Markt en overheid
Nieuws

Versnelling uitrol glasvezelnet door joint venture KPN en ABP

Bijna duizend dorpen en kleine woonkernen, van Vlieland tot aan Middelharnis, krijgen jaren eerder glasvezel dan gepland. Telecombedrijf KPN krijgt bij het aanleggen namelijk hulp van pensioenfonds ABP. Ze richten een speciale joint venture op om dit mogelijk te maken en investeren daarin 1 miljard euro.

Bee;d: Shutterstock

In november kondigde KPN al aan dat het de komende jaren 3,5 miljard euro steekt in verdere digitalisering, waaronder de verdere uitbreiding van het glasvezelnetwerk. In een periode van vijf jaar moeten ongeveer 2,5 miljoen huishoudens in grotere gemeenten van glasvezel worden voorzien. Door de samenwerking met ABP kan de komst van glasvezel in andere gebieden worden versneld.

Het gaat om bijna 700.000 aansluitingen in dorpen zoals Ankeveen, Grou en Zuidoostbeemster. Zij krijgen nu voor eind 2026 glasvezel ter vervanging van de verbinding via koper. Ook worden meer dan 200.000 adressen op circa 1400 bedrijventerreinen nu jaren eerder dan gepland aangesloten.

Eind 2026 heeft dan zo’n 80 procent van alle huishoudens in Nederland glasvezel via KPN of via het samenwerkingsverband met ABP. Dat gaat via een zogeheten joint venture die voor de helft in handen is van KPN en voor de andere helft van APG, de pensioenuitvoerder van ABP. Voor gebruikers maakt het niet uit of ze hun glasvezel straks via KPN krijgen of via het samenwerkingsverband, waarvan de naam nog niet bekend is.

Bijvoorbeeld afgelegen dijkwoningen in landelijk gebied kunnen straks nog wel verstoken zijn van glasvezel. Maar KPN laat weten zich ook in de periode hierna te blijven inzetten om heel Nederland van supersnel internet te voorzien. Daarnaast zijn er ook andere bedrijven actief bij het aanleggen van glasvezel. Zij zullen ook een deel van Nederland voor hun rekening nemen.

Volgens KPN-topman Joost Farwerck duurt het wel even voor de nieuwe verbindingen rendement opleveren. Dat komt omdat niet iedereen met zo’n nieuwe aansluiting meteen een glasvezelabonnement bij KPN afsluit. Toch denkt Farwerck dat er veel toekomst zit in deze technologie, aangezien mensen op den duur toch overgaan op het snellere net.

KPN stelde eerder al dat Nederland door de coronacrisis in een digitale stroomversnelling zit, met dus een grotere roep om veilig, betrouwbaar en snel internet. Steeds meer apparaten zullen in de toekomst in en om het huis rechtstreeks met internet verbonden zijn. Nu heeft het telecombedrijf al ongeveer een derde van Nederland van glasvezel voorzien.

Voor ABP is de deal ook interessant, legt bestuurslid Menno Snel van het grootste pensioenfonds van Nederland uit. “Deze samenwerking levert ons fonds een aantrekkelijk rendement op en draagt zo bij aan een goed pensioen van onze deelnemers.” Snel wijst erop dat de samenwerking met KPN komende jaren niet alleen veel glasvezelaansluitingen oplevert maar ook meer dan duizend banen. Er zijn namelijk veel mensen nodig om alle aansluitingen aan te leggen.

Bron: ANP

  • Robert K, IFIGO | 27 maart 2021, 14:25

    Als inwoner (en ondernemer) uit een klein dorp in Groningen kan ik enkel maar applaudisseren! Daarnaast levert het wellicht(eindelijk) concurrentie met Ziggo als het om snelheid aankomt.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren