zoeken binnen de website

Bestuurlijk gevecht om bouw datacenters in Ierland

door: Redactie iBestuur | 17 augustus 2022

De Ierse overheid wist in de afgelopen jaren grote techbedrijven en datacenteroperators naar zich toe te trekken. De gemeente South Dublin County stelde echter in juni een verbod op het bouwen van datacenters in. Dat wordt nu aangevochten door zowel de landelijke overheid als Echelon Data Centers.

Ierland riskeert stroomuitval als er geen maatregelen worden genomen om de elektriciteitssituatie onder controle te krijgen. | Beeld: Shutterstock

Ierland is uitgegroeid tot een knooppunt voor datacenters. Dat heeft flinke gevolgen voor de stroomvoorziening in de regio, constateert The Register. Het energieverbruik van datacentra steeg van 5% van het totale verbruik in het land in 2015 naar 14% in 2021.

Datacenters eisen een tol van het Ierse elektriciteitsnet

Volgens de Ierse krant Irish Independent weigert de nationale energieleverancier Eirgrid nog nieuwe datacentra aan te sluiten in de Dublin-regio, in ieder geval tot 2028. De reden is dat het huidige stroomnetwerk het niet meer aankan.
De Commission for Regulation of Utilities (CRU) waarschuwde vorig jaar al dat datacenters een tol eisen van het Ierse elektriciteitsnet. De toezichthouder merkte op dat Ierland stroomuitval riskeert als er geen maatregelen worden genomen om de elektriciteitssituatie onder controle te krijgen.

Besluit onder druk

Te midden van de zorgen over het energieverbruik van datacenters kreeg Amazon Web Service toestemming van de gemeenteraad van Dublin om twee nieuwe datacentergebouwen in Noord-Dublin te ontwikkelen.

Naar verluidt is de regionale overheid van Dublin door de landelijke overheid opgedragen om het verbod op de bouw van datacenters op te heffen. Het verbod zou zonder landelijke toestemming zijn ingesteld. In de komende twee weken bepalen bestuurders of het verbod moet worden ingetrokken.

Volgens The Irish Times wordt de wijziging ook door Echelon Data Centres, een internationaal bedrijf dat datacenters ontwikkelt, aangevochten bij het Ierse Hooggerechtshof.

tags: ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.