zoeken binnen de website

E-zine Actieve openbaarmaking

Het wetsvoorstel Open overheid is door de Tweede Kamer (met een aantal amendementen) aangenomen. De overheid moet meer informatie uit eigen beweging gaan publiceren en toegankelijk maken voor iedereen. In dit digitale magazine interviews, praktijkcases en een digitaal verslag van de debatten en presentaties tijdens de Dag van de actieve openbaarmaking die iBestuur in samenwerking met het Rijksprogramma Duurzaam Digitale Informatievoorziening (RDDI) op 11 december jl. organiseerde.

KLIK HIER OM HET MAGAZINE TE OPENEN

‘Dit onderwerp leeft!’ constateert Jacqueline Rutjens, directeur van het RDDI. In de roos schiet, dat bewijzen de ontwikkelingen rond de kindertoeslagaffaire: de informatiehuishouding van de overheid is volop in de aandacht. “Ambtenaren vinden het over het algemeen geen probleem om hun werk openbaar te maken”, zegt ze. “Maar waar en hoe vinden ze de laatste informatie als ze bijvoorbeeld een Wob-verzoek krijgen? We verdrinken bijna in de data. Het is de doelstelling van het RDDI om het bewaren en vinden van data makkelijker te maken. Die laatste nota, die ene e-mail of dat ene app-bericht.”

Werk aan de winkel dus. De Dag van actieve openbaarmaking maakte veel reacties los. “Vele collega’s belden digitaal in om zich te informeren en kennis te delen over de implementatie van actieve openbaarmaking. Dit laat zien dat het onderwerp leeft, maar het wijst ook op een behoefte: collega’s hebben de behoefte van elkaar te leren tijdens dit traject,” vertelt Marieke van Wallenburg, directeur-generaal Overheidsorganisatie.

Lousewies van der Laan wil als directeur van Transparency International Nederland liefst alles openbaar, tenzij… “En zorg er dan ook voor dat de informatie goed vindbaar en toegankelijk is. Je hebt er niets aan als je terabytes aan informatie over mensen uitstort zonder context en ordening. Dan zijn ze nog verder van huis.”

Naast interviews met Jacueline Rutjens, Marieke van Wallenburg en Lousewies van der Laan biedt dit digitale magazine kijkje in de keuken van de pilot actieve openbaarheid bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). *Guido Rijnja, adviseur communicatiebeleid bij de Rijksvoorlichtingsdienst, schreef speciaal voor het E-zine een column: dilemmalogica en dus actieve openbaarheid helpt om legitimiteit te versterken.

Tenslotte heeft u via het E-zine rechtstreeks toegang tot de video’s van de presentaties en debatten tijdens de Dag van de openbaarmaking op 11 december jl.

tags: ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.