zoeken binnen de website

Amsterdam sluit zich aan bij Public Spaces

door: Redactie iBestuur | 13 november 2022

De gemeenteraad in Amsterdam nam vorige week een motie aan van GroenLinks-raadslid Elisabeth IJmker, waarin werd opgeroepen om aan te sluiten bij PublicSpaces, een coalitie van onder meer publieke organisaties die zich los willen maken van de technologie van grote techreuzen.

GroenLinks-raadslid Elisabeth IJmker | Beeld: GroenLinks Amsterdam

Een motie van GroenLinks-raadslid Elisabeth IJmker, waarin werd opgeroepen om aan te sluiten bij PublicSpaces, volgt op een eerder ingezonden open brief in het Parool en ook op iBestuur waarin ze zich samen met raadslid Itay Garmy van Volt verzette tegen de huidige cloudstrategie van de gemeente. Ze willen dat de gemeente minder afhankelijk wordt van de grote technologiebedrijven (Big Tech).

Public Spaces

De missie van PublicSpaces is te zorgen dat in 2026 alle privacy officers, CTO’s en ICT inkopers van publieke organisaties in Nederland op de hoogte zijn van alternatieve digitale instrumenten gebaseerd op publieke waarden. Technologie moet volgens de initiatiefnemers uitgaan van publieke waarden. Ze moeten goed geïnformeerd zijn en in staat om te kiezen voor deze alternatieven.
De coalitie telt inmiddels 35 organisaties uit Nederland. “Door samen te werken kunnen we onderhandelen met organisaties, alternatieven op de kaart zetten en experimenteren met nieuwe platforms en tools”, zo schrijft PublicSpaces op de eigen website. Amsterdam is de eerste gemeente die zich aansluit bij Public Spaces.

Bron: AG Connect

tags: , ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.