Artikel

Virtueel kijkje in toekomstig Gouda

In Gouda zijn binnenkort virtuele versies van de toekomstige stad te verkennen, al voordat de schop de grond in gaat. De gemeente werkt samen met Centric en Geodan Go aan de ruimtelijke scenario’s voor het Gouda van straks.

De Goudse wethouders Michiel Bunnik (links) en Rogier Tetteroo op het dak van het Huis van de Stad, nabij de Spoorzone.

Een veilige samenleving en een prettige leefomgeving vragen om breed gedeelde inzichten en besluiten. Maar hoe stuur je erop aan dat de beslissingen van vandaag morgen voor alle partijen goed uitpakken? In aanloop naar de Omgevingswet is de gemeente Gouda koploper in een traject waarbij 3D/VR-technologie wordt ingezet om inwoners, beleidsmakers en bestuurders een nieuwe gebieds-inrichting te laten beleven, al voordat deze daadwerkelijk ontwikkeld wordt.

De gemeente zet daarvoor in samenwerking met Centric de zogenaamde oriëntatie- en belevingstechnologie Geomagine in. Die ondersteunt gemeenten met een virtuele, vooraf beleefbare versie van hun eigen lokale samenleving, in 3D virtual reality.
“Gouda heeft ambitieuze woningbouwplannen voor de Spoorzone”, vertelt wethouder Rogier Tetteroo van Ruimtelijke Ontwikkeling. “Samen met de provincie Zuid-Holland werken we aan de bouw van duizend extra woningen, bestemd voor elke portemonnee. Een uitdagende opgave, ook ruimtelijk gezien. Door deze samenwerking kunnen we bouwplannen straks snel inzichtelijk maken en in een vroeg stadium optimaliseren. Dat is een belangrijke meerwaarde.”

Op basis van gebiedsdata, authentieke GIS-data en modellen van de gemeente zelf wordt eerst een virtuele versie gecreëerd van de huidige situatie. Vervolgens worden via slimme verwerking van ruimtelijke plannen verschillende virtuele versies van de toekomst opgetrokken, compleet met verkeer en geluid. Een bestaande of toekomstige omgeving is met één druk op de knop levensecht te ervaren, door zowel gemeente als burgers. Deze toekomstscenario’s kunnen dan alvast worden ervaren via een VR-bril, smartphone, tablet of PC. Door ruimtelijke plannen van tevoren ‘beleefbaar’ te maken is de uiteindelijke impact ervan beter in te schatten.

De virtuele gebiedsinrichting wordt in eerste instantie ontwikkeld voor de Goudse Spoorzone en de verbinding tussen het stationsgebied en het stadscentrum. Voor deze plek is gekozen omdat de ontwikkeling van de Spoorzone een aanzienlijke ruimtelijke impact heeft. Het VR-model van Gouda kan in de toekomst verder worden uitgebreid met nieuwe ruimtelijke plannen en voorstellen.

Geen investering vooraf

De mogelijkheden zijn eindeloos: denk aan het voorspellen van bouwscenario’s, het ervaren van nieuwe verkeerssituaties of het vinden van een balans tussen duurzaamheid en economische groei. Alle ideeën kunnen met Geomagine worden gesimuleerd en ervaren, zonder risico’s of grote investeringen vooraf.

Zo maakt 3D-beleving de gevolgen van verschillende ruimtelijke scenario’s inzichtelijk. Deze beleving zorgt voor meer draagvlak onder stakeholders, grotere betrokkenheid bij de aanpak en een hoger percentage aan projecten met een no-regret-label. Met de feedback die dit oplevert, kan de gemeente de plannen optimaal laten aansluiten bij de belangen van stakeholders. Een zeer bruikbare technologie dus, zeker met het oog op de naderende Omgevingswet.

De samenwerking met Centric en Geodan Go – de ontwikkelaar van Geomagine – past in de ambities van de gemeente Gouda en ondernemerskoepel Gouda Onderneemt! om samen met lokale IT-partners technologische innovaties te koppelen aan maatschappelijke vraagstukken.

Waarom Geomagine?

1. De toekomst vooraf in 3D beleven; ervaar de impact van ruimtelijke plannen vóórdat de schop de grond in gaat.
2. Van bezwaarcultuur naar betrokken burgers; creëer betrokkenheid en draagvlak bij een brede groep burgers.
3. Snellere besluitvorming; 3D VR-technologie versnelt de afstemming over de leefomgeving tussen beleidsmakers, burgers en andere betrokkenen.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren