partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina Centric

Centric-logo

Centric-promovendus: 'Energieverbruik software kan omlaag'

persberichten | 5 oktober 2017

Een slimme energiemeter die het stroomverbruik van softwareproducten inzichtelijk maakt en helpt verminderen. Daarop promoveert Erik Jagroep, onderzoeker en productmanager bij Centric, maandag aan de Universiteit Utrecht.

De IT-industrie is verantwoordelijk voor ongeveer één-tiende van het totale energieverbruik op aarde en is daarmee een grootverbruiker. Naast de hardware is het energieverbruik in de IT vooral toe te schrijven aan de software die erop draait. Welk deel kon tot voor kort niet precies worden vastgesteld.

Het onderzoek van Jagroep naar duurzame software brengt daar nu verandering in. Zijn methode maakt het energieverbruik van software analyseerbaar. In een vorig jaar gepubliceerd artikel in vakblad Computing beschrijft Jagroep een methodiek die inzicht geeft in de onderdelen die binnen een softwarearchitectuur verantwoordelijk zijn voor het energieverbruik.

‘Hoe digitaler de wereld, hoe groter de winst van zuinige software’

De onderzoeker ontwikkelde een dashboard dat aangeeft hoeveel energie software verbruikt, uitgedrukt in Joule en een zogeheten Resource Utilization Score die objectieve vergelijking mogelijk maakt. Jagroep: “De methodiek geeft inzicht op het niveau van de architectuur en softwarecode, waardoor softwareproducenten het energieverbruik kunnen optimaliseren waar de impact het grootst is.”

Een succesvolle case study bij Centric leidde dankzij een aanpassing in de architectuur tot een energiebesparing van liefst 67% op het genereren van complexe documenten.

In gesprek met BNR Radio laat Jagroep weten: “Als dat in een proces miljoenen keren gebeurt, loopt de besparing flink op. Door software te benchmarken in een testomgeving is het effect van aanpassingen in een nieuwe versie meetbaar. Daardoor kunnen ontwikkelaars er rekening mee houden tijdens het schrijven van software.”

Het vakgebied is nog jong, maar Jagroep ziet de belangstelling voor green IT alleen maar toenemen: “Hoe digitaler de wereld, hoe groter de winst van efficiënt ontwikkelde zuinige software.”

Jagroep blijft na zijn promotie werkzaam bij Centric.

tags: ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.