zoeken binnen de website

Overheid ontmoet commercie in biometrie-ID

door: Peter Olsthoorn | 19 september 2013

De avond vóór de eerste drukbezochte bijeenkomst van het Identity Platform Nederland introduceerde Apple de iPhone met herkenning van vingerafdruk. Een strijd barst los.

Apple
“Is eID zoals de overheden top-down willen introduceren nog opgewassen tegen de macht van grote partijen die direct de consumenten aantrekken met grote systemen?” De vraag stellen is hem beantwoorden, volgens Reinier van der Drift van Authasas, exporteur van biometrische toegangssystemen aan onder meer Amerikaanse ziekenhuizen. Hij noemt de introductie van biometrie door Apple de aanzet voor een ‘revolutie de komende 18 maanden’.

Microsoft en Google hebben al hun eigen systemen voor fysieke herkenning en Amazon zal volgen. Ze willen authenticatie voor transacties, zoals Apple voor iTunes. Ook voor derden.
Dat deze grootmachten nationale overheden wegblazen gelooft Jaap Kuipers, initiatiefnemer van genoemd platform, niet. “Daarvoor hebben staten als borgers van identiteit toch een te sterke positie. Je moet echt op nationaal niveau nog een belangrijk systeem voor burgers optuigen.”
De Rijksoverheid komt in de beslissende fase met keuzes voor eID (elektronische identificatie en misschien een DigiD-chipkaart) met wellicht biometrie. De komende maanden zijn beslissend voor dit uitgebreide DigiD, dat in 2014 getest zal worden.

Er moet één set eID-afspraken komen en geen ‘digitale sleutelbos’ van verschillende middelen. Alle overheden, maar ook private partijen als webwinkels, moeten volgens die afspraken eID’s kunnen aanbieden en gebruiken, maar op gescheiden paden. Zo zal bij private partijen het burgerservicenummer verborgen moeten blijven maar moet de klant wel direct aan z’n klantnummer verbonden kunnen worden. (PO)

tags: , , , ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.