zoeken binnen de website

Implementatiesnelheid IPv6 te laag:

door: Bertwin Altheer | 3 maart 2021

Alle overheidswebsites en e-maildomeinen van de overheid moeten voor het einde van dit jaar, naast via IPv4, volledig bereikbaar zijn via IPv6. Dat besloot het Overheidsbreed Beleidsoverleg Digitale Overheid (OBDO) op 8 april 2020. Om aan deze afspraak te kunnen voldoen moeten een flink aantal overheidsorganisaties dit jaar nog aan de bak. Forum Standaardisatie roept overheden op leveranciers te vragen om IPv6.

Het aantal overheidswebsites en -mailsystemen dat IPv6 (de toekomstbestendige standaard voor netwerkadressen op internet) gebruikt neemt toe, maar voor veel overheden en hun leveranciers is er nog werk aan de winkel. Het nagenoeg uitgeputte en nog veel gebruikte IPv4 belemmert groei en innovatie, en bemoeilijkt fraudedetectie en -preventie. Een overheidsbrede overstap naar IPv6 volgt de markt-beweging en houdt de digitale overheid in de toekomst bereikbaar.

Uit metingen door het Forum Standaardisatie blijkt dat de adoptiegroei van IPv6 voor websites en e-mail te laag ligt om het streefbeeld van 100 procent adoptie eind 2021 te halen. Met name de adoptiegroei van IPv6 voor e-mail ligt erg laag (35 procent), maar ook de adoptie van IPv6 voor websites (74 procent) vergt meer aandacht wil de overheid eind dit jaar in de buurt van de 100 p[rocent komen.

Waarom IPv6?

Er zijn verschillende goede redenen om voor IPv6 te kiezen, ook juist als overheid: groei en innovatie van internet, directere en snellere dienstverlening, en tegengaan van fraude. Alleen als beide partijen die een verbinding maken IPv6 ondersteunen zal IPv6 worden gebruikt en kunnen de voordelen worden benut. Het individuele en maatschappelijke nut van IPv6 neemt daardoor toe naarmate IPv6 meer ondersteund wordt. De markt beweegt langzaam maar zeker naar IPv6; ondertussen beschikt meer dan 38 procent van de Nederlandse internetters over een IPv6-connectie. De overheid kan onder andere door zelf het goede voorbeeld te geven de adoptie verder versnellen.

Bertwin Altheer is communicatieadviseur bij Forum Standaardisatie

tags: ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.