidence: mag Trump straks jouw e-mails lezen?
door: Sophie in 't Veld, 27 september 2018

e-Evidence zou kunnen werken binnen de EU als de waarborgen voor burgers ook binnen de hele EU gegarandeerd zijn, maar dat scenario is nu niet realistisch. Hoe zouden we het vinden als de Hongaarse politie rechtstreeks bij Google e-mails opvraagt van kritische NGO’s? Of als een Poolse rechter bij Facebook berichten opeist van vrouwen die een abortus hadden?
'Kunstmatige intelligentie hoort in de wet'
door: Bas Linders, 13 september 2018

Het is tijd voor een in de wet verankerd stelsel van regels en afspraken over het gebruik kunstmatige intelligentie. “De transparantie van algoritmen moet je kunnen afdwingen”. D66-Europarlementariër Marietje Schaake keert niet terug na de verkiezingen van mei volgend jaar. Voor haar vertrek wil ze de ethiek van de inzet van AI op de politieke agenda zetten.