zoeken binnen de website

Kan het duurzamer met datacenters?

door: Redactie iBestuur | 28 maart 2022

Datacenters staat onder zowel politieke als financiële druk. De Eerste Kamer riep het kabinet vorige week op om de komst van het megadatacentrum in Zeewolde tegen te houden. En de huidige energieprijzen dwingen de datacenters tot uitstel van investeringen, onder andere in nieuwe technieken die tot minder energieverbruik moeten leiden.

Het moet duurzamer met datacenters, daar is iedereen het over eens. Maar kan het ook? Tijdens de Kickstart Europe Confernce 2022 in Amsterdam werd uitgebreid gesproken over de techniek van ‘immersive cooling’ waarbij de servers ondergedompeld worden in een thermisch geleidende koelvloeistof. De restwarmte die hierbij ontstaat is 20 tot 40 graden hoger dan de restwarmte van luchtgekoelde datacenters. Bovendien kunnen datacenters met deze vorm van koeling efficiënter omgaan met ruimte, omdat er geen ruimte nodig is voor actieve koeling zoals ventilators.

Haalbaarheid nieuwe koelmethodiek

Of deze nieuwe methodiek snel ingevoerd kan worden is nog maar de vraag. Datacenters verbruiken veel energie. Met de huidige inkoopprijzen voor energie ontstaat flinke druk op de kastroom en stellen de centers investeringen die niet direct nodig zijn liever uit, waaronder ook investeringen in nieuwe technieken die tot minder energieverbruik leiden.
Tijdens het congres op 14 en 15 maart riep een aantal mensen op om het gebruik van ‘immersive cooling’ bij wet verplicht te stellen. Verwacht wordt dat de overheid de komende jaren een grote rol zal gaan spelen in het tempo van de ontwikkeling van datacenters. Zowel als het gaat om de bepaling van plaats als de inzet van duurzame technieken. de casus Zeewolde laat zien dat we maatschappelijk aan de grens van acceptatie zijn beland.

IJsland en Noorwegen als locatie

Is Nederland vol? Datacenters kunnen volgens sommigen beter in IJsland en Noorwegen geplaatst worden. Daar beschikt men over een overschot aan groene energie. Maar veel datacenters willen juist in een van de hyperconnectiviteitshubs zitten, zoals Amsterdam, Frankfurt of Parijs. Dat is echter niet voor alle dienstverlening nodig. Alexander Picchietti, Senior Director of Strategic Alliances bij Verne Global en tevens voorzitter van Data Centers Iceland houdt een pleidooi voor IJsland als ideale locatie: “De opgewekte elektriciteit in landen als IJsland is goedkoper, stabieler en 100 procent groen. Ook het klimaat is uitstekend, met elke dag van het jaar gratis koeling.”

tags: ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.