
Meer data en minder asfalt
door: Fred van der Molen, 30 juni 2021

Ineens waren met de coronacrisis de files weg. En ze kwamen ook nauwelijks terug toen het aantal vervoerskilometers weer bijna het oude niveau bereikte. Omdat automobilisten minder met z’n allen tegelijk op pad gingen. De grote vraag is nu: hoe kunnen we deze gedragsverandering bestendigen. Slimmere inzet van data kan helpen, denken experts.
Platform Open Overheidsinformatie (PLOOI) in 7 vragen
Actieve Openbaarmaking
door: iBestuur Magazine, 30 juni 2021

Bij actieve openbaarmaking wachten overheden niet op vragen, maar publiceren ze zelf hun openbare informatie. Wanneer ze dat samen organiseren, wint zowel overheid als gebruiker. Dat is precies wat het Platform Open Overheidsinformatie (PLOOI) gaat doen. Zeven vragen aan projectleider Jelle Verburg van Kennis en Exploitatiecentrum Officiële Overheidspublicaties (KOOP).
PLOOI in 7 vragen
Actieve Openbaarmaking
door: iBestuur Magazine, 30 juni 2021

Bij actieve openbaarmaking wachten overheden niet op vragen, maar publiceren ze zelf hun openbare informatie. Wanneer ze dat samen organiseren, wint zowel overheid als gebruiker. Dat is precies wat het Platform Open Overheidsinformatie (PLOOI) gaat doen. Zeven vragen aan projectleider Jelle Verburg van Kennis en Exploitatiecentrum Officiële Overheidspublicaties (KOOP).
Jacqueline Rutjens over Actieve Openbaarmaking
Actieve Openbaarmaking
door: Marieke Serruys, 24 maart 2021

Jacqueline Rutjens, directeur van het Rijksprogramma Duurzaam Digitale Informatiehuishouding (RDDI), is initiatiefnemer van de Actieve openbaarmaking. “Dit onderwerp raakt steeds weer het nieuws. Het leeft! De overheid maakt nu al veel informatie actief openbaar; ambtenaren zijn trots op hun werk en willen de samenleving daar graag bij betrekken. Maar wordt die informatie ook gevonden?”
The fittest bits
door: Sophie in t' Veld, 17 maart 2021

Techmastodonten als Google en Facebook willen veel meer dan enkel een sterke marktpositie verwerven. Daarom is het betreurenswaardig dat de aankoop van Fitbit door Google niet als een ouderwets competitievraagstuk beoordeeld werd door de Europese Commissie. Marktmacht als enige criterium voldoet niet meer om overnames in deze sector te beoordelen.
‘Álles actief openbaar, tenzij...’
Actieve Openbaarmaking
door: Els Wiegant, 10 maart 2021

De democratie, de onafhankelijke rechtsstaat, een ambtenarenapparaat zonder corruptie: in Nederland vinden we het vanzelfsprekend. Toch is het dat niet; het kan snel aftakelen en het moet altijd beter, waarschuwt Lousewies van der Laan, directeur van Transparency International Nederland. Een goede informatiehuishouding is essentieel voor de integriteit van de overheid, de geschiedschrijving en voor de analyses en eventuele onderzoeken achteraf.
Het datacentrum: klimaatkiller of wereldredder?
door: Roel van der Heijden, 3 maart 2021

Bijna twaalf procent van de Nederlandse stroom gaat naar datacentra. En dat percentage groeit snel. Als we niet oppassen dan gaat straks een meerderheid van onze stroom naar het verwerken van data. Een regelrechte bedreiging van onze klimaatdoelen? Volgens hoogleraar Ton Backx is ICT juist onmisbaar in een duurzame wereld.
Kuddedier mens
door: Sander Klous, 2 maart 2021

People are more predictable than particles, zo zei de Britse natuurkundige Stephen Wolfram jaren geleden al. Zijn gelijk wordt steeds duidelijker zichtbaar in hoe bedrijven omgaan met data over ons gedrag. Mocht u denken dat u uniek bent en dat uw gedrag niet voorspelbaar is: u zit ernaast. De werkelijkheid is dat we allemaal kuddedieren zijn en ook dat daar veel geld mee te verdienen is door Big Tech.
‘We denken te snel dat controleren vanuit data gemakkelijk is’
door: Rineke van Houten, 24 februari 2021

Kathalijne Buitenweg vertrekt na vier jaar uit de Tweede Kamer, met als nalatenschap een nieuwe Vaste Kamercommissie voor Digitale Zaken. “Digitalisering wordt niet politiek gemaakt”, constateert de parlementariër voor GroenLinks.
Rijksbedrijfsvoering: focus verschuift van efficiency naar kwaliteit
door: Karina Meerman, 17 februari 2021

Stond jarenlang efficiëntie van de bedrijfsvoering centraal, nu is het tijd om te investeren in kwaliteit: noodzakelijk om de wendbaarheid en effectiviteit van de rijksdienst te verhogen. Dan wordt de dienstverlening nog beter en het geluk van de rijksambtenaren groter.
Rathenau duikt in desinformatie
door: Peter Olsthoorn, 10 februari 2021

Het Rathenau Instituut onderzocht op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de productie en distributie van desinformatie. Dat leverde het rapport ‘Digitale dreigingen voor de democratie. Over nieuwe technologie en desinformatie’ op. iBestuur sprak met Pieter van Boheemen en Mariëtte van Huijstee.
Iedereen expert
door: Chris Verhoef, 9 februari 2021

Steekhoudende argumenten, feiten, en logische redeneerlijnen lijken er niet meer toe te doen. De eigen waarheid, de persoonlijke bubbel is het uitgangspunt. Beweringen kunnen zonder modus ponens per tweet, virale video of soundbyte worden afgedaan. Niet iedereen slikt het voor zoete koek.
Zekerheid in de cloud: bestaat dat wel?
door: Karina Meerman, 4 februari 2021

Cloud is een klein woord voor een complexe wereld waarin betrouwbaarheid en veiligheid van groot belang zijn, maar niet altijd zeker. Samenwerkingsverband de Online Trust Coalitie zoekt naar een manier waarop betrouwbaarheid en veiligheid relatief eenvoudig aangetoond kunnen worden.
Gebruikersvereningen en de kracht van samenwerking
door: Cyriel van Rossum, 4 februari 2021

De Gebruikersvereniging PinkRoccade Local Government (GV PRLG, 125 leden) en de Gebruikersvereniging Centric (GV Centric, 180 leden) zijn het resultaat van goed begrepen eigenbelang: ze zijn opgericht voor en door overheidsorganisaties, die willen meepraten over de producten die zij gebruiken en hun problemen en wensen gezamenlijk naar voren willen brengen. De gedachte erachter is glashelder: bundel als klanten je krachten en versterk je positie ten opzicht van de leverancier. Gebruikersverenigingen hebben hun nut voldoende bewezen, maar hebben ook hun keerzijde. “Het is geen juichverhaal.”
Nog veel dilemma’s rond ‘open’ werken
Over de drempel
door: Pieter van den Brand, 3 februari 2021

Staatssecretaris Knops roept overheden op hun software te delen met de samenleving. Goed voor innovatie, economie en maatschappij. Maar hoe organiseer je zoiets; denk ook aan aanbesteding van software? Met een thuisdebat trapte iBestuur begin november de discussie af. Enkele deelnemers lichten hun standpunt toe.
E-zine Actieve openbaarmaking
Actieve openbaarmaking
28 januari 2021

Het wetsvoorstel Open overheid is door de Tweede Kamer (met een aantal amendementen) aangenomen. De overheid moet meer informatie uit eigen beweging gaan publiceren en toegankelijk maken voor iedereen. In dit digitale magazine interviews, praktijkcases en een digitaal verslag van de debatten en presentaties tijdens de Dag van de actieve openbaarmaking die iBestuur in samenwerking met het Rijksprogramma Duurzaam Digitale Informatievoorziening (RDDI) op 11 december jl. organiseerde.
Ron Roozendaal: 'Open ontwikkelen kan dus wél'
door: Fred van der Molen, 28 januari 2021

De corona-app. Nooit werd de wordingsgeschiedenis van een app in Nederland nauwlettender gevolgd. Niet alleen door de pers. Maar ook door ontwerpers, programmeurs en experts in privacy en beveiliging. Dat kon dankzij het volledig open ontwikkelproces. Is dit de blauwdruk voor de toekomst? iBestuur maakt de balans op met de hoofdverantwoordelijke, Ron Roozendaal, die daarbij de omslag maakte van ‘hoe verantwoord ik me’ naar ‘wij gaan dit samen doen’.
Lessen in Den Haag: betere grip op ICT
door: Pieter van den Brand, 20 januari 2021

De eindstreep voor Rutte-III is in zicht. Hoe heeft de Tweede Kamer de kabinetsinspanningen op ICT-gebied beleefd? Is een ‘tweede Elias’ voorkomen? Is de Kamer zelf ook beter beslagen ten ijs gekomen? Zes ICT-woordvoerders blikken terug.