
zoeken binnen de website
nieuws
Verwachte baten Dataverordening hoger dan de kosten
door: Alexander Leeuw, 18 juli 2022

Minister Adriaansens (EZK) en staatssecretaris Van Huffelen (digitalisering) zijn positief over de verwachte opbrengsten van de Data Act of Dataverordening, die het delen van data moet bevorderen. De gegevens van burgers moeten echter wel betere bescherming krijgen, schrijven ze in reactie op zorgen uit de Eerste Kamer.
Toegankelijkheid van overheidsapps moet verbeteren
door: Redactie iBestuur, 18 juli 2022

Begin deze maand werd in de Tweede Kamer een motie aangenomen die de toegankelijkheid van overheidsapps moet verbeteren. Er mankeert nogal wat aan de huidige apps. Van de bijna 600 overheidsapps blijkt maar 1,25 procent aan alle eisen te voldoen stelt het kennisplatform Appt. Staatssecretaris Van Huffelen moet dit najaar met een plan komen.
Tweede Kamer wil rijksbrede digitale ict-begroting
door: Redactie iBestuur, 14 juli 2022

De Tweede Kamer wil alle informatieplannen en uitgaven voor de digitalisering van departementen in een soort digitale ict-begroting bundelen. Zo kunnen betrokken departementen volgens politici beter en efficiënter samenwerken op dit gebied, bleek tijdens het hoofdlijnendebat Digitale Zaken op 30 juni jl. Voor november dit jaar moeten de plannen ingediend worden.
Samenwerking Agentschap Telecom en AIVD bij certificeren van IT-diensten
door: Redactie iBestuur, 12 juli 2022

Om de samenleving weerbaarder te maken tegen cyberaanvallen gaan Agentschap Telecom en AIVD intensiever samenwerken. De partijen ondertekenden vorige week hun overeenkomst. De samenwerking vloeit voort uit de Uitvoeringswet cyberbeveiligingsverordening. Deze regelt de nationale uitvoering van de Europese cyberbeveiligingsverordening
Kunnen datacenters ons elektriciteitsnet ondersteunen?
door: Redactie iBestuur, 11 juli 2022

Datacenters staan bekend als energieslurpers. Microsoft wil echter bij de bouw van een nieuw datacentrum bij Dublin de mogelijkheid meenemen om in geval van nood stroom terug te leveren aan het net. Ook iets voor Nederland? Er blijken nog zeker zeventien plannen voor nieuwe hyperscale datacentra of uitbreidingen van de bestaande, op de plank te liggen bij provincies.
Gemeenteraadsleden moeten weer naar de raadszaal
door: Redactie iBestuur, 5 juli 2022

Gemeenten mogen vanaf deze maand niet meer online vergaderen. Het was in de coronatijd toegestaan op basis van een tijdelijke wet. Die wet is per 1 juli vervallen. Naar verwachting wordt begin 2023 een voorstel ingediend voor een permanente regeling die het mogelijk maakt om digitaal te vergaderen in noodsituaties.
Gemeente Den Haag en Politie lanceren innovatiehub voor veiligheid
door: Redactie iBestuur, 4 juli 2022

De gemeente Den Haag en de Politie gaan samen onderzoeken hoe ze de stad veliger kunnen maken met behulp van technologie. De projecten richten zich op bewaken en beveiligen, het verantwoord inzetten van sensoren en camera’s en druktemonitoring. In de innovatiehub worden kennis en kunde samengebracht en uitgebouwd.
Rijk koopt slimme IT om informatiehuishouding te verbeteren
door: Redactie iBestuur, 1 juli 2022

De software is bedoeld om de steeds verder oplopende afhandeltermijn van informatieverzoeken te verkorten. Het biedt de mogelijkheid om met Artificiële Intelligentie (AI) documenten in chronologische volgorde te plaatsen, te ontleden en voor het grootste deel te anonimiseren. Ruim 60 rijksorganisaties sluiten zich nog dit jaar aan op de software.
Eerste Kamer beslist pas in oktober over inwerkingtreding Omgevingswet
door: Redactie iBestuur, 29 juni 2022

Voordat de Omgevingswet op 1 januari aanstaande kan ingaan moeten eerst de ICT-problemen bij het digitale loket voor omgevingsvergunningen opgelost zijn, vindt de Eerste Kamer. Ze willen een onderzoek afwachten van het Adviescollege ICT-toetsing voor ze overgaan tot een definitief besluit over de datum van inwerkingtreding.
WOZ-gegevens van waarde voor publieke en private organisaties
door: Alexander Leeuw, 29 juni 2022

Publieke en private organisaties tonen steeds meer belangstelling voor gegevens die worden getoond in het WOZ-waardeloket, constateert de Waarderingskamer. Toegangsmogelijkheden kunnen ‘bijdragen aan het bereiken van de ambities die dit kabinet heeft gericht op een federatief datastelsel’.
RVS: Dringende herziening zorginnovatie nodig
door: Redactie iBestuur, 27 juni 2022

Het Nederlandse innovatiebeleid voor zorg en sociaal domein is dringend aan herziening toe, stelt de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS). Het pleit voor nieuwe verdienmodellen en opgavegericht innoveren, en ook meer regie binnen de overheid. Secretaris-generaal VWS Marcelis Boereboom nam het advies op 27 juni in ontvangst.
4,2 miljoen subsidie voor Dutch Societal Innovation Hub (DSIH)
door: Redactie iBestuur, 27 juni 2022

De Dutch Societal Innovation Hub (DSIH) krijgt een Europese, meerjarige subsidie van 4,2 miljoen euro, gefinancierd door de Europese Commissie en het ministerie van Binnenlandse Zaken. De DSIH wil steden en regio’s helpen bij grote maatschappelijke transformaties met behulp van innovatie, digitalisering en nieuwe technologie.
VNG pleit voor kaderwet informatie
22 juni 2022

Gemeenten lopen vast op de gevolgen van de versnippering van wetgeving in het informatiedomein. Dat belemmert de uitvoering van primaire processen en het op orde krijgen van de informatiehuishouding. In een brief aan de bewindspersonen pleit de VNG voor de ontwikkeling van een brede kaderwet informatie.
Minister de Jonge wil invoering Omgevingswet per 1 januari doorzetten
door: Redactie iBestuur, 22 juni 2022

Door vast te houden aan 1 januari 2023 wil minister druk houden op het invoeringstraject. Gemeenten lopen volgens hem anders het risico ict’ers en medewerkers ruimtelijke ordening kwijt te raken. De Eerste Kamer blijft echter zeer kritisch en wil een enquête onder medewerkers van gemeenten.
De mogelijkheden van restwarmte van datacenters
22 juni 2022

Datacenters willen een positieve bijdrage leveren aan de energietransitie. Volgens een nieuw DDA-rapport kan datathermie (datacenter restwarmte) ingezet worden voor de verwarming van potentieel 1 miljoen woningen. Ook kan het als duurzame warmtebron een belangrijke rol spelen in het versnellen van de warmtetransitie.