
zoeken binnen de website
nieuws
‘We laten het een beetje door de vingers glippen’
Parlementaire onderzoekscommissie van start
door: Bas Linders, 24 september 2019

Dat de Tweede Kamer zich heeft laten overhalen tot een Parlementair Onderzoek Digitale Toekomst is eigenlijk de schuld van de ‘digital champion’ van D66 Kees Verhoeven en zijn VVD-collega Jan Middendorp. Zij vinden daarbij commissievoorzitter Kathalijne Buitenweg aan hun zijde. Want digitalisering en de Tweede Kamer, dat is bepaald nog geen gelukkig huwelijk. “We zullen misschien wel pijnlijke momentjes voor onszelf blootleggen, maar daar moeten we niet bang voor zijn.”
Kansen van een sleuteltechnologie
door: Frits de Jong, 19 september 2019

Als schakel tussen wetenschap, bedrijfsleven en overheid weet Freeke Heijman goed wat er speelt in de wereld van de quantumtechnologie. Reizend tussen Delft, Den Haag en Brussel ervaart zij vrijwel dagelijks wat de kansen en uitdagingen zijn met betrekking tot deze relatief nieuwe tak van sport.
Wie is er bang voor de robots?
door: Roel van der Heijden, 17 september 2019

Automatisering en robotisering hebben hun intrede gedaan in vrijwel alle vlakken van de maatschappij. Waar robots nog niet zo lang geleden hun werk vooral binnen de muren van fabriekshallen deden, vind je ze nu terug in het klaslokaal en op de operatietafel. Hoe ver laten we dit komen? En hebben mensen daar überhaupt iets over te zeggen?
Frictieloze technologie is niet je beste vriend
door: Siri Beerends, 12 september 2019

Spraakassistenten die ongemakkelijke gesprekken overnemen, robots die ons nooit tegenspreken en apps waarmee we sociale confrontaties uit de weg gaan: hoeveel frictie willen we uitbesteden aan technologie en wat raken we daarmee kwijt?
Het soortelijk gewicht van de digitale kluis
door: Marjan Arenoe, 9 september 2019

Jan Middendorp (VVD) en Kees Verhoeven (D66) willen dat elke burger een digitale identiteit krijgt voor contact met de overheid. Arjan Widlak (Kafkabrigade) heeft zo zijn twijfels.
Commissaris is nog steeds voetganger op de digitale snelweg
door: Erik Bouwer, 5 september 2019

Het Nationaal Register trekt aan de bel: de commissaris heeft te weinig in huis om het hoofd te kunnen bieden aan de uitdagingen van de digitale transformatie. Bestuurders achten hun toezichthouders eigenlijk volstrekt ongeschikt. Disclaimer: de verwijten gaan beide kanten op. Ernstiger is dat het probleem al jaren bestaat.
Beter woord voor legacy: duurzame IT
door: Fred van der Molen, 4 september 2019

Daisy Geurts van de Algemene Rekenkamer ging bij het iBestuur Congres 2019 in op de potentieel problematische kanten van legacy-applicaties. Egbert Prins vertelde in dezelfde sessie over zijn ervaringen bij Sociale Verzekeringsbank (SVB). Doorontwikkeling van legacysystemen bleek daar een succesvol en duurzaam vervolg na een mislukt grootschalig vernieuwingsproject.
Een onvermijdelijk gevaar?
Shadow-IT bij de overheid
door: Erik Bouwer, 30 augustus 2019

Ze zijn razend handig: WhatsApp, Dropbox, WeTransfer, Gmail, Trello. Shadow-IT is software waarvan de IT-afdeling zegt dat het niet gebruikt mag worden, maar die de IT-eindgebruiker een oplossing biedt. Shadow-IT is een enorme risicofactor voor de overheid. Maar niemand kent de exacte omvang ervan.
'Met concrete eisen kunnen we de techniek ethisch vormgeven'
door: Mariëlle de Groot, 29 augustus 2019

Tijdens een heus college over techniek en ethiek vertellen TU Delft hoogleraren Marijn Janssen (ICT & Governance) en Jeroen van den Hoven (Ethics & Technology) over de kansen van innovatie met nieuwe technologie en de ethische uitdagingen daarbij.
Inzicht in informatiebeveiliging
door: Fred van der Molen, 27 augustus 2019

De publieke sector verandert door de opmars van digitale technologieën. De meer dan tweehonderd jaar oude Algemene Rekenkamer speelt daar op in met nieuwe onderzoeksdoelen en -methoden. Daar hoort ook hacken bij.
Alternatieven voor Facebook, Twitter en WhatsApp
door: Karina Meerman, 22 augustus 2019

Digitale dienstverlening is relatief eenvoudig via commerciële digitale platformen, zoals WhatsApp of Facebook. Maar wegen de economische en veiligheidsrisico’s nog op tegen het gemak? Op het iBestuur Congres ging Tweede Kamerlid Kees Verhoeven in gesprek met een panel en de zaal.
Een BSN ‘klaar terwijl u wacht’
door: Marlies Ruijter, 15 augustus 2019

Gemeente Groningen bedacht een plan om razendsnel duizenden buitenlandse studenten van een Burgerservicenummer te voorzien. PinkRocccade Publiekszaken werkt momenteel aan de praktische – en veilige – uitvoering ervan. Een mooi voorbeeld van cocreatie van overheid en markt waarin onderling vertrouwen en een gezamenlijke focus helpen om snel van idee naar concrete oplossing te komen.
Valley: appstore in het geodomein
door: Marlies Ruijter, 15 augustus 2019

Een app ontwikkelen voor een overheidsorganisatie en daar een andere overheidsorganisatie nog eens voor laten betalen? Bij Imagem doen ze dat anders. Het softwarebedrijf zet de apps in Valley, een soort appstore waar overheden kosteloos apps kunnen hergebruiken. En sterk staaltje cocreatieplatform.
NL-app voor statushouders is teamprestatie
door: Marjan Arenoe, 13 augustus 2019

Met pizza’s, een biertje en je benen op tafel broeden op een goed idee. Een team van inhoudelijk specialisten en slimme ontwerpers bij elkaar halen en na vijf dagen met een werkend prototype naar buiten komen. Wigo4it ontwikkelde met een gemengd team een superhandige app voor statushouders. De manier waarop lijkt op zo’n avontuur in een fijn jongensboek.
Gelijkwaardig partnership op Common Ground
door: Jet van Eeghen, 12 augustus 2019

De gemeente Almere is een typische ‘Centric-gemeente’; ze betrekt de meeste grote gemeentelijke applicaties van deze leverancier. Dat belet de gemeente niet om stappen te zetten richting Common Ground. Want daar ligt de toekomst. En Centric verdwijnt daarmee niet naar de achtergrond; alleen de relatie verandert. Want een goed samenspel tussen gemeenten en markt zorgt voor echte vernieuwing.