
zoeken binnen de website
nieuws
Grip krijgen op cybersecurity
door: Marieke de Vos, 29 mei 2017

Cyber security is ‘Chefsache’ stelde Rob Bertholee, directeur-generaal AIVD, op 22 mei 2017 op het symposium in Nieuwspoort van de Cyber Security Raad en iBestuur. Maar wat kunnen bestuurders er dan mee? Veel, zo bleek.
Uitwisseling cybersecurity-info hard nodig
door: Peter Olsthoorn, 23 mei 2017

Nederland moet ook voor het kennisintensieve bedrijfsleven een uitwisselingsinfrastructuur opbouwen voor cybersecurityinformatie. Daarbij kan een voorbeeld worden genomen aan de VS, het Verenigd Koninkrijk of Duitsland. Minister Kamp onderschrijft de conclusies van TNO.
Kamervragen over vonnis Hoge Raad doorzoeken telefoons
door: Peter Olsthoorn, 22 mei 2017

Strafrechtelijk doorzoeken van een smartphone moet worden beperkt, vindt de Hoge Raad. Het onderzoek moet specifiek gericht zijn op een beperkt aantal gegevens om te voorkomen dat de privacy wordt geschonden. Moet nu de wet worden aangepast?
Verzet tegen ICT-uitbesteding stad Groningen
door: Peter Olsthoorn, 19 mei 2017

De gemeenteraad en Ondernemingsraad van Groningen vrezen dat de beoogde uitbesteding van automatisering van de stad negatief uitpakt voor personeel, kwaliteit van dienstverlening en privacy van burgers.
Hoe open source toch gewoon wordt
door: Freek Blankena, 18 mei 2017

DUO zag zich enkele jaren geleden genoodzaakt het opleveringsproces van nieuwe applicaties flink te moderniseren en te versnellen. Die operatie is inmiddels bijna afgerond – vrijwel geheel met behulp van opensourcesoftware.
Wie wordt er waarom cyberboef en hoe verdient hij/zij geld?
door: Peter Olsthoorn, 17 mei 2017

Veel onderdelen van Veiligheid en Justitie zetten alle zeilen bij om ons tegen cybercriminaliteit te verdedigen. Maar we weten te weinig van cybercriminelen. Nu is er een onderzoekagenda.
Bertholee: voortdurende cyberaanvallen op Nederlandse ministeries
door: Peter Olsthoorn, 16 mei 2017

Politieke een economische spionage en ook sabotage van infrastructuur en cyberterrorisme baren de baas van de Nederlandse veiligheidsdienst zorgen.
Nieuwe digitale mensenrechten voorbereid
door: Peter Olsthoorn, 15 mei 2017

Het ‘recht niet gemeten, geanalyseerd of gecoacht te worden’ en het ‘recht op betekenisvol menselijk contact’. Deze beide ‘digitale’ mensenrechten hebben we nodig volgens het Rathenau Instituut. De Raad van Europa beaamt het.
De schaarse successen van Digitale EU-agenda
door: Peter Olsthoorn, 12 mei 2017

De oude tv-frequenties gebruiken voor 5G mobiel internet, nieuwe privacyregels vanaf mei 2018 en afschaffing van roaming in juni 2017: dat zijn de drie gerealiseerde voornemens – op een totaal van 35 – voor één Europese digitale markt.
Intelligente mobiliteit in gemeenteland
door: Marieke Vos, 11 mei 2017

De zelfrijdende auto is inmiddels het symbool van ‘smart moblity’. Maar intelligente mobiliteit is meer dan dat, want ook slimme stoplichten horen erbij. Hoe snel gaan deze ontwikkelingen? En wat kan de gemeente ermee?
"Innovatie komt nooit alleen"
Verslag van het iBestuur Mobility Congres 2017
door: Karina Meerman, 4 mei 2017

Het programma van het iBestuur Mobility congres ontstond in co-creatie en dat kwam in veel sessies tot uiting. Het werd een dag van hoge energie en goede moed. Deelnemers hadden er zin in om van elkaar te leren. Hoe complex is mobiele interactie met de burger? Wat kunnen overheid en start-ups leren van elkaar? En hoe wat zijn de voordelen van innovatiepartnerschap bij aanbesteden?
'Digicommissaris kreeg te weinig voor elkaar'
door: Peter Mom, 28 april 2017

In de zomer van 2014 zette minister Plasterk Digicommissaris Bas Eenhoorn aan het werk om de in het NUP-moeras vastgelopen digitale overheid vlot te trekken en gaf hem vier jaar. Na tweeënhalf jaar stelde hij een commissie in die Eenhoorn de maat moest nemen. Oordeel: er is best wat verbeterd, maar falen overheerst.
“Ontslagaankonding geen dreigement, maar een uitnodiging"
door: Fred van der Molen, 21 april 2017

Bas Eenhoorn stapt op als Digicommissaris als in het nieuwe kabinet een minister verantwoordelijk wordt voor zijn takenpakket. Dat is geen dreigement maar een ‘uitnodiging’, aldus Eenhoorn. En natuurlijk een poging om bij de formatie nog enige aandacht te krijgen voor het dossier digitalisering.
“Overheid moet radicaal veranderen”
Stuurgroep Informatiesamenleving en Overheid hijst stormvlag
door: Fred van der Molen, 19 april 2017

De overheid moet zijn houding ten opzichte van digitalisering radicaal veranderen. Dat is de alarmistische boodschap van ‘Maak Waar’, het rapport van de Studiegroep Informatiesamenleving en Overheid. De studiegroep pleit voor ministeriële aansturing onder voorzitterschap van de minister-president. Digitalisering moet ‘Chefsache’ worden. En de Generieke Digitale Infrastructuur (GDI) moet worden bestempeld tot een vitale infrastructuur.
SVB koestert alsnog de Cobol-code
door: Freek Blankena, 13 april 2017

Een paar jaar geleden moest de SVB op zijn schreden terugkeren. Een grootscheepse systeemvernieuwing werd afgebroken. Nu bloeit de aloude ICT-omgeving weer op en kiest de SVB voor evolutie in plaats van voor revolutie van systemen. Zo slecht waren die in Cobol geschreven applicaties helemaal niet, blijkt de conclusie op een kennissessie van het Bureau ICT Toetsing.