partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina Centric

Centric-logo

Centric bouwt blockchain-demo voor logistiek

nieuws | 19 november 2018

Centric heeft een werkende blockchain-demo gebouwd op basis van algoritmes die de kern vormen van blockchain-technologie. De demo laat software nodes betrouwbaar met elkaar communiceren, voor toepassing in onder meer de logistiek- en transportsector.

blockchain centric

Twee studenten van de University of Applied Science Rotterdam hebben onlangs bij Centric hun afstudeeronderzoek naar blockchaintechnologie voltooid. Florian van Herk (Informatica) hield zich bezig met het realiseren van het Paxos consensus-protocol met behulp van software nodes. Dirk-Pieter Jens (Business Informatics & Management) deed onderzoek naar beschikbare data die in de gerealiseerde blockchain-pilot door de software nodes kan worden gebruikt.

Betrouwbare blockchain mogelijk binnen logistiek en transport

Het onderzoek van Dirk-Pieter Jens laat zien dat betrouwbare communicatie op basis van blockchain mogelijk is in de logistiek, bijvoorbeeld tussen systemen voor warehouse- en transportmanagement en boordcomputers in vrachtwagens.

De ‘knooppunten’ in de blockchain kunnen zelfstandig beslissingen nemen, zonder tussenkomst van een derde partij, of dat nu een mens is of machine. De ontwikkelde software nodes in het netwerk werkten boven verwachting goed samen: de blockchain-algoritmen die de studenten gebruikten, pasten naadloos in .NET Core, het ontwikkelgereedschap dat de studenten gebruikten.

Blockchain voor overheid, bouw en cybersecurity

De inzichten uit de blockchain-demo dragen bij aan diverse nieuwe toepassingsmogelijkheden van blockchain. Nu beide studenten zijn afgestudeerd wordt de software bijvoorbeeld gebruikt in promotieonderzoek, dat gericht is op betrouwbare data-uitwisseling tussen gedistribueerde software-entiteiten op basis van Building Information Modeling (BIM). BIM wordt gebruikt voor intelligente 3D-modellen bij het ontwerpen en beheren van bijvoorbeeld gebouwen en infrastructurele werken.

Afstudeerbegeleider professor Ben van Lier (directeur strategie en innovatie) doet binnen Centric onderzoek naar de mogelijkheden van blockchaintechnologie voor samenwerkende overheidsadministraties en voor cybersecurity in zogenaamde slimme gebouwen.

tags:

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.