zoeken binnen de website

Safeonweb: Belgen krijgen app die waarschuwt voor cyberdreigingen

door: Redactie iBestuur | 17 november 2021

De Belgische overheid heeft een app uitgebracht waarmee Belgen kunnen zien of hun eigen WiFi-netwerken geïnfecteerd zijn. Ook toont de app nieuws over andere, meer algemene digitale dreigingen. In de ontwikkelingsfase hebben burgers miljoenen verdachte berichten naar Centrum voor Cybersecurity België gestuurd.

Beeld: Safeonweb.be

Alle Belgen kunnen nu de zogeheten Safeonweb-app downloaden. Deze security-app is ontwikkeld door het Centrum voor Cybersecurity België (CCB), de nationale Belgische autoriteit voor cyberbeveiliging. Gehoopt wordt dat hiermee veel phishingpogingen kunnen worden tegengegaan. Bij veel meldingen kan binnen 10 minuten een waarschuwing uitgestuurd worden, zo meldt het CCB.

Burgers in België kunnen hun eigen wifi-netwerk registreren in de app en krijgen bij mogelijke infecties een pop-up melding. Die is te lezen als men verbonden is met het geregistreerde wifi-netwerk en de lokatiebepaling aanstaat. De app biedt ook informatie over de gevonden infecties en zet gebruikers ertoe aan om die te verwijderen.

De informatie over de infecties krijgt de app van partners: zowel commerciële als opensourcebronnen. De app kijkt dan of het IP-adres van de gebruiker voorkomt in die informatie. Benadrukt wordt dat Safeonweb het netwerk van de gebruiker niet scant.

Een belangrijk deel van de informatie over infecties is de afgelopen vier jaar opgebouwd met behulp van meldingen door burgers van verdachte sms- en e-mailberichten. In 2021 zijn al 3,7 miljoen verdachte berichten naar het CCB gestuurd waardoor dit jaar al 1,3 miljoen verdachte links zijn geblokkeerd.

tags: , ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.