zoeken binnen de website

EC waarschuwt: EU moet sneller strategisch beslissen

door: Jasper Bakker | 8 september 2021

De Europese Unie krijgt de komende decennia te maken met een aantal wereldwijde ontwikkelingen die ingrijpende gevolgen hebben voor haar inwoners. Klimaat, milieu en snelle technologische veranderingen vergen ambitieuze beleidskeuzes, maar ook op internationaal democratisch verval en een andere wereldorde moet de EU vandaag al inspelen, meent de Europese Commissie.

“De pandemie heeft de noodzaak van tijdige ambitieuze strategische keuzes versterkt”, zei vicevoorzitter Maroš Šefčovič bij de presentatie van een Toekomstverkenningsrapport in Brussel. Het is de tweede keer dat het dagelijks EU-bestuur zo’n verkenning heeft opgesteld. “Dit rapport helpt ons de ogen op de bal te houden”, aldus de Slowaak.

Tien terreinen

De commissie heeft tien beleidsterreinen uitgezet waar de EU zich op zou moeten richten om tot 2050 een “onafhankelijke voortrekkersrol” te kunnen spelen en het blok van 27 landen in een “positieve richting” te sturen. Zo moet de EU haar afhankelijkheid van andere landen afbouwen voor bepaalde grondstoffen, halfgeleiders en goederen zoals geneesmiddelen.

Naast gezondheidszorg staat het veiligstellen van duurzame en betaalbare energie hoog op de lijst van prioriteiten. Daarna volgt ICT met het aandachtspunt van toegang tot open, veilige en transparante data . Ook kunstmatige intelligentie (AI) en geavanceerde (cutting-edge) technologie wordt daarbij genoemd. De lijst van tien strategische punten voor beleidsactie bevat ook het verzekeren van een pionierende rol op het wereldtoneel voor het realiseren van standaarden.

Ontwikkelen en behouden van talent

Verder is het Toekomstverkenningsrapport van de EC gericht op het ontwikkelen en behouden van vaardigheden en talent die overeenkomen met de ambities van de EU. Dit valt mede te vertalen naar informatie- en communicatietechnologie gezien het belang daarvan. Punt negen heeft ook een raakvlak met ICT; het versterken van security- en defensiemogelijkheden. Daarbij wordt echter ook toegang tot de ruimte genoemd, wat minder een ICT-aangelegenheid is.

De 27 landen moeten de handen ineenslaan om zelf nieuwe technologieën te ontwikkelen en produceren, en erop toezien dat de beroepsbevolking klaar is voor ander soort werk en kunstmatige intelligentie. Daarnaast wijst de commissie op het belang van internationale samenwerking om vrede en democratie in de wereld te bewaren.

Democratie bewaken

In 2020 leefde 34 procent van de wereldbevolking volgens haar in landen waar de democratie gevaar loopt. Opkomst en afhankelijkheid van digitale platformen plus snelle technologische ontwikkelingen (zoals AI-inzet) kunnen hierbij een rol spelen. Intussen groeit de wereldbevolking naar verwachting tot 9,7 miljard terwijl de bevolking in de Europese Unie juist zal afnemen tot 420 miljoen in 2050.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op AGConnect

tags:

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.