
zoeken binnen de website
nieuws
'Facebook en Twitter hebben geen nutsfunctie'
Verhoeven (D66): overheid moet eigen social mediakanalen ontwikkelen
door: Erik Bouwer, 19 maart 2019

Tweede Kamerlid Kees Verhoeven (D66) wil dat de overheid niet langer Facebook, WhatsApp en Twitter inzet voor de communicatie met de burger. “Dat wekt de indruk dat die een soort nutsfunctie hebben.” De overheid moet hiervoor eigen kanalen ontwikkelen. Hij wil hiervoor een motie indienen bij de behandeling van de Wet digitale overheid.
‘Zijn we te ver doorgeschoten met wettelijke bescherming?’
door: Redactie, 18 maart 2019

“Misschien zijn we te ver doorgeschoten met wettelijke bescherming”. Volgens Bibi van den Berg, hoogleraar Cybersecurity Governance aan de Universiteit Leiden, zijn de sancties die kunnen worden opgelegd bij het niet melden van een datalek zo zwaar, dat organisaties vrij snel in een soort van kramp schieten.
Geen revolutie maar evolutie
SVB kiest ‘ouderwets’ COBOL-systeem
door: Fred van der Molen, 14 maart 2019

In 2014 brak de Sociale Verzekeringsbank een al jaren lopende grootschalige systeemvernieuwing af. Een moedige stap, zeker gezien de miljoeneninvestering die ermee gemoeid was. Soms is het zo gek nog niet om oude schoenen niet zomaar weg te gooien. Zeker niet als die oude schoenen legacysystemen zijn die met wat moderniseringen nog jaren als gegoten zitten.
Hoe brug te slaan tussen burgers en overheid?
Rondetafeldiscussie over armchair auditing
door: Frits de Jong, 7 maart 2019

Een brug slaan tussen burgers en overheid, bijvoorbeeld door burgers inzage te geven in de uitgaven van de overheid. Het klinkt mooi, maar het leidt ook tot veel vragen. Want waarom zou je dat willen? En als je daartoe besluit, hoe pak je dat dan aan? Gooi je als overheid álle beschikbare data ‘over de schutting’, of maak je vooraf een selectie? En wat levert het overheden eigenlijk op als je al die data en die informatie ontsluit en burgers mee laat kijken?
Te complex voor een digitaal systeem?
De vele gezichten van het DSO
door: Bas Linders, 4 maart 2019

2019 is het jaar van de waarheid voor het digitale onderdeel van de nieuwe Omgevingswet. Bij de programmaorganisatie die moet zorgen voor tijdige beschikbaarheid stapelen de deadlines zich op en stijgt de druk om te ‘leveren’, terwijl veel Nederlandse gemeenten zich nog niet lijken te realiseren dat ze in actie moeten komen om hun deel van de afspraken rondom de invoering van de wet na te komen. En de verantwoordelijke minister? Die schetst in de Tweede Kamer een beeld dat niet door alle betrokkenen wordt herkend.
‘We moesten het wiel uitvinden’
Experimenteren met datagedreven beleid
door: Brigit Kooijman, 25 februari 2019

In Rotterdam werkt een consortium aan een innovatief, experimenteel project dat meer kennis moet genereren over datagedreven beleidsontwikkeling. De komst van de AVG afgelopen mei zorgde voor verwarring, en voor vertraging, maar alle partijen – de gemeente Rotterdam, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en TNO – zijn niettemin enthousiast over de samenwerking. “Niemand kan het meer alleen.”
Minister: DSO op schema en binnen budget
door: Bas Linders, 21 februari 2019

Volgens verantwoordelijk minister Kasja Ollongren (BZK) is het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2021 klaar en zal het een gebruiksniveau bieden dat vergelijkbaar is met de huidige dienstverleningsniveaus van de nu gebruikte systemen OLO, ruimtelijkeplannen.nl en aimonline.
'We bouwen dit voor 17 miljoen Nederlanders'
MijnApp Eindhoven
door: Peter Olsthoorn, 14 februari 2019

Met MijnApp werkt de gemeente Eindhoven, samen met gemeenten, VNG en BZK aan een instrument om burgers digitale dienstverlening te bieden met toegang tot alle informatie en transacties van overheden en andere partijen, met regie over ‘mijn eigen gegevens’.
‘Zo uniek is lokale belastingheffing niet’
Maatwerk de deur uit
door: Fred van der Molen, 6 februari 2019

In december 2013 knetterde het op het hoofdstedelijke stadhuis toen het door Jan Flippo genoemde ICT-monster toesloeg bij de Amsterdamse Belastingen. Een miljoenenblunder noopte de dienst tot nadenken. Met een wellicht verrassende uitkomst: maatwerk moest plaatsmaken voor standaardprogrammatuur.
Amsterdamse ICT: vijf jaar later
Jan Flippo, CIO en directeur hoofdstedelijke ICT
door: Fred van der Molen, 4 februari 2019

In de zomer van 2010 kon de hoofdstedelijke burgerlijke stand tot drie keer toe geen rijbewijzen en paspoorten uitgeven. Daarbij liepen de ICT-uitgaven gierend uit de hand. Jan Flippo nam per 1 juli 2012 de opdracht aan om van Amsterdam – althans op ICT-terrein – een ‘normale stad’ te maken. Wat is daarvan terechtgekomen?
Realiteit met ambitie
Tussenstand NL DIGIbeter
door: Quita Hendrison, 29 januari 2019

NL DIGIbeter, de agenda voor de digitale overheid belooft ‘debat en aan de slag’. Voortvarendheid is immers het devies van verantwoordelijk staatssecretaris Raymond Knops. Daarom kloppen we nu, ruim een halfjaar later, voor een tussenstand aan bij Katja Verhulst. Met een data agenda, een Kamerbrief, een waaier aan hackatons, challenges en pilots lijkt het erop dat de vaart er goed in zit.
‘Algoritmes vervangen niet het stadsbestuur’
door: Cyriel van Rossum, 24 januari 2019

De grootste uitdaging voor de overheid op het vlak van big data, is voorkomen dat grote ondernemingen en technologieën het publieke belang kapen. “De overheidsrelevantie is heel erg groot”, zegt de Haagse wethouder Saskia Bruines. Zij voert het initiatief aan van de vijf grote steden om gezamenlijk op te trekken in de ontwikkeling van het concept Smart City.
Goed archief is grondslag voor transparantie
De nieuwe Archiefwet
door: Rineke van Houten, 10 januari 2019

Er komt een nieuwe Archiefwet. Dat is voor overheidsorganisaties geen reden tot overhaaste acties om de boel op orde te brengen, maar rustig afwachten is ook niet verstandig. Al was het maar vanwege de voorgenomen halvering van de overbrengingstermijn van 20 naar 10 jaar.
Nieuwe site iBestuur nu ook toegerust voor mobiele toepassingen
door: Redactie , 7 januari 2019

Eind vorige week is een nieuwe versie van de iBestuur website opgeleverd. Een versie die responsive is, dat zoveel wil zeggen dat de site nu ook op de meestgebruikte mobiele toepassingen (smartphone, tablet) goed leesbaar is. Ook zijn enkele ‘cosmetische ingrepen’ doorgevoerd.
‘Goed informatiebeheer is een burgerrecht’
Arie Slob versus de dementerende overheid
door: Bas Linders, 20 december 2018

De afgelopen vijftien jaar is steeds meer overheidsinformatie gedigitaliseerd. Vaak zonder rekening te houden met digitale archivering. Om te kunnen garanderen dat overheidsinformatie vindbaar en bruikbaar blijft, wil minister Slob de Archiefwet moderniseren. Het wetsvoorstel moet nog voor komende zomer klaar zijn.