zoeken binnen de website

Uiterlijk 1 oktober starten kabinet en Kamer met plannen voor Europees coronaherstelfonds

Demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra heeft aangekondigd uiterlijk 1 oktober in samenwerking met de Tweede Kamer plannen te maken om geld te krijgen uit het Europese coronaherstelfonds. Eerder wilde het demissionaire kabinet wachten met het plannen en uitvoeren van dit vraagstuk tot een nieuw kabinet was geformeerd.

Nu de formatie zo lang duurt zegt de minister toch toe te gaan onderzoeken voor welke onderdelen Nederland geld uit het herstelfonds zou willen aanvragen.

Nederland heeft als enige EU-lidstaat zijn verzoek voor het geld uit het fonds nog niet ingeleverd, ook al ligt er een bedrag van ongeveer 6 miljard euro klaar. Deze vertraging is te wijten aan het langzame formatieproces.

Volgens Hoekstra zijn ambtenaren al langere tijd bezig om analyses te maken van de voorstellen die Nederland zou kunnen doen. Ook worden de voorstellen van landen als Italië en Spanje grondig gecontroleerd. De komende weken discussiëren de EU-lidstaten over de herstelplannen.

Met het Europees Herstelfonds – door de Europese Commissie NextGenerationEU genoemd – wil de Europese Unie de economische klap van de uitbraak van het COVID-19 virus opvangen. Het Herstelfonds heeft een omvang van 750 miljard euro, bestaande uit 390 miljard aan subsidies en 360 miljard aan leningen.

Lidstaten krijgen deze subsidies en leningen alleen wanneer ze voldoen aan een aantal voorwaarden. Het geld moet gebruikt worden voor ‘verstandige hervormingen’ met nadruk op duurzaamheid en digitale ontwikkeling. Lidstaten moeten hun plannen ter goedkeuring voorleggen aan de Commissie en de andere lidstaten. Plannen kunnen tot 2023 worden ingediend. Het Herstelfonds is gekoppeld aan het Europees semester, waarmee ook het toezicht op de uitgaven is geregeld.

Bron: PDC IA

tags: ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.