
zoeken binnen de website
nieuws
Amsterdam - na Kopenhagen - slimste stad ter wereld
door: Redactie iBestuur, 13 juni 2022

Amsterdam staat op de tweede plaats in de Digital Cities Index 2022, een ranglijst voor stedelijke digitale transformatie. Kopenhagen, Amsterdam, Peking, Londen en Seoel presteerden het beste dankzij succesvolle open data-projecten, AI-gestuurde verkeersbeheersystemen en slim beheer van nutsvoorzieningen, die allemaal tot duurzame resultaten leidden.
Vestiging van hyperscale datacentra wordt streng gereguleerd
door: Redactie iBestuur, 10 juni 2022

Het kabinet heeft ingestemd met het ontwerpbesluit voor strikte regulering van hyperscale datacenters. Minister De Jonge: “Nederland is te klein en de schaarste is te groot om slordig om te gaan met onze ruimte of met onze energie. Vestiging van hyperscale datacentra – die veel ruimte en energie vragen – wordt daarom strikt gereguleerd en zijn slechts op enkele plekken nog mogelijk.”
Invoeringsdatum Omgevingswet opnieuw onder druk
door: Martin Hendriksma, 9 juni 2022

De Eerste Kamer heeft het voor 21 juni geplande debat met de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening over de invoeringsdatum van de Omgevingswet afgelast. Daarmee neemt de kans toe dat de senaat niet voor 1 juli met de invoeringsdatum van 1 januari 2023 zal instemmen. De invoering van de wet per 1 januari 2023 komt hiermee verder onder druk te staan.
Privacy First maakt bezwaar tegen centrale databank met biometrische gegevens
door: Redactie iBestuur, 9 juni 2022

Stichting Privacy First is niet te spreken over het voornemen van staatssecretaris van Huffelen om met een wijziging van de Paspoortwet alsnog een centrale databank met biometrische gegevens (gezichtsscans en – vooralsnog “tijdelijke” – vingerafdrukken) te ontwikkelen. Wegens privacybezwaren werd de ontwikkeling van die databank begin 2011 stopgezet.
PubHubs: open en privacy vriendelijk sociaal netwerk
door: Redactie iBestuur, 7 juni 2022

Begin volgend jaar verschijnt PubHubs, een nieuw Nederlands sociaal netwerk gebaseerd op publieke waarden als privacy, veiligheid en transparantie. PubHubs is een initiatief van de Nijmeegse hoogleraar Security, privacy en identity Bart Jacobs en José van Dijck, hoogleraar Media en Digitale Samenleving aan de Universiteit Utrecht.
Rijk selecteert vijf partijen voor strategisch ICT-advies
door: Redactie iBestuur, 7 juni 2022

De Rijksoverheid heeft vijf partijen geselecteerd die de komende jaren de ministeries en uitvoeringsorganisaties gaan voorzien van strategisch ICT-advies. De interesse voor de aanbesteding was groot: het contract is goed voor €24 miljoen over vier jaar (met een maximum van €33 miljoen) en betreft de grote strategische IT-projecten binnen de overheid.
Tweede Kamer wil geen uniek id-nummer in Europese digitale identiteit
door: Redactie iBestuur, 3 juni 2022

De Europese Commissie wil dat iedere burger en elk bedrijf een Europese digitale identiteit (eID) krijgt. Daar staan kabinet en Kamer helemaal achter. Maar het voornemen om aan het id-bewijs een “uniek en permanent” identificatienummer te verbinden valt helemaal verkeerd. “We vrezen om de veiligheid”, zegt Van Huffelen over het verzet tegen het identificatienummer.
Wet digitale overheid wordt aangepast
door: Redactie iBestuur, 3 juni 2022

Staatssecretaris Van Huffelen (Digitalisering) past na kritiek van de Eerste Kamer de Wet digitale overheid aan. Er komt een aparte novelle die dit regelt. Belangrijkste kritiekpunten: meer privacy bij het ontwerp van inlogmiddelen, controleer commerciële partijen die inloggegevens koppelen om gevoelige data te verzamelen en verplicht het open source aanbieden van identificatie- en inlogmiddelen.
Overheid onderschat risico's van data verzamelen en delen
door: Redactie iBestuur, 30 mei 2022

Te veel ambitie en een hardnekkig gebrek aan IT-kennis zorgt ervoor dat de Nederlandse overheid risico’s rondom wetten als Systeem Risico Indicatie (SyRI) en Wet Gegevensverwerking Samenwerkingsverbanden (WGS) onderschatten. De ambities zijn groot, de complexiteit van de toepassing van data hierbij worden onvoldoende overzien.
Data-economie: de echte waarde moet nog blijken
door: Arnoud van Gemeren en Peter Olsthoorn, 29 mei 2022

De waarde van de data-economie is nog niet zo eenvoudig te kwantificeren, zo blijkt tijdens de gesprekstafel op 17 mei jl. over data-economie en innovatie. Landelijk en Europees worden stevige bedragen genoemd, maar harde criteria ontbreken. Bovendien is waarde niet alleen gebaseerd op geld, ook de toegevoegde waarde voor de samenleving moeten we meenemen.
Gedwongen huwelijk: ontwikkeling data-economie en verduurzaming datacenters
door: Redactie iBestuur, 24 mei 2022

Om verder te komen op het gebied van duurzaamheid, de ontwikkeling van de data-economie en innovatie, is een sterkere vertrouwensrelatie nodig tussen overheid en bedrijfsleven. En politiek-bestuurlijke steun voor de ontwikkeling van een duurzaam digitale infrastructuur. iBestuur organiseerde 17 mei j.l. gesprekstafels met stakeholders vanuit markt, wetenschap en overheid.
Nederlander staat open voor nieuwe identificatiemethoden
door: Redactie iBestuur, 24 mei 2022

Nederlanders staan open voor nieuwe, innovatieve manieren om hun identiteit aan te tonen. Dit blijkt uit een groot Europees onderzoek van Signicat onder ruim 7.600 consumenten van financiële producten zoals een bankrekening of hypotheek. Identificatie met behulp van een digitale identiteit zoals iDIN heeft echter nog altijd de voorkeur.
Groeiende bezwaren tegen toezicht door privacywaakhond AP
23 mei 2022

Het kabinet wil dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) het toezicht op algoritmes op zich gaat nemen, maar de weerstand daartegen neemt toe. Corien Prins, voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, pleit ervoor het toezicht onder te brengen bij de toezichthouders per sector. Dat meldt het FD
Eerste Kamer wil in juni opheldering over DSO
door: Martin Hendriksma, 23 mei 2022

Het Adviescollege ICT-toetsing moet komen uitleggen waarom het afziet van nieuw onderzoek naar de staat van het Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO). Dat is de uitkomst van de commissievergadering Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO). Het college was in februari nog kritisch over de staat van het DSO en stelde vraagtekens bij de invoering per 1 januari 2023.
CBS: 80 procent van de Nederlanders beschikt over digitale basisvaardigheden
door: Eveline Meijer, 12 mei 2022

Nederland doet het goed wat betreft digitale vaardigheden: maar liefst 80 procent van de 16- tot 75-jarige Nederlanders had in 2021 digitale basisvaardigheden of zelfs meer dan de basisvaardigheden. Dat is veel meer dan het gemiddelde in de Europese Unie, dat op 54 procent ligt, aldus het CBS.