zoeken binnen de website

nieuws

Branches digitale infrastructuur pleiten voor een nieuwe economie

door: Redactie iBestuur, 16 september 2022

De klimaatcrisis, de energiecrisis en de hoge inflatie laten volgens Dutch Data Center Association, Dutch Cloud Community, Digitale Infrastructuur Nederland en Fiber Carrier Association, zien dat een omslag in beleid nodig is. Ze stelden een manifest op voor een nieuwe economie, gebaseerd op maatschappelijke meerwaarde, duurzaamheid, digitalisering, inclusiviteit en openheid.

lees meer

Waarden als uitgangspunt bij digitalisering

door: Marieke Vos, 15 september 2022

“De overheid moet zich net zo snel ontwikkelen als de digitale transformatie van onze samenleving. Dat is een flinke uitdaging. Niet technologie, maar publieke waarden moeten daarbij het uitgangspunt zijn,” zei staatssecretaris Alexandra van Huffelen op de plenaire opening van het iBestuur Congres 2022.

lees meer

Sociale Digitale Standaard voor inclusieve dienstverlening

door: Redactie iBestuur, 12 september 2022

Betrek burgers doorlopend bij de ontwikkeling van e-dienstverlening. Continue burgerparticipatie levert betere en meer inclusieve dienstverlening op. Dat is de kern van de Sociale Digitale Standaard, een initiatief van stichting Digitaal Burgerschap Nederland (DBN). De SDS werd vandaag aangeboden aan staatssecretaris Van Huffelen van Digitale Zaken.

lees meer

Commissie Digitale Zaken over AI en cybersecurity

door: Redactie iBestuur, 12 september 2022

Op 13 september vindt in de Vaste Kamercommissie Digitale Zaken een rondetafelgesprek plaats over AI. Op 14 september overlegt de commissie met minister Yesilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid over online veiligheid en cybersecurity. Op de agenda onder andere de integratie van Digital Trust Center, CSIRT-DSP en Nationaal Cybersecurity Center.

lees meer

Nederland krijgt één cybersecurity expertisecentrum

door: Redactie iBestuur, 7 september 2022

Cybersecurity organisaties gaan de krachten bundelen. Het Nationaal Cybersecurity Centrum (NCSC), het Digital Trust Center (DTC) en het Cyber Security Incident Response Team voor digitale dienstverleners (CSIRT-DSP) gaan samen in één centraal expertisecentrum en informatieknooppunt. Alle organisaties in Nederland kunnen er straks terecht voor informatie en kennis.

lees meer

Digitale discipline informatiehuishouding moet verbeteren

door: Redactie iBestuur, 6 september 2022

Overheden moeten zorgen dat ze hun informatiehuishouding op orde hebben voordat ze beginnen aan digitale projecten. Naar aanleiding van een kritisch Bits of Freedom-onderzoek naar de gegevensbescherming bij gemeenten, eist staatssecretaris Van Huffelen meer digitale discipline als het gaat om naleving van de AVG.

lees meer

Investeringen nodig in digitale samenleving met oog op corona

door: Thijs Doorenbosch, 5 september 2022

Vijf adviescolleges, waaronder de WRR adviseren de overheid te investeren in een goede digitale infrastructuur. Bij een opleving van het coronavirus moet bijvoorbeeld zonder problemen online vergaderd kunnen worden en online les kunnen worden gegeven. Ook moeten er voldoende mogelijkheden komen voor om- en bijscholing.

lees meer

Gratis veilige wifi in gemeente Den Haag

door: Redactie iBestuur, 5 september 2022

Den Haag wil op veel plaatsen in de stad gratis veilige wifi aanbieden. “Veilig internetten moet de norm zijn”, aldus wethouder Bruines. Voor het brede publiek wordt Publicroam ingezet, op scholen is Eduroam beschikbaar en op locaties van de overheid is dit Govroam. Den Haag is hiermee de eerste gemeente die deze drie vormen van wifi aanbiedt.

lees meer

Race- en IT-innovatie in de Formule 1

1 september 2022

Behalve technische innovatie voor een licht en toch stevig chassis, hittebestendige rubberbanden, wrijvingsvrije verf en meer materiaalkunde is de F1 ook een broedplaats voor ICT-innovatie. In Zandvoort stromen dit weekend vele realtime data van rondracende wagens naar controlecentra, en van daar naar krachtige clouds en terug.

lees meer

Overheden mogen commerciële clouddiensten inzetten

door: Redactie iBestuur, 30 augustus 2022

Overheidsinstanties mogen onder strikte voorwaarden gebruik gaan maken van commerciële clouddiensten. Het biedt voordelen, schrijft staatssecretaris Van Huffelen in een brief aan de Tweede Kamer, maar er zijn ook risico’s als het gaat om de bescherming van persoonsgegevens en staatsgevoelige informatie.

lees meer

Minister De Jonge informeerde de Kamer onvolledig over DSO

door: Martin Hendriksma, 25 augustus 2022

Het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) was door later doorgevoerde wijzigingen beduidend minder stabiel dan minister De Jonge dit voorjaar aan de Eerste Kamer deed voorkomen. De senaat kreeg een te rooskleurig beeld voorgeschoteld. In de beantwoording van Kamervragen geeft hij toe dat hij de Kamerleden ‘explicieter had moeten informeren.

lees meer

Staatssecretaris vraagt input over ontwikkeling digitale identiteit

door: Redactie iBestuur, 24 augustus 2022

Het kabinet wil dat er volgend jaar een open source wallet-app beschikbaar komt voor de Europese digitale identiteit waarmee Nederlanders zich kunnen identificeren. Staatssecretaris van Huffelen wil deskundigen vanuit wetenschap, bedrijfsleven, overheden, belangenbehartigers en ook burgers hier actief bij betrekken.

lees meer

Eerste versie 'digital wallet' in 2023 klaar

door: Redactie iBestuur, 19 augustus 2022

Burgers moeten meer regie krijgen op hun digitale leven. De invoering van een digitale identiteit moet dit streven ondersteunen. Dit vormt de basis voor de Nederlandse invulling van het Europese Digitale Identiteit raamwerk (EDI stelsel). De eerste versie van de ‘wallet’ wordt open source ontwikkeld. Staatssecretaris van Huffelen wil deze in 2023 werkend hebben.

lees meer

Bestuurlijk gevecht om bouw datacenters in Ierland

door: Redactie iBestuur, 17 augustus 2022

De Ierse overheid wist in de afgelopen jaren grote techbedrijven en datacenteroperators naar zich toe te trekken. De gemeente South Dublin County stelde echter in juni een verbod op het bouwen van datacenters in. Dat wordt nu aangevochten door zowel de landelijke overheid als Echelon Data Centers.

lees meer

Amsterdam UMC pleit voor publieke regisseur gezondheidsinformatie

door: Redactie iBestuur, 15 augustus 2022

Moet de regie op de verwerking en uitwisseling van digitale gezondheidsinformatie in Nederland in handen komen van een publieke organisatie, net als in veel andere landen? Ja, zeggen onderzoekers van van het Amsterdam UMC. Een publieke regisseur kan alle belangen bewaken, inclusief die van de burger.

lees meer