zoeken binnen de website

Samenwerking Agentschap Telecom en AIVD bij certificeren van IT-diensten

door: Redactie iBestuur | 12 juli 2022

Om de samenleving weerbaarder te maken tegen cyberaanvallen gaan Agentschap Telecom en AIVD intensiever samenwerken. De partijen ondertekenden vorige week hun overeenkomst. De samenwerking vloeit voort uit de Uitvoeringswet cyberbeveiligingsverordening. Deze regelt de nationale uitvoering van de Europese cyberbeveiligingsverordening

Gecertificeerde producten zijn over het algemeen veiliger in gebruik en weerbaarder tegen cyberaanvallen. | Beeld: Shutterstock

Certificering houdt in dat geëvalueerd wordt of een product of dienst aan bepaalde zekerheidsniveaus en veiligheidseisen voldoet. Dat gebeurt op diverse vlakken, zoals bijvoorbeeld juiste documentatie, ontwikkel- en ontwerpproces, productiemethode en testprocedures. Gecertificeerde producten zijn daarmee over het algemeen veiliger in gebruik en weerbaarder tegen bijvoorbeeld cyberaanvallen.

Agentschap Telecom
Agentschap Telecom is de Nederlandse Nationale Cybersecurity Certificeringsautoriteit (NCCA). Vanuit die rol houdt het toezicht op de cybersecurity-certificeringen van IT-producten, -diensten en -processen.

AIVD
De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst heeft, naast inlichtingenonderzoek, ook de taak om overheid, vitale sectoren en topsectoren van het bedrijfsleven weerbaarder te maken tegen digitale dreigingen. Certificering op gebied van IT is hierbij een belangrijk onderdeel. Gecertificeerde producten, processen en diensten voldoen aan de eisen voor digitale veiligheid. Dat maakt ons land weerbaarder tegen bijvoorbeeld cyberaanvallen.

tags: , ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.