De EU presenteerde op 9 maart een visie en strategie voor de digitale transformatie van Europa in de periode tot 2030. Deloitte hield de ambities van de EU tegen het licht en constateert dat de plannen nogal ambitieus zijn. Het grootste probleem is het ontstellend gebrek aan IT'ers die de plannen moeten verwezenlijken.
Er is een verdubbeling van het aantal IT’ers nodig in de 27 lidstaten | Beeld: Shutterstock
Die conclusies kunnen worden getrokken uit een onderzoek uitgevoerd door Deloitte in opdracht van Vodafone. De EU presenteerde op 9 maart een visie en strategie voor de digitale transformatie van Europa in de periode tot 2030. Daarin worden de lidstaten een ‘digitaal kompas’ voorgehouden met vier hoofdpunten:
1. Vaardigheden
– 20 miljoen IT-specialisten en genderconvergentie
2. Veilige duurzame digitale infrastructuur
– Connectiviteit: gigabit voor iedereen, 5G overal
– Geavanceerde halfgeleiders: verdubbeling van het EU-aandeel in de wereldproductie
– Data, edge- en cloudcomputing: 10.000 klimaatneutrale uiterst veilige edgeknooppunten
– Computertechniek: eerste computer met kwantumversneller
3. Digitale transformatie van bedrijven
– Toepassing van technologie: 75% van de bedrijven in de EU gebruikt clouddiensten, kunstmatige intelligentie en big data
– Innovators: opschaling en financiering om het aantal EU Unicorns te verdubbelen
– Late instappers: meer dan 90% van de kleine en middelgrote ondernemingen haalt een basisniveau van digitale intensiteit
4. Digitalisering van overheidsdiensten
– Essentiële overheidsdiensten: 100% online
– E-gezondheid: 100% van de burgers heeft toegang tot medische dossiers
– Elektronisch identiteitsbewijs: 80% van de burgers gebruikt een digitale identiteitskaart
Tekort aan IT’ers
Het grootste probleem dat Deloitte constateert was het ontstellend gebrek aan IT’ers die de plannen moeten verwezenlijken. Er is een verdubbeling van het aantal IT’ers nodig in de 27 lidstaten. Uit de ontwikkeling in de afgelopen jaren blijkt dat er weinig schot zit in het wegwerken van de tekorten aan IT-talenten en de krapte door de pandemie eerder is toegenomen.
Cloudgebruik is voor veel nog nieuw
Daarnaast moet er zelfs een verdriedubbeling plaatsvinden van het aandeel bedrijven dat van de cloud gebruik maakt. Op dit moment ligt het gemiddelde voor de EU op 26%. In de plannen moet dat stijgen naar 75% in 2030. Deloitte constateert dat de digitalisering bij het mkb de afgelopen vijf jaar eigenlijk vrijwel heeft stilgestaan. Sterker nog in sommige landen daalde de ‘digital intensity index’ zelfs het afgelopen jaar zoals Tjechië, Portugal, Duitsland, Ierland en Frankrijk.
Ook liggen de ambities op het gebied van 1Gbps-netwerken erg hoog: er is een gat van 41% tussen de beschikbaarheid van een dergelijke verbinding voor Europeanen op dit moment en de doelen in de EU-agenda.
Positieve punten
Deloitte ziet wel positieve punten in de EU-visie wat betreft de oproep aan de overheden van lidstaten om meer samen te gaan werken en te coördineren op nationaal regionaal en lokaal niveau. Ook moedigt de EU het verbinden van digitale ecosystemen aan waarin publiek-private samenwerkingen ontstaan. Overheden kunnen zulke initiatieven helpen door data makkelijker beschikbaar te maken, bijvoorbeeld met betrekking tot smart cities, digitale gezondheidszorg, energie en mobiliteit. Projecten waarin de toegevoegde waarde van digitale investeringen worden gedemonstreerd kunnen verder helpen beslissers over de streep te trekken en publieke investeringen te faciliteren.
Dit artikel werd eerder gepubliceerd op AGConnect