eerder verschenen nummers

zoeken binnen de website

iBestuur nummer 5

omslag iBestuur 05-2013
Nummer 5 van iBestuur magazine is verschenen op 8 januari 2013.

Bij ons in de Tweede Kamer

28 maart 2013

roltrap tweede kamer

Een nieuwe Kamer, nieuwe gezichten. Dat geldt zeker voor de ‘ICT-woordvoerders’ in de fracties. Van de acht Kamerleden die in dit artikel aan het woord komen, zijn er vijf na de laatste verkiezingen in de Kamer gekomen. Wie zijn zij en wat vinden ze van de actuele onderwerpen?

lees meer

De burger wil best meedoen

door: Mariëlle de Groot, 21 maart 2013

Liesbeth van de Wetering

Actief burgerschap is hot in deze tijden van bezuinigingen. Burgers zijn vaak het meest betrokken bij hun eigen leefomgeving. Dat verklaart de aandacht vanuit gemeenten voor allerlei soorten ‘wijkwebsites’. Hoe dragen de initiatieven bij aan een andere relatie tussen overheid en burgers? En hebben ze hulp nodig?

lees meer

Het waarom van de Europese Cloud Strategie

door: Fred van de Molen, 28 februari 2013

Neelie Kroes

Eurocommissaris Neelie Kroes ziet in cloud computing een grote kans voor Europa om innovatie en economische groei te bevorderen. Maar dan moet er nog wel wat worden geregeld op het gebied van standaardisatie, veiligheid en betrouwbaarheid. Daar moet haar ‘Cloud Strategie’ mede voor zorgen. Een interview.

lees meer

Koudwatervrees

Gemeenten terughoudend ten opzichte van waterschappen

door: Peter Mom, 6 maart 2013

kaart waterschappen

Sinds het debacle bij Het Waterschapshuis, dat waterschappen landsbreed een belastingsysteem zou bezorgen, moeten deze weer zelf ICT regelen voor heffen en innen. Ze zijn morrend, maar met nieuw elan aan de slag gegaan. Gemeenten doen mee, al is de huiver nog groot.

lees meer

Stef Blok: rijksoverheid in 2017 volledig digitaal

27 januari 2013

De inzet van ICT moet de doelstelling van een kleinere, efficiëntere overheid mogelijk maken. Daartoe zullen uiteindelijk drie beleidslijnen samenvloeien: de I-strategie, de iNUP en de Digitale Agenda. Minister Stef Blok legt uit, mede namens zijn collega-minister Plasterk.

lees meer

Super-Lars en de kracht van de crisis

door: Cyriel van Rossum, 13 maart 2013

Lars Frelle-Petersen

Alle zaken met de overheid handelen de Denen vanaf 2015 digitaal af. Of ze dat nou fijn vinden of niet. “De tijd is rijp. In 2006 was dit niet gelukt”, zegt de man die de digitalisering leidt en overal ontvangen wordt als een superheld.

lees meer