Digitale toekomst eu
Nieuws

Nederlandse id-wallet: ‘open source en gedecentraliseerd’

De Nederlandse versie van de 'identiteitswallet' wordt open source ontwikkeld en data wordt decentraal opgeslagen. De ICT-Uitvoeringsorganisatie van het Rijk (ICTU) bouwt aan een eerste proefversie van de nieuwe digitale identiteit: een digitale kluis waarin onder andere een rijbewijs, diploma of verzekeringsgegevens kan worden opgeslagen.

Nederland gaat de eerste proefversie van de ‘digital wallet’ in eigen beheer ontwikkelen en onderhouden. | beeld: Shutterstock

Op Europees niveau wordt gewerkt aan een Europees raamwerk voor digitale kluizen (id-wallets). Het plan is om de afspraken over Europese id-wallets per 2025 werkend te krijgen. Staatssecretaris Van Huffelen heeft voor Nederland een meer ambitieuzer deadline voor ogen: zij wil een eerste proefversie van een publieke open source wallet in 2023 werkend hebben. In een gesprek met AG Connect bij de presentatie van de Werkagenda Digitalisering meldt ze dat is gekeken naar diverse internationale voorbeelden voor de ontwikkeling van de Wallet, waaronder Singapore, Estland en Denemarken die al met een digitale identiteit werken. “We bekijken goed wat andere landen al hebben geleerd.”

Experimenteren

Nederland gaat de eerste proefversie in eigen beheer ontwikkelen en onderhouden. Dat doet ICTU, de ICT-uitvoeringsorganisatie van het Rijk. Maar er is ook ruimte voor andere initiatieven vanuit de markt voor de uiteindelijke versie. “Maar we vinden het belangrijk om ook zelf met de technologie te experimenteren, zodat we ook eisen kunnen stellen aan de andere aanbieders van wallets.” De uiteindelijke Wallet moet voldoen aan de eisen die het kabinet belangrijk vindt: “Onder meer open source ontwikkeling en decentrale opslag van de data”, aldus de staatssecretaris.

10 november: iBestuur Event ‘Europese Digitale Identiteit’

Op 10 november organiseert iBestuur een event in samenwerking met het ministerie van BZK, de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) en marktpartijen over de ontwikkeling van de Europese digitale identiteit. Er staat een aantal interessante sprekers op het programma, waaronder:

  • Lorena Boix Alonso, Director for Digital Society, Trust & Cybersecurity, Directorate General for Communications Networks Content and Technology (DG CONNECT) bij de Europese Commissie
  • Jaap-Henk Hoepman, hoogleraar/universitair hoofddocent aan de Radboud Universiteit Nijmegen en gasthoogleraar aan de Karlstad Universiteit in Zweden. Hij onderzoekt onder andere ‘privacy by design’: het ontwikkelen van systemen die vanaf het begin gebouwd worden rondom gegevensbescherming.
  • Michiel van der Veen, directeur Innovatie en Ontwikkeling bij de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RiVG)
  • Ilyaz Nasrullah, Digitaal strateeg en Trouw-columnist, hij adviseert startups, grootbedrijven en overheden over hun digitale strategie en digitale innovatie.

Meer informatie en aanmelden

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren