zoeken binnen de website

Big Tech en Europese Digitale Identiteit

door: Redactie iBestuur | 18 oktober 2022

Is de Europese Digitale Identiteit een kans of bedreiging voor Big Tech? De EU wil de datamacht van Big Tech graag breken door burgers baas over eigen data te maken. Digitaal strateeg Ilyaz Nasrullah kijkt er met gemengde gevoelens naar. Volgens hem kan de in gebruik name van de EID er zelfs toe leiden dat burgers juist nóg meer data gaan delen met de techgiganten.

Ilyaz Nasrullah: Is decentralisatie van identiteit een valkuil?

In zijn column in dagblad Trouw wijst Ilyaz Nasrullah op de onstilbare datahonger van techbedrijven. Natuurlijk, er worden straks strenge eisen gesteld aan partijen die een EDI-app willen uitbrengen. Persoonlijke gegevens die in een digitale portemonnee zitten mogen niet automatisch gecombineerd worden met andere gegevens die zij van de portemonneehouder hebben. Tenzij degene hiervoor toestemming geeft. Juist die uitzondering gaat contraproductief werken, waarschuwt hij. Hier zit een grote kans voor Big Tech. De ervaring leert immers dat mensen op grond van gebruiksgemak al snel te verleiden zijn om op ‘ja’ te klikken op een verzoek om hun persoonlijke gegevens te koppelen aan het techaccount. Lekker makkelijk. Weg baas over eigen data….

iBestuur Event Europese Identiteit

Ilyaz Nasrullah kijkt kritisch naar de ontwikkelingen rond de Europese Digitale Identiteit. En juist daarom hebben we hem uitgenodigd om een keynote te verzorgen tijdens het iBestuur Event op 10 november a.s.

Hij gaat dan in op de vraag of decentralisatie van identiteit niet juist een valkuil is. Het ideaal achter het internet is altijd geweest dat er macht bij het individu komt te liggen. Ondanks dat ideaal is macht op het internet gecentraliseerd geraakt. Op wat voor manier zou dit ook kunnen gebeuren met het eID, en is het te voorkomen?

Klik HIER om het programma van het iBestuur Event Europese Identiteit te bekijken

tags: ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.