zoeken binnen de website

Kritiek uit Telecomsector: 5G-plannen EU niet haalbaar

door: Redactie iBestuur | 6 december 2021

Politici moeten hun beleid aanpassen en beter afstemmen op marktontwikkelingen. Digitale ambities moeten omgezet worden in concrete acties, anders zijn de EU-doelstellingen voor 5G-dekking en glasvezelaansluitingen in het jaar 2030 niet haalbaar. Dat schrijven elf CEO’s van grote telecombedrijven in een open brief aan de Europese Unie.

Het document is onder meer ondertekend door Joost Farwerck, CEO van KPN | Beeld: KPN

De Digital Decade-doelstellingen voor 2030 omvatten onder meer volledige dekking van de EU-bevolking met gigabit- en 5G-connectiviteit. De Europese Commissie presenteerde in het ‘Desi 2021’-rapport eerder dat Europa een dekking van 59 procent heeft van huishoudens met netwerkconnectiviteit met een zeer hoge capaciteit, met het potentieel om gigabit-connectiviteit aan te bieden. Volgens hetzelfde rapport bedraagt ​​de 5G-dekking op dit moment 14 procent van het EU-grondgebied.

Mededingingsregels

Eén van de punten die de CEO’s aankaarten is de remmende werking van mededingingsregels. Ze hebben eerlijke concurrentie als doel, maar staan in hun ogen innovatie en schaalvergroting in de gefragmenteerde Europese telecommarkt in de weg. Dat concurrentiebeleid heeft volgens de CEO’s prioriteit gegeven aan lage prijzen boven investeringen, kwaliteit, en innovatie. Ook roepen ze op dat hoge spectrumprijzen en veilingen die ‘kunstmatig niet-duurzame nieuwkomers op de markt dwingen’, moeten stoppen.

Meer inspanningen nodig

Volgens de ceo’s hebben aanhoudende marktfragmentatie en regelgevende beperkingen in de loop der jaren bijgedragen tot een verzwakking van de Europese telecomsector en hun investeringscapaciteit. Europese telecombedrijven hebben voor het zesde achtereenvolgende jaar de investeringen verhoogd, tot bijna 53 miljard euro, maar dat is niet voldoende, waarschuwen ze.
Er moeten meer inspanningen komen om de snelheid van de uitrol van 5G en glasvezel te vergroten en te voorkomen dat Europa verder achterop raak bij Azie en de VS. De ceo’s denken onder meer dat de Commissie politieke invloed kan uitoefenen bij de nationale regelgevers.

Grote verbruikers

In de brief roepen ze ook op dat grote gebruikers van netwerkdiensten, bijvoorbeeld aanbieders van streamingdiensten, een bijdrage moeten gaan leveren aan de investeringen in telecomnetwerken. Het gaat om bedrijven die zorgen voor de grootste pieken in het dataverkeer op de netwerken. Ze maken de netwerken te gelde, maar investeren er niet in, briesen de topmannen. Ze noemen geen specifieke namen maar het ligt voor de hand dat het gaat om partijen zoals Meta (Facebook), Google en Netflix.

Joost Farwerck poste de brief op LinkedIn.
Klik HIER om de brief van de Telecom CEO’s te lezen.

tags: , , ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.