
zoeken binnen de website
nieuws
Banken vieren eigen feestje
Idensys blijkt niet de enige inlogoptie
door: Peter Olsthoorn, 10 december 2015

Idensys – voorheen eID – gaat deze maand zijn eerste test beleven. Maar er zijn meer pilots. De Belastingdienst forceert een parallel systeem voor inloggen bij overheden – en straks webwinkels – naast Idensys. Gaat de politiek akkoord?
Van dichtgetimmerde aanbesteding naar flexibel ontwikkelproces
door: Marieke Vos, 1 december 2015

Op 19 november kwamen vijf ervaren Gateway Reviewers en vijf topmensen uit het ICT-bedrijfsleven bij elkaar om hun inzichten en ervaringen te delen over de samenwerking tussen overheid en markt. “Met een goede besturing en een goede discipline in omvangrijke projecten kun je elke uitdaging aan.” Een verslag van de tweede Gateway-sessie.
Papieren normen en rode pennetjes
door: Marieke Vos, 25 november 2015

Goede softwarekwaliteit is belangrijk voor onder meer betaalbaar onderhoud en veiligheid. Het is een breed begrip dat zeker ook bestuurders aangaat. De verschillende invalshoeken werden besproken tijdens een volledig volgeboekt iBestuur symposium op 23 november in Nieuwspoort.
Hoe doen de buren het?
Wat kan een met software worstelende overheid leren van anderen?
door: Fred Teunissen, 11 november 2015

De kwaliteitsborging van grote IT-projecten bij de centrale overheid staat ter discussie. Het gaat nog te vaak en te ernstig mis. Dat roept de vraag op hoe bestuurders in andere sectoren greep houden op de kwaliteit van hun producten en diensten. En doen ze dat in sommige opzichten misschien wel slimmer dan hun collega’s bij het Rijk?
‘Als opdrachtgever moet je er tijdig bij zijn’
Leveranciers over softwarekwaliteit
door: Fred van der Molen, 5 november 2015

Al lijkt software goed te werkten, onder de motorkap kan de code een ramp zijn. De betere softwareleverancier zet methoden en tools in om de kwaliteit in de breedte te verbeteren. Maar ze zien wel graag dat de opdrachtgever ze tijdens het ontwikkelen al kritisch volgt.
Dimpact krijgt PinkRoccade erbij voor burgerzaken
door: Freek Blankena, 4 november 2015

Een groot deel van de leden van het gemeentelijke samenwerkingsverband Dimpact gaat een geïntegreerd burgerzakensysteem invoeren dat is gebaseerd op het bestaande zaaksysteem van Atos en het burgerzakensysteem van PinkRoccade.
Eerste BIT-toets: Operatie BRP moet transparanter
door: Freek Blankena, 29 oktober 2015

Het Bureau ICT-Toetsing heeft als eerste proeve de Operatie BRP onder de loep genomen. Dat moet ondere andere transparanter, zodat de politiek niet zo snel meer in de verleiding komt het project nog ingewikkelder te maken dan het al is.
De spaghetticode voorbij?
Dankzij ISO-norm aandacht voor breder kwaliteitsbegrip
door: Fred van der Molen, 28 oktober 2015

In welke mate dragen methodieken, geautomatiseerd testgereedschap en ISO-normen bij aan betere software en minder faalkosten? Deskundigen aan het woord.
'KING moet regie nemen over uitwisselingsstandaard StUF-BG'
door: Freek Blankena, 27 oktober 2015

Het koppelen van gemeentelijke systemen levert veel hoofdbrekens op. De gemeente Den Haag had zo haar twijfels over de daarbij veel gebruikte StUF-BG standaard en liet die eens doorlichten. Dat levert geen mooi beeld op.
Jeannine Peek: zakendoen zonder praten kan niet
door: Bas Linders, 26 oktober 2015

Wat bespreekt Jeannine Peek, de kersverse voorzitter van brancheorganisatie Nederland ICT, eigenlijk met de overheid? Wat is het wensenlijstje van de Nederlandse ICT-industrie en hoe voorkom je steeds weer nieuwe ophef over te intieme contacten tussen ICT-bedrijven en ambtenaren?
Relatie overheid en markt: van lose-lose naar win-win
door: Marieke Vos, 20 oktober 2015

“Ik hoorde eens een topman uit het bedrijfsleven zeggen dat de overheid ‘easy money’ is. Dat is niet goed, daar moeten we wat aan doen.” Een aantal ervaren Gateway reviewers van de overheid en topmensen uit het IT-bedrijfsleven deelden inzichten tijdens een eerste verdiepingsbijeenkomst. De relatie tussen overheid en markt kan beter, zo was de gedeelde conclusie.
Goede software is geen luchtspiegeling
door: Freek Blankena, 15 oktober 2015

Het komt maar al te vaak voor: een ICT-project bij de overheid dat niet van de grond komt, (mede) omdat de ontwikkelde software bij nader inzien kwalitatief onder de maat blijkt. Bestuurders/opdrachtgevers weten vaak niet wat die maat inhoudt. Maar er is wel degelijk meer grip op softwarekwaliteit mogelijk. “Elke nieuwe auto heeft toch ook een airbag?”
Belastingdienst zoekt heil in datalaag
door: Freek Blankena, 14 oktober 2015

Geen logge IT-projecten meer, maar een ‘datalaag’ vanwaaruit belastingplichtigen gerichter te benaderen zijn. De Belastingdienst wordt ‘informatiegestuurd’, ‘subjectgericht’, efficiënter en goedkoper. Maar vooral géén Big Brother, bezweert COO Hans Blokpoel.
‘Elias’ smoort mega-ambitie niet
door: Peter Mom, 8 oktober 2015

Gemeenten, provincies en waterschappen, althans hun koepels, sloten begin juli een bestuursakkoord met minister Schultz van Haegen over de invoering van een wet die alles rond de fysieke leefomgeving moet regelen. Omgevingswet: na het rapport-Elias een megaprogramma met mega-ambities.
Megaproject met haken en ogen
door: Peter Mom, 23 september 2015

Hoeveel wetten de Omgevingswet gaat vervangen, daarover lopen de berichten uiteen, maar dat bundeling van het omgevingsrecht in één wet, in de uitvoering ondersteund door een samenhangend stelsel van ICT-voorzieningen, een kolossale operatie is, staat buiten kijf.