zoeken binnen de website

Europese Commissie wil jaarlijkse monitoring van digitalisering in EU-lidstaten

door: Redactie iBestuur | 16 september 2021

De Europese Commissie wil dat elke lidstaat jaarlijks verslag uitbrengt over de vorderingen die worden gemaakt op het gebied van digitalisering. Dit voorstel werd 15 september gedaan, samen met de State of the Union van Ursula von der Leyen. De overgang naar een klimaatneutrale economie hangt samen met een succesvolle digitale transformatie, betoogt de Commissie al langer.

De EC wil dat tegen 2030 minstens 80 procent van alle volwassenen over digitale basisvaardigheden beschikt en dat alle bevolkte gebieden 5G-dekking hebben. Europa moet een wereldleider worden op het vlak van de productie van halfgeleiders moet worden. “Europa is vastbesloten het voortouw te nemen in de wereldwijde technologische wedloop. Dat we onszelf streefdoelen voor 2030 hebben opgelegd, was een belangrijke stap, maar nu moeten we resultaten boeken”, zegt commissaris voor Interne Markt Thierry Breton donderdag in een mededeling. “We moeten ervoor zorgen dat Europa de komende jaren niet al te afhankelijk wordt.” Daarom heeft de Commissie nu een traject uitgestippeld om digitale omslag te realiseren. Het moet er in de eerste plaats voor zorgen dat geen enkele lidstaat de rol lost, want de digitale vooruitgang is zeer ongelijk. Precies daarom komt er een jaarlijks monitoringsysteem en een meerjarig strategisch stappenplan. Concreet zal de Commissie elk jaar een verslag opmaken met de gemeten digitale prestaties, afgezet tegen de uitgestippelde trajecten. Er zullen in het document ook gerichte aanbevelingen worden gedaan zodat de lidstaten – “rekening houdend met de nationale omstandigheden” – de streefdoelen voor 2030 kunnen halen. “De Europese visie op een digitale toekomst is een visie waarin technologie mensen sterker maakt. Daarom stellen we vandaag een concreet plan voor om de digitale transformatie tot stand te brengen”, zegt commissaris voor Digitale zaken Margrethe Vestager. “Voor een toekomst waarin innovatie werkt, zowel voor de bedrijven als voor onze samenlevingen.

tags:

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.